Brill boekt hogere brutowinst en omzet in eerste 9 maanden


Door Anton Reijinga en Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Brill nv heeft over de eerste negen maanden van 2009 de brutowinst zien verbeteren, door een verlaging van de kostprijs die het gevolg is van verscherpte inkoop en stroomlijning van de productie, aldus het Leidse uitgeversbedrijf donderdag nabeurs.

Brill's omzet liet over de eerste drie kwartalen een lichte stijging zien, stelt de uitgever van vooral wetenschappelijke werken in een trading update.

Daar het voor het eerst is dat Brill een update aan het eind van het derde kwartaal geeft, zijn geen vergelijkbare cijfers over dezelfde periode in 2008 voor handen.

Bij de halfjaarcijfers maakte het bedrijf nog bekend dat de brutowinst, voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (EBITDA), met 39% was toegenomen naar EUR1,0 miljoen.

De omzet kwam 4% hoger uit op EUR11,5 miljoen. Van deze omzetstijging was 3 procentpunt het gevolg van de gestegen dollarkoers.

Donderdag waarschuwt Brill echter voor de gevolgen voor de omzet van het verzwakken van het Britse pond en de Amerikaanse dollar in de tussenliggende periode.

De samenstelling van de omzet laat hetzelfde beeld zien dat al in 2008 werd gesignaleerd. De verkoop van met name oudere boektitels blijft onder druk staan en de vraag bij nieuwe boektitels verschuift volgens Brill naar elektronische versies.

Het begin dit jaar ingezette bezuinigingsprogramma begint zijn vruchten af te werpen en het aantal arbeidsplaatsen is volgens plan teruggebracht. Daarnaast is ondernemingspensioenfonds Peltenburg geliquideerd, waardoor de pensioenkosten nu onder controle zijn gebracht en voorspelbaar geworden, aldus Brill.

Het aandeel Brill sloot donderdag onveranderd op EUR12,30. Het aandeel is dit jaar met 6,5% gestegen.

Brill zegt "vol vertrouwen" te zijn "goed uit deze onzekere tijden te voorschijn te zullen komen". Net als bij de halfjaarcijfers, geeft het bedrijf geen concrete outlook voor 2009.

De ambitie voor de lange termijn is een autonome groei van de omzet van gemiddeld 6% en autonome groei van de winst van gemiddeld 10% per jaar.



Door Andre Sterk en Anton Reijinga; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; andre.sterk@dowjones.com