uit het FD van 22 januari, komt naar voren dat Brill ambitieus is t,a,v, de beurshandel in het aandeel. De persberichten stralen zeker ook ambitie uit die over 2009 wordt waargemaakt.

Carel Grol

De koers is in de eerste weken van dit jaar amper van zijn plaats gekomen. Over 2009 was het rendement beduidend lager dan dat van de AEX. En toch heeft Koninklijke Brill alle reden om vrolijk te zijn.

Brill is een wetenschappelijke uitgeverij uit Leiden. Sinds 1986 is het bedrijf genoteerd aan de beurs - sinds die tijd speelt het ook een rol in de marge. In 2008 werd een omzet geboekt van euro 25,7 mln. De winst kwam uit op euro 100.000, al kwam dat door gestegen afschrijvingen en hogere kosten. In de eerste helft van vorig jaar was de winst alweer hersteld: zes ton.

De minuscule omvang van het fonds overschaduwt een succesverhaal. Eind 2008 trad het doorgaans stille bedrijf kortstondig op de voorgrond. Brill was in die dagen een veilingfonds. Dat zijn fondsen waarvan het volume te gering is om continu verhandeld te worden. De veiling op Euronext is tweemaal daags. Andere veilingfondsen zijn Hitt, Porceleyne Fles, Bever Holding en Nyloplast.

De uitgever wilde weg van deze rafelrand van de beurs. Brill koos voor een doorlopende notering, om meer aandacht te trekken. Door de geringe handel kon een enkele order al voor grote koersuitslagen zorgen, zei directeur Herman Pabbruwe.

Dat bleek op 15 december, vier dagen voordat het fonds afscheid nam van de veilinghandel. Toen steeg de koers van Brill met 30%. Een overdonderende winst, veroorzaakt door de veiling van één aandeel.

Doorlopende verhandeling betitelde Pabbruwe toen als 'een trapje hoger' op de beurs.

Zijn woorden kwamen aan het einde van een vrij desastreus beursjaar. In 2008 was de koers van Brill gehalveerd. Hoewel pijnlijk, was dat niet echt uitzonderlijk. In de hectiek van de crisis zag menig beursfonds dat jaar zijn koersen kelderen.

Maar de omzetten waarmee die halvering gepaard ging, maakte het wel extra beroerd. In 2008 waren er 120 dagen waarop er überhaupt niet in Brill werd gehandeld, op een totaal van 256 handelsdagen. Kortom, de helft van het jaar gebeurde er niets. In 2007 waren dat 70 dagen, in 2006 waren er 'slechts' 65 dagen zonder handel.

SNS werd aangesteld als aanjager voor de handel. De bank geeft de hele dag bied- en laatprijzen af. Het resultaat is onmiskenbaar. Het voorbije jaar kende de koers beduidend minder uitschieters dan het jaar ervoor. Minstens zo belangrijk: er wordt dagelijks gehandeld.

Soms ging er maar één aandeel om, maar uiteindelijk is er in 2009 slechts drie dagen helemaal niet in Brill gehandeld. Een duizelingwekkende reductie in vergelijking met de 120 handelsloze dagen in 2008.

Wat het rendement betreft, blijft Brill nog wat achter bij de beurs. Maar op het gebied van de handel, is er bij het bedrijf alle reden om vrolijk te zijn.