FONDSEN UITGELICHT: Brill en DPA


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week waarin de hoofdindex een voorzichtig opgebouwde winst in de allerlaatste handelsuren weer moest prijsgeven door hernieuwde zorgen over Griekenland, waardoor de index weer onder de 340-punten grens zakte, was Brill, dat normaliter een betrekkelijk rustig beursbestaan leidt, de uitblinker, en zat DPA juist onder de verkoopknop.



BRILL BELOONT AANDEELHOUDERS



Koninklijke Brill zag deze week de koers van het aandeel fors oplopen, waarmee de koerswinst een zeldzaam niveau bereikte.

Het bedrijf, dat doorgaans een rustig en solide bestaan leidt bracht deze week cijfers over 2009 en de tweede helft van 2009 naar buiten. Strikt genomen waren die resultaten tegen de achtergrond van de lastige marktomstandigheden redelijk, zo vond ook analist Michel Veul van SNS Securities.

Dat was niet de reden voor de bereidheid onder beleggers om het aandeel meer waardering toe te kennen.

Het lijkt er op dat het dividendvoorstel van het bedrijf over 2009 de belangrijkste oorzaak voor de koersstijging is. Brill passeerde over 2008 het dividend bij een gemiddelde pay-out over de afgelopen jaren van circa 50%. Het voorstel dat woensdag voor 2009 op tafel kwam is EUR0,90 per aandeel Brill en dat impliceert een pay-out van 80%.

Donderdag sloot het aandeel 14% hoger op EUR12,15 bij een volume van meer dan 11.000 stukken, terwijl de volumes doorgaans de 1.000 aandelen niet overstijgt.

De verdere implicatie van dit percentage valt lastig in te schatten. Feit is dat het aandeel Brill vrijdag 12 maart sloot op EUR10,48, vrijdag 19 maart sloot op EUR12,30, een weekwinst van 17%.




Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; andre.sterk@dowjones.com