Brill « Terug naar discussie overzicht

Brill ziet omzet KW1 2011 flink stijgen

5 Posts
voda
0
Brill ziet omzet KW1 2011 flink stijgen


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Uitgever van wetenschappelijke werken Koninklijke Brill nv (BRILL.AE) heeft de omzet over het eerste kwartaal van 2011 op jaarbasis flink zien stijgen, maar geeft nog geen concrete verwachting voor 2011, aldus het Leidse bedrijf woensdag in persbericht, met daarin de trading update over het eerste kwartaal.

Volgens Brill is het jaar goed begonnen, maar het zwaartepunt van Brills activiteiten ligt in de tweede helft van het jaar. Door dreigende kortingen op de begroting kan in een groot aantal landen de marktvraag nog aanzienlijk verslechteren. Daarom doet Brill op dit moment nog geen concrete uitspraak over de vooruitzichten voor 2011

De groei van de winstgevendheid van de onderneming was bemoedigend.

De ontwikkeling van de kostprijs was volgens verwachting en de stijging van personele en overige kosten bleef beperkt, aldus Brill.

Het bedrijf geeft verder geen kwantificering van de resultaten.

Vooral de verkopen van nieuwe boeken en die van elektronische edities zorgden voor de hogere omzet. Het aantal nieuw verschenen titels steeg in de eerste drie maanden van 2011 als gevolg van een betere spreiding over het jaar en de autonome groei van het uitgeefprogramma.

De omzet nam toe in de meeste landen in Europa en in Noord-Amerika. De groei in Azie bleef daar iets bij achter.

De in het kwartaal gepubliceerde tijdschriften zetten de omzet in dit segment iets hoger en ook voor de rest van het jaar wordt nog groei verwacht op basis van de hogere abonnementsinkomsten. De verkoop van grote bronnencollecties vertoonde enige stijging, maar het klimaat hiervoor blijft moeilijk.

In de herfst van 2011 zal een nieuw elektronisch boeken- en tijdschriftenplatform worden geopend, gevolgd door een sterk verbeterd platform voor elektronische naslagwerken begin 2012. Deze grote projecten liggen op schema.

Ook de integratie van het vorig jaar overgenomen fonds Global Oriental en het begin dit jaar aan Brill toevertrouwde uitgeefprogramma van de Union of International Associations in Brussel verloopt naar wens.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; andre.sterk@dowjones.com

Kwinnet
0
De flinke omzetstijging klinkt goed. Maar waarom zo'n verlies de afgelopen 14 dagen?
voda
0
Brill trading update KW1 2011 niet ongunstig


AMSTERDAM (Dow Jones)--De kwalitatieve trading update van Brill (BRILL.AE) over het eerste kwartaal geven SNS-Securities de indruk dat de marktomstandigheden verbeteren en dat het sterke slot aan het eind van 2010 zich in 2011 tot nog toe voortzet. Analist Michel Veul van SNS geeft in dit verband aan dat het eerste kwartaal voor Brill het minst belangrijke kwartaal van het jaar is. Veul wijst op twee onzekerheden voor Brill: de bibliotheekbudgetten en de impact van de nucleaire problematiek in Japan, goed voor 8% tot 10% van de omzet van Brill. Brill presteert in de visie van Veul goed onder moeilijke marktomstandigheden. Het advies op het aandeel Brill luidt bij SNS accumulate met een koersdoel van EUR13,50. Het aandeel Brill noteert rond 9.30 uur onveranderd op EUR13,25. (ANS)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Brill CEO: We zouden wel wat sneller willen groeien


AMSTERDAM (Dow Jones)--Uitgever van wetenschappelijke publicaties Koninklijke Brill nv (BRILL.AE) zou wel wat sneller willen groeien, maar chief executive officer Herman Pabbruwe ziet toch onzekerheden.

"December vorig jaar was een goede maand en onze aannames vooraf vielen, zo bleek later, wat conservatief uit", aldus Pabbruwe. Hij erkent donderdag tijdens een persbijeenkomst naar aanleiding van de jaarcijfers, zoals deze het bedrijf uit Leiden jaarlijks aan het eind van april organiseert, dat de huidige crisis wel bulten en schrammen kosten, "maar kennelijk laten onze klanten, als universiteitsbibliotheken, hun kernbehoefte aan publicaties intact".

De CEO is overigens niet negatief gestemd over de VS, met uitzondering van het vrijwel failliete Californie, en verder Australie en Canada. "Het lijkt erop dat bibliotheken hun budgetten voor collecties zo veel als mogelijk handhaven.

Voor 2013 verwacht Brill nog wel enkele budgetverlagingen bijvoorbeeld in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk is recent een budgetverlaging opgelegd door de overheid. Bibliotheken besteden van hun totale jaarbudget vaak nog geen 5% aan publicaties.

Op het gebied van kostenbeheersing wil het bedrijf de kosten niet laten oplopen en vooral doorgaan met het hanteren van de stofkam onder het motto 'Er valt altijd wat te halen'. Brill wil in drie jaar de omzet met 30% groeien. Pabbruwe blijft veel verwachten van de digitalisering van publicaties. "We hebben vanaf 2000 alles digitaal, daarvoor digitaliseren we wanneer zich een gelegenheid aandient. Pabbruwe waagt zich in dit licht niet aan een voorspelling, vanwege de enorme beweging zich thans manifesteert in de digitale media.

Opmerkelijk was vorig jaar overigens dat een aantal bibliotheken de digitale applicatie toch liet vallen en print bestelde. "Het illustreert hoe onvoorspelbaar de markt momenteel is, waardoor de complexiteit niet minder wordt. Brill heeft in de digitale dynamiek het beleid zowel de hard copy als de digitale rechten te bezitten.

Overige groei naast uit digitale hoek, moet bij Brill komen uit overnames, zoals Pabbruwe eerder bij de jaarcijfers al aangaf. In Azie wil Brill op termijn waarschijnlijk in Singapore een eigen verkoopkanaal opzetten, omdat veel handel tot op heden verloopt via tussenpersonen, waardoor het bedrijf marges mist.

"We hebben echter geen haast in Azie, maar het wordt wellicht deze zomer", aldus Pabbruwe. In Azie valt op dat Japan in verkoop terugloopt vanwege de vergrijzing en de financiele zwakte van het land. In Japan bestaat de neiging zich niet vast te leggen op langtermijnverplichtingen, waardoor richting het einde van het jaar Brill nog kans ziet in Japan extra te kunnen verkopen, omdat er nog budgetruimte overschiet.

Voor 2011 is Brill klaar met investeren en datgene wat er moet worden vervangen wordt tegen afschrijvingen weggestreept.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; andre.sterk@dowjones.com

[verwijderd]
0
De VEB heeft in zijn periodiek "Effect" een interessant artikel geschreven over een prachtige uitgever.

De website van de VEB geeft deze informatie( iets verkort) zo weer:

Financieel gezond, overnames mogelijk
Onzekere tijden voor uitgever Brill
10 mei 2011
Dreigende kortingen op de begroting van bibliotheken van de grote universiteiten en een snelle overgang van gedrukte uitgaven naar elektronische versies zorgen voor de nodige onzekerheid bij de kleine Leidse uitgever Brill.
Met een omzet van 27 miljoen euro over 2010 valt Brill in het niet bij spelers als Wolters Kluwer (3,6 miljard euro omzet) en Reed Elsevier (7,1 miljard euro omzet).

In haar specialismen, zoals islamstudies, biologie, kleine talen en Afrika-studies, is Brill niettemin een grote speler.

Beleggers hebben vele jaren een goede investering aan Brill gehad. Hoewel de marktomstandigheden lang niet altijd ideaal waren, had het bedrijf toch een stevig track record opgebouwd van gestage winstgroei en een solide aantrekkelijk dividend.

Deuk opgelopen
De afgelopen jaren heeft het track record van Brill toch een behoorlijke deuk opgelopen. In het crisisjaar 2008 werd ook het solide geachte bedrijf uit Leiden fors geraakt. De winst tuimelde van 3 miljoen euro tot onder de 2 ton.

Brill herstelde ook weer snel, maar het resultaat over 2010 van 2,7 miljoen ligt nog niet op pre-crisis niveau. Nu de resultaten weer boven jan zijn is Brill ook weer voor extra royaal met het uitkeren van dividend.

Net als over 2009 wordt over 2010 een dividend van 0,90 euro per aandeel voorgesteld. Dat betekent een pay out van ruim 60 procent.

Meer over Brill
Sinds 2004 hanteert Brill eigenlijk het beleid de helft van de winst uit te keren, maar het bedrijf voelt zich nog altijd schuldig dat over 2008 werd besloten de dividenduitkering te passeren.

Goede start
Het jaar 2011 is op zich goed begonnen met een bevredigende, niet nader genoemde, winstgroei. Met nam de verkopen van nieuwe boeken en elektronische edities zitten in de lift.

Elektronische uitgaven maken bij boeken al circa 20 procent van de omzet uit en bij tijdschriften ligt dat al bijna op driekwart. Brill waarschuwt echter dat het zwaartepunt van de activiteiten in de tweede jaarhelft ligt.

De onderneming draait naar eigen zeggen op volle toeren, maar dreigende kortingen op de overheidsbegroting in een groot aantal landen waar de uitgever actief is kan zeker ook tot bezuinigingen op wetenschappelijk onderwijs en bibliotheekbudgetten leiden en de marktvraag nog aanzienlijk doen verslechteren, zo waarschuwt Brill.

Zelfs de aardbeving in Japan kan van invloed zijn, omdat de uitgever circa 10 procent van de omzet uit Japan betrekt.

Op 19 mei staat de aandeelhoudersvergadering gepland en mogelijk dat de directie dan wat meer duidelijkheid kan verschaffen over deze risico's.

Overnames
Financieel staat Brill er gezond voor en het convenant met de bank is voldoende om snel te kunnen schakelen mocht er zich een interessante overnamekandidaat voorbij komen.

Brill geeft er in principe de voorkeur aan autonoom te groeien. Nu de marktomstandigheden lastiger lijken te worden, kijkt Brill nadrukkelijker naar strategisch passende overnames. Daar zullen concurrenten net zo over denken.

Goed beschermd
Brill is zich altijd terdege bewust geweest van de eigen successen en daar ook de kwetsbaarheid van ingezien. Het mag dan in niches opereren, zij betreedt daarmee wel degelijk ook het terrein waarop grote uitgevers actief zijn en waar schaal van belang is.

Verder staat of valt het succes van Brill met de relaties die het heeft met wetenschappers en bibliothecarissen. Vertrouwen in kwaliteit van toekomstige uitgaven speelt hierin een sleutelrol.

Dat vormt de reden waarom het bedrijf zichzelf via certificering en beschermingsprefs behoorlijk heeft dichtgetimmerd tegen een ongewenste overname.

5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 1 jan 0001
Koers 0,000
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront