UBS: 5 tips om te profiteren van de beurscrash

Door Redactie op 4 maart 2020 14:00 | Views: 22.131

UBS: 5 tips om te profiteren van de beurscrash

De grootste koersdreun sinds 2008, veroorzaakt door angst voor het coronavirus, biedt beleggers ook kansen, aldus analisten van UBS.

Beleggers kijken terug op een loodzware beursweek. De Dow Jones kelderde met 12,4%, de S&P 500 zakte met 11,5% en Nasdaq eindigde 10,5% lager. Wat dichter bij huis was het niet veel beter, gelet op de koersval van 12,6% voor de AEX-index.

Deze week krabbelen de beurzen weer enigszins overeind, omdat beleggers hopen op maatregelen van centrale banken om de wereldeconomie te ondersteunen. De Australische centrale bank heeft de rente gisteren al verlaagd, om de negatieve economische impact van het nieuwe coronavirus te verzachten. Later op de dag volgde de Amerikaanse Federal Reserve, met een forse renteverhoging van vijftig basispunten.

Analisten van UBS zien nu kansen voor beleggers. In een notitie aan klanten geeft de Zwitserse zakenbank vijf tips, zo meldt de Amerikaanse website MarketWatch.

1. Koop aandelen uit opkomende markten

Aandelen uit opkomende markten presteerden vorige week 5,75% beter dan de S&P 500. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in China blijft afnemen, terwijl het virus zich momenteel aan het verspreiden is in Europa en de VS.

UBS is overwogen in aandelen uit opkomende markten en in het bijzonder uit China, terwijl de bank naar eigen zeggen voorzichtig is met aandelen uit de eurozone.

2. ... en oververkochte aandelen

UBS ziet ook kansen in sectoren die volgens de zakenbank te fors zijn afgestraft. UBS noemt onder andere de Amerikaanse consumentengoederensector, waar de beurskoersen afgelopen week met gemiddeld 11% zijn gekelderd, ondanks sterke huizenmarktcijfers.

Verder tipt UBS de Amerikaanse communicatiedienstensector. Naar verwachting zullen vooral Disney, Netflix, Twitter en Google’s Alphabet profiteren van eventuele quarantainemaatregelen.

In Europa kijkt UBS naar aandelen die zouden kunnen profiteren van de stabilisatie van China, waar het aantal nieuwe COVID-19 gevallen aan het afnemen is.

3. Kies voor langetermijnwinnaars

Bedrijven die zich richten op digitale transformatie zullen volgens UBS tot de winnaars behoren. “De COVID-19-uitbraak heeft een extra impuls gegeven aan het werken op afstand, en de betrokkenheid bij online bedrijfsmodellen in China is aanzienlijk toegenomen tijdens de uitbraak," aldus de Zwitserse bank.

De uitbraak heeft tevens een impuls gegeven aan vooruitgang in genetische technologieën en het begrip van de verspreiding van virussen.

4. Maak uw portefeuille virusbestendig

Beleggers met een slecht gediversificeerde portefeuille zullen in de komende weken het gevoel kunnen krijgen dat ze zich in een achtbaan bevinden, waarschuwt UBS.

"De crisis heeft aangetoond hoe effectief het is om een mix van aandelen, obligaties en alternatieven in een portefeuille te hebben", schrijft UBS. Volgens de zakenbank hebben sterke prestaties van obligaties dalingen in aandelen helpen opvangen. UBS beveelt goud aan als afdekking van de portefeuille.

5. Verbeter uw rendement en profiteer van de volatiliteit

Het rendement op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van tien jaar daalde maandag naar een nieuw laagterecord van 1,03% nadat de belangrijkste centrale banken zinspeelden op eventuele renteverlagingen.

"Tegen deze laagrenderende achtergrond zullen investeerders strategieën moeten overwegen die de opbrengst in hun portefeuilles kunnen verbeteren, zoals dividendaandelen en relatief hoogrenderende kwaliteitsobligaties uit Europa," aldus UBS.

Check ook: 12 Amerikaanse aandelen om op te pikken tijdens de coronadip

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.