Is er een glanzende toekomst voor zilver?

Door Redactie op 24 januari 2023 09:00 | Views: 11.687

Is er een glanzende toekomst voor zilver?

Analisten verwachten volgens CNBC dat de prijs van zilver in 2023 het hoogste punt in negen jaar zou kunnen bereiken. Als reden wijzen zij op onvoldoende aanbod en de neiging van zilver om beter te presteren dan goud in perioden van hoge inflatie. 

De zilverspecialisten voorspellen een koerspiek van 30 dollar per ounce.

'Zilver kan 20% per jaar stijgen in tijden van hoge inflatie'

De laatste keer dat de zilverprijs die hoogte noteerde, was in februari 2013. De spot zilverprijs bereikte een recordhoogte van 49,45 dollar in 1980 toen er sprake was van een inflatie van 13,5%. Het edelmetaal werd onlangs verhandeld tegen 24,02 dollar per ounce bij een inflatie van 6,5%.

De geschiedenis leert dat zilver bijna 20% per jaar kan stijgen in tijden met hoge inflatie. Dat gecombineerd met de relatieve korting van zilver ten opzichte van goud, wekt de verwachting dat de zilverprijs dit jaar richting 30 dollar per ounce gaat, denkt bijvoorbeeld Janie Simpson, CEO bij ABC Bullion.

Tekorten

Het edelmetaal heeft te maken met tekorten in voorraden en aanbod. Er is sprake van een opmerkelijke daling in de fysieke voorraden in New York en Londen, meer dan bij goud. Dat constateert Nicky Shiels van edelmetaalbedrijf MKS PAMP.

Zij denkt dat er bij zilver de komende vijf jaar sprake zal zijn van een tekort van meer dan 100 miljoen ounces in het aanbod, dat komt vooral door een sterke industriële vraag. De vraag naar zilver uit de industrie is goed voor bijna 50% van de totale vraag.

De vraag naar zilver zal de komende vijf jaar naar verwachting met meer dan 15% groeien. Zilver is een materiaal dat veel wordt gebruikt bij de productie van auto's, zonnepanelen, juwelen en elektronica. Shiels voorspelt in een basisscenario een stijging van de zilverprijs tot 28 dollar, met 30 dollar in een optimistisch scenario.

Lagere productie van zilver als bijproduct

Een piek van de zilvervoorraad is zo'n vijf, zes jaar geleden bereikt. Sindsdien is de zilverproductie wereldwijd gedaald, merkt Randy Smallwood, president van Wheaton Precious Metals op. De mijnproductie lag in 2022 op 843,2 miljoen ounces, wat lager is dan de piek van 900 miljoen ounces in 2016.

Zilver wordt met name gewonnen als bijproduct van lood-zink-, koper- en goudmijnen. Daardoor reageert het aanbod vertraagd op de vraag. Als de zilverprijzen stijgen, is het niet zo dat de zilvermijnen hun productie kunnen verhogen. Zilvermijnen leveren maar een kwart van het totale aanbod van zilver. De rest komt als bijproduct uit de andere mijnen.

Smallwood zou niet verrast zijn als zilver de 30 dollar per ounce aantikt. Maar dat is niet blijvend. Hij verwacht dat de prijzen wel ruim boven de 20 dollar per ounce blijven. Smallwoord is erg bullish op goud, maar nog meer op zilver, zo liet hij weten.

Recessie bedreigt de koers

De vrees voor een recessie kan echter wat van de glans wegnemen, vooral als het leidt tot een lagere industriële vraag. In dat geval kan de zilverprijs dalen tot 18 doller, denkt MKS PAMP. Het grootste risico voor de zilverprijzen is als de inflatie sneller daalt dan verwacht, waarschuwde Simpson van Pallion.

Als de Fed blijft verkrappen en als de inflatie sneller daalt, zal dat een tegenwind zijn voor zilver. Vooral als de economie afstevent op een recessie, gezien het grote aandeel van de vraag naar zilver vanuit de industrie.

Bekijk hierna: Is zilver een betere bescherming tegen inflatie dan goud?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront