Analisten positief over Chinese techbedrijven, maar herstel is ongelijkmatig

Door Redactie op 24 mei 2023 08:40 | Views: 6.339

Analisten positief over Chinese techbedrijven, maar herstel is ongelijkmatig

Analisten zijn optimistisch over grote Chinese techbedrijven, hoewel ze niet allemaal een gelijk herstel laten zien.

Drie Chinese techgiganten openden vorige week hun boeken over het afgelopen kwartaal. De resultaten waren wisselend. Zoekmachinegigant Baidu wist de omzet- en winstramingen te overtreffen en Tencent liet weer groei zien na een aantal negatieve en vlakke kwartalen, maar Alibaba miste de omzetverwachtingen voor het eerste kwartaal.

Koersdreun voor Alibaba

De koers van Alibaba kreeg vrijdag een flinke opdoffer en het aandeel is daar nog niet van hersteld.

Een analist bij Barclays, Jiong Shao, schrijft op CNBC de daling van de aandelenkoers van Alibaba toe aan geopolitieke zorgen. Beleggers waren bezorgd over mogelijke sancties tegen China en Chinese bedrijven.

De leiders van de G7 waren afgelopen weekend bijeen in Hiroshima en erkenden dat er behoefte is aan risicovermindering en diversificatie ten opzichte van China, al is ontkoppeling een brug te ver.

Ze benadrukten de noodzaak om de uitdagingen van het beleid van China aan te pakken en praktijken als een onrechtmatige overdracht van technologie of openbaarmaking van gegevens tegen te gaan.

Opsplitsing Alibaba is goed teken

Eind maart kondigde Alibaba aan dat het zijn activiteiten wil opsplitsen in zes afzonderlijke eenheden, die elk een eigen beursnotering kunnen nastreven. Diverse analisten zien dat als een teken dat China zijn greep op binnenlandse technologiebedrijven wat aan het loslaten is. Techbedrijven stonden lange tijd onder een streng regime van Peking, maar er lijkt nu een andere wind te waaien.

Shawn Yang, Blue Lotus Research Institute, toont zich op CNBC positief over het effect van een aparte notering van de verschillende bedrijfsonderdelen. Dan Ives, analist bij Wedbush Securities, ziet het als een strategische zet, die bijdraagt aan de totale waardering van Alibaba.

Analisten zijn vooral lovend over Alibaba Cloud. Het bedrijf achter de chatbot Tongyi Qianwen, wordt gezien als de parel in de kroon. Volgens Shao heeft kunstmatige intelligentie het vermogen om de manier waarop mensen dingen doen en zelfs de hele mensheid te veranderen. Hij schat in dat de waarde van Alibaba Cloud over twee tot drie jaar gemakkelijk boven de $100 miljard kan liggen.

Binnenlands herstel stuwt de resultaten

Uit de laatste officiële gegevens blijkt dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 4,5% op jaarbasis is gegroeid, meer dan verwacht. Baidu, Prosus-deelneming Tencent en Alibaba dankten allen hun financiële resultaten aan het binnenlandse herstel nadat China het agressieve zero-covid-beleid had versoepeld.

Daniel Zhang, topman van Alibaba Group, zag na de afname van Covid-19 na het Chinese Nieuwjaar, de zakelijke en sociale activiteiten in China weer opkrabbelen. De topman van Tencent, Pony Ma, zei dat het bedrijf weer een omzetgroei met dubbele cijfers boekte doordat de betalingsvolumes en advertentieuitgaven in de meeste categorieën profiteerden van het herstel van de consumptie in China.

... maar mogelijk is het herstel niet zo sterk als verwacht

Maar het feit dat Alibaba de omzetverwachting miste, wakkerde wel de bezorgdheid aan dat het herstel van de Chinese consumentenbestedingen misschien niet zo sterk is als verwacht. E-commerce herstelt zich wel, maar niet zo snel als de markt hoopt, concludeerde onder meer Ronald Keung van Goldman Sachs.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.