2 waterstofaandelen met potentieel voor een duurzame toekomst

Door Redactie op 28 september 2023 11:30 | Views: 9.535

2 waterstofaandelen met potentieel voor een duurzame toekomst

Aan alle energie hangt een prijskaartje. Fossiele brandstoffen, waar de wereld op leunt, hebben een hoge vervuilingsvoetafdruk en een gevaarlijke impact op het milieu, terwijl zonne- en windenergie, vaak aangeprezen als alternatieven voor koolwaterstoffen, niet constant beschikbaar zijn, een extreem lage energiedichtheid hebben en hoge installatiekosten.

Hierdoor zijn ingenieurs op zoek naar alternatieven voor beide, en waterstof wordt vaak aangeprezen als zo'n alternatief. Waterstof lost de problemen op die inherent zijn aan fossiele brandstoffen, windenergie en zonne-energie - het is goedkoop, overvloedig beschikbaar, niet vervuilend en het kan worden gewonnen uit gewoon water. De belangrijkste nadelen zijn de hoge reactiviteit en ontvlambaarheid en de bijbehorende regelgeving.

Dit heeft energieonderzoekers er niet van weerhouden om te werken aan schone, goedkopere en snellere manieren om pure waterstof te produceren uit water. Scheikundigen van USC werken aan een 'on-demand'-technologie om waterstof te genereren waar en wanneer het nodig is, waarbij de noodzaak van hogedrukopslag en transportlogistiek wordt omzeild. Dat zal de opstartkosten van waterstofenergiesystemen drastisch verlagen.

Samantha Hoh, een analist bij HSBC, is geïntrigeerd door het potentieel van de industrie. Tot haar recente keuzes behoren twee aan waterstof gerelateerde aandelen waarvan ze voorspelt dat die de komende maanden met tot 65% kunnen stijgen.

Zijn andere analisten het eens met Hoh? Yahoo heeft de TipRanks-database gebruikt om dat uit te zoeken.

Bloom Energy

Bloom Energy is een waterstofbedrijf dat zich richt op schone technologie voor het opwekken van elektriciteit uit brandstofcellen. Die van Bloom zijn compatibel met verschillende andere brandstoffen, waaronder aardgas en biogas. Het eindresultaat is het toppunt van schone energie: een energiebron die stroom opwekt zonder verbranding, weinig of geen CO2 uitstoot en water heeft als afvalstof.

Bloom heeft zijn brandstofcellen ontwikkeld op een eigen platform dat het de Energy Saver noemt. Het platform is ontworpen om altijd aan te staan, zodat het op verzoek schone stroom kan leveren, op de locatie en volgens het schema van de klant. De Energy Saver is ook gemakkelijk schaalbaar  - ironisch genoeg is de grote olieveldservicefirma Baker Hughes een van de klanten, en met Samsung Heavy Industries wordt gewerkt aan zeeschepen op waterstof.

Vanwege de aanzienlijke rugwind van de Amerikaanse Inflation Reduction Act en de Bipartisan Infrastructure Law geeft Hoh de aandelen een koopadvies en een koersdoel van 22 dollar mee. Dat suggereert een mogelijke koerswinst van 65%.

Van de 12 analisten die het aandeel onlangs beoordeelden, geven 7 een koopadvies en 5 zeggen Hold. Hun gemiddelde koersdoel is zelfs nog hoger: 23,70 dollar.

Plug Power

Plug Power is gespecialiseerd in 'groene' waterstof: waterstof waarvan het productieproces zelf gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen. Het bedrijf is betrokken bij alle stadia van het brandstofcelproces, van het ontwikkelen van de technologie tot het implementeren van stroomsystemen voor zijn klanten. Plug kan ook energieopslagsystemen bouwen en de infrastructuur die nodig is om elektrische systemen met brandstofcellen online te brengen. Het bedrijf is in staat om systemen voor industrie en nutsbedrijven op te zetten en rekent namen als Amazon, Carrefour en Walmart tot zijn klanten.

Plug kan zuivere waterstof van brandstofkwaliteit produceren, vloeibaar maken, transporteren en opslaan. De brandstofceltechnologie van Plug heeft toepassingen gevonden in back-up stroomgeneratoren en draagbare accu's.

Plug is de grootste leverancier van vloeibare waterstof op de wereldmarkt geworden en breidt uit. Het bedrijf kondigde in juli twee belangrijke deals aan, in Europa en Australië. Het heeft tot nu toe meer dan 60.000 brandstofsystemen geïnstalleerd en zijn waterstoftanknetwerk omvat meer dan 180 stations.

De marges zouden aanzienlijk moeten verbeteren, en Hoh geeft voor het aandeel een koopadvies met een koersdoel van 11 dollar. Dat suggereert een koerspotentieel van meer dan 40%. Van 20 andere analisten zeggen er 14 Buy en 6 Hold. Hun gemiddelde koersdoel is zelfs nog hoger: op 18,36 dollar impliceert het een ruime koersverdubbeling voor het komende jaar.

Lees ook: 7 aandelen die worden gekocht door beleggingsmiljardairs

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.