Twee koopkansen in de FTSE

Door Redactie op 10 oktober 2023 08:30 | Views: 6.847

Twee koopkansen in de FTSE
Beeld: © iStock

Richting 2024 blijft het macro-economische landschap erg onzeker. Toch zijn er in de FTSE 100 en FTSE 250 aandelen te vinden die aantrekkelijk geprijsd zijn. Mark Rogers legt uit waarom het defensiebedrijf Babcock International en drankenfabrikant Diageo op zijn kooplijstje staan.

Ondanks de bredere economische omstandigheden blijven landen geld uitgeven aan defensiematerialen. Dat komt omdat de bescherming van burgers een van de prioriteiten van elke regering is.

Babcock International Group kan daarvan profiteren nu de wereld zich opmaakt voor een nieuwe Koude Oorlog. Defensiebedrijven zien de orderniveaus sterk stijgen door de toenemende spanning tussen hun westerse klanten en Rusland en China. Babcock levert ingenieurs- en trainingsdiensten aan strijdkrachten over de hele wereld. Analisten van Citi verwachten dat de winst in het boekjaar (tot maart 2024) met 111% zal stijgen en met dubbele cijfers in de volgende twee boekjaren.

Babcock International staat genoteerd in de FTSE 250. In een handelsupdate liet het defensiebedrijf weten dat het sinds april goede organische omzetgroei, verbeterde operationele prestaties en een hogere kasstroom wist te realiseren ten opzichte van een jaar geleden. De koers van het aandeel is dit jaar omhoog geschoten door de stijgende orders.

Maar tegen de huidige prijzen ziet het aandeel er volgens Rogers nog steeds goedkoop uit. Babcock handelt tegen een koers-winst-groei ratio (PEG) van slechts 0,1 voor 2023. Een PEG-waarde onder 1 geeft aan dat een aandeel ondergewaardeerd is.

Met Diageo verdienen aan de groeiende drankensector 

Rogers meent dat Diageo ook een van de beste aandelenkeuzes is in het huidige klimaat. Hij heeft eerder dit jaar zijn eigen belang in het bedrijf vergroot. Producten als Guinness, Captain Morgan en whisky van Johnnie Walker, blijven populair, zelfs als consumenten het moeilijk hebben. Dit betekent dat Diageo de prijzen kan verhogen om de stijgende kosten te compenseren en de winst te verhogen. Dat is een krachtig wapen in tijden van inflatie.

De laatste handelsupdate illustreerde de veerkracht van Diageo's bedrijfsmodel. Het bedrijf handhaafde de middellangetermijndoelstelling van een autonome omzetgroei van 5% tot 7% en een groei van de bedrijfswinst tussen 6% en 9%. Het aandeel is in 2023 in waarde gedaald door zorgen over juridische stappen in de VS. Rapper Sean Combs klaagt Diageo aan wegens rassendiscriminatie in verband met de joint venture DeLeon Tequila.

Rogers ziet de koersdaling van Diageo als een geweldige koopkans is. De koers-winstverhouding (P/E) van de drankengigant ligt met zo’n 18,5 een eind onder het historische gemiddelde. Rogers wijst op de vooruitgang die het bedrijf boekt om marktaandeel op te bouwen. Het marktaandeel van Diageo in de wereldwijde markt voor alcoholische dranken steeg naar 4,7% in het laatste boekjaar (tot juni 2023), tegenover 4% drie jaar eerder.

Het bedrijf lijkt goed op weg om zijn doelstelling van 6% marktaandeel tegen het einde van het decennium te halen. Diageo kan een kans zijn om te profiteren van de gestaag groeiende drankensector.

 

Lees ook: De vloek van kortetermijndenken 

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront