Wat voorspellen analisten voor 2024?

Door Redactie op 8 december 2023 11:30 | Views: 19.746

Wat voorspellen analisten voor 2024?
Beeld: iStock

Nu het jaar ten einde loopt, komen analisten traditiegetrouw met hun verwachtingen voor volgend jaar. Vaak doen zij ook voorspellingen waar de index naartoe gaat. Gewoonlijk beweren zij dat de S&P500 met zo’n 10% zal stijgen, netjes in lijn met de historische gemiddelden. Dit jaar lopen de voorspellingen nogal uiteen, constateert Sam Ro op Yahoo Finance.

Ro waarschuwt tegen het toekennen van te veel gewicht aan dit soort prognoses. Het is immers nagenoeg onmogelijk om kortetermijnbewegingen in de markt met enige nauwkeurigheid te voorspellen.

Beleggers moeten zich niet verkijken op een (verkeerde) prognose. Zij moeten zich vooral verdiepen in de analyse die eronder ligt. De analisten komen tot hun voorspelling op basis van valide argumenten. De prognose is alleen een verpakking, die het goed doet bij beleggers en die is gebaseerd op de beschikbare informatie. Komt er nieuwe informatie binnen, dan moeten vaak prognoses worden aangepast. 

Waar staat de S&P500 eind 2024?

De S&P500 is dit jaar zo’n 19,7% gestegen en noteert zelfs 28,4% hoger sinds het laagste punt van 12 oktober 2022. Sommige analisten zien in 2024 een zwakke markt, anderen juist een sterke markt. De koersdoelen variëren van 4.200 (JP Morgan) tot 5.500 (Capital Economics). Dit impliceert rendementen tussen -8,5% en +19,7% vanaf het slot van 1 december.

JPMorgan is pessimistisch, de Amerikaanse groei zal vertragen van 2,8% in het vierde kwartaal naar 0,7% eind 2024. De overtollige spaargelden en liquiditeit van huishoudens worden uitgehold en de kredietverlening wordt verkrapt. Een negatief bedrijfssentiment zou een katalysator moeten zijn voor scherp lagere schattingen begin volgend jaar. Eind 2024 staat de S&P500 op 4.200 punten.

Capital Economics heeft juist een optimistische kijk op de markt. Het feest voor de S&P500 houdt aan, alsof het 1999 is. De recente stijging weerspiegelt deels het enthousiasme van beleggers over AI-technologie. Als dit al een zeepbel is, dan is deze nog in de beginfase. Daarom denken deze analisten dat de index nog meer winst kan realiseren. Hun streefstand is 5.500 punten aan het eind van 2024.

Grootste economie ter wereld kwakkelt

De analisten op Wall Street zijn verdeeld over de vraag of de Amerikaanse economie in een recessie terecht zal komen en wat de consequenties zijn voor de bedrijfsomzetten. De visies lopen uiteen van een bescheiden groei tot een korte en oppervlakkige neergang van de grootste economie ter wereld.

Opnieuw is het JPMorgan met een pessimistische outlook voor de Amerikaanse economie. Hoewel de economie er dit jaar in is geslaagd om aan de recessie te ontsnappen, ziet JPMorgan nog altijd een groot risico op een neergang in 2024. De monetaire tegenwind zwelt aan en de afnemende begrotingscompensaties dragen ertoe bij dat de groei met 0,7% beneden peil blijft.

Ook UBS verwacht een scherpe groeivertraging, met een milde krimp medio volgend jaar. Toch zijn er ook analisten die een zachte landing voorspellen of zelfs bescheiden groei verwachten. Morgan Stanley gaat uit van 1,6% in 2024 en 1,4% in 2025. 

Bedrijven boeken recordwinsten

Interessant is dat de meeste analisten nog steeds verwachten dat de omzetten in 2024 zullen groeien, ondanks de zwakke prognoses voor de economische groei. Dit kan te maken hebben met de verwachting dat de consumentenbestedingen gaan verschuiven van diensten naar goederen en het feit dat de S&P meer is blootgesteld aan de goederensector, terwijl het Amerikaanse bbp meer is blootgesteld aan de dienstensector.

Analisten op Wall Street verwachten recordwinsten in 2024. De winstmarges blijven hoog, wat kan helpen om de winstgroei te versterken, zelfs bij een bescheiden omzetgroei. 

Rentelasten gaan omhoog

Meer bedrijven zullen hun schulden moeten herfinancieren tegen een hoge marktrente. Hogere rentelasten drukken op de winstgroei. Voor grote bedrijven blijven die lasten laag, omdat zij veel herfinanciering hebben gedaan in een tijd dat de rente nog laag was.

Waardering hoog?

Analisten zijn het er niet over eens of de waarderingen van de bedrijven in de S&P500 redelijk zijn, of juist aan de hoge kant. Waarderingen zeggen historisch gezien weinig over marktbewegingen op de korte termijn. Niet alle analisten verwachten dat dit een stijging van de koersen in de weg zal staan. 

Strijd tegen inflatie bijna gewonnen

De meeste strategen zijn het erover eens dat het ergste van de inflatie achter de rug is. Dit geeft meer speelruimte voor de Fed, mochten de economische omstandigheden aanzienlijk verslechteren. Dan is er ruimte om het beleid te versoepelen door de rente te verlagen. Een economische neergang is onwenselijk, maar die speelruimte voor de Fed is een lichtpuntje.

Conclusie

Als Ro alles op een rij zet, dan krijgt hij steeds meer aanwijzingen dat we een optimistisch scenario van een zachte landing kunnen verwachten waarin de inflatie afkoelt tot beheersbare niveaus zonder dat de economie in een recessie hoeft te zinken.

De meeste economen zijn het erover eens dat de laatste renteverhoging nabij of al achter de rug is. Maar de inflatie moet nog verder afkoelen en binnen de doelstelling van de Fed blijven in de komende jaren. Het zal nog een tijdje duren voordat de centrale bank zich op haar gemak voelt met prijsstabiliteit. De verwachting is dat de centrale bank een strak monetair beleid blijft voeren, wat gepaard gaat met krappe financiële omstandigheden, zoals hogere rentetarieven, strengere kredietvoorwaarden en lagere aandelenwaarderingen. Dat zijn factoren die onvriendelijk zijn voor de markten en het risico dat de economie in een recessie terechtkomt blijft daardoor relatief groot. 

Tegelijkertijd weten we dat de markten op de muziek vooruitlopen. De risico’s voor een recessie zijn weliswaar groot, maar consumenten komen uit een zeer sterke financiële positie. De arbeidsmarkt is krap en lonen stijgen. De bedrijfsfinanciën zijn gezond, zelfs met de dreiging van hogere schuldenlasten, bieden hogere winstmarges bedrijven de ruimte om hogere kosten op te vangen. Daarom is het volgens Ro onwaarschijnlijk dat een recessie zal leiden tot een economische ramp.

Part of the deal – recessies horen erbij

Langetermijnbeleggers moeten niet vergeten dat recessies en bearmarkten erbij horen als men rendement op de lange termijn wil genereren. De langetermijnvooruitzichten voor aandelen blijven nog altijd positief.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!