De 7 beste blue-chip aandelen voor 2024

Door Redactie op 27 december 2023 11:30 | Views: 15.080

De 7 beste blue-chip aandelen voor 2024
Beeld: iStock

Blue chip aandelen zijn de aandelen van grote, bekende en financieel gezonde bedrijven. Deze bedrijven hebben vaak een stevige balans, een hoge marktkapitalisatie en een lange historie. De Dow Jones Industrial Average noteert op recordhoogte, daarmee lijken blue-chipaandelen een daverende comeback te maken. Wat zijn de blue-chipaandelen die nog beter kunnen presteren? Joel Baglole kiest op InvestorPlace de 7 beste voor 2024.

Veel van de beste blue-chips zijn nog steeds aan te schaffen tegen aantrekkelijke waarderingen. Hun aandelenkoersen kwamen onder druk te staan tijdens de bearmarkt van 2022. Sommige beginnen nu pas weer te stijgen. Het valt nog te bezien hoeveel opwaarts potentieel zij hebben. Baglole verwacht veel de magnificent blue seven die hij heeft geselecteerd.

General Electric 

General Electric heeft een geweldige comeback gemaakt. Na jaren kwakkelen beleefde General Electric in 2023 zijn beste jaar in bijna twee decennia met een stijging van 90%. De omslag kwam toen General Electric besloot zichzelf op te splitsen in drie beursgenoteerde bedrijven. Als eerste werd GE HealthCare afgesplitst. De energieactiviteiten zijn in 2024 aan de beurt om afgesplitst te worden onder de naam GE Vernova.

De rest van het bedrijf gaat verder onder de naam GE Aerospace. Beleggers waren aanvankelijk sceptisch over de opsplitsingsplannen, maar het bleek de juiste stap te zijn voor het conglomeraat. Zowel de winst als de aandelenkoers kreeg er een boost van. De ommekeer van het aandeel verraste veel beleggers, maar het is volgens Baglole nog niet te laat om in te stappen. Zelfs na de rally van 2023 wordt het aandeel verhandeld tegen een koerswinstverhouding van slechts 14x.

Nike 

Analisten hebben hoge verwachtingen van Nike voor 2024. In aanloop naar de kwartaalresultaten van 21 december kreeg het aandeel diverse opwaarderingen. Citigroup verhoogde bijvoorbeeld het koersdoel naar 135 dollar, wat een opwaarts potentieel van 11% inhoudt. De aandelenkoers van Nike is de afgelopen maand al met 15% gestegen. In 2023 is het aandeel slechts 3% gestegen, maar het kan het begin zijn van een duurzaam herstel.

Analisten verwachten dat de Chinese verkopen van Nike weer zullen aantrekken en dat de voorraden normaliseren na de pandemie. Het bedrijf kan ook profiteren van lagere vrachtkosten, groei in de direct-to-consumer-activiteiten en verbeterende marges. De verkoop van Nike kan in 2024 ook een impuls krijgen van de productlijn die is gemaakt voor het Amerikaanse Olympische team. Bij de kwartaalcijfers kwam Nike met een ingrijpende kostenbesparing om de winstgroei voor de langere termijn veilig te stellen.

Costco 

Aandelen van Costco Wholesale hebben de wind in de rug na de laatste resultaten. Het bedrijf is sindsdien 7% meer waard geworden, de afgelopen maand is de koers met 16% gestegen. Op jaarbasis is het bedrijf 50% meer waard geworden. Costco overtrof de verwachtingen voor omzet en winst. De omzet in e-commerce steeg 6,3% op jaarbasis.

Voor 12 januari 2024 kunnen beleggers ook nog profiteren van een speciaal eenmalig dividend van 15 dollar per aandeel. Dit is het vijfde speciale dividend dat Costco in de afgelopen elf jaar uitkeert. Naast het speciale dividend betaalt Costco een regulier kwartaaldividend van 1,03 dollar per aandeel. Met ingang van het nieuwe jaar neemt een nieuwe topman het roer over.

Microsoft 

Microsoft is één van de Magnificent Seven. Het aandeel is in 2023 55% meer waard geworden. Toch heeft Microsoft nog niet volledig geprofiteerd van de hype rond kunstmatige intelligentie. AI-aandelen zoals Nvidia en C3.ai zagen bijvoorbeeld hun aandelenkoersen meer dan verdubbelen. Dat maakt dat Microsoft het komend jaar kan schitteren als de AI-hype nog even aanhoudt.

Analisten vinden dat de leidende rol van het bedrijf in AI niet volledig wordt weerspiegeld in de aandelenkoers. Als de effecten van AI meer zichtbaar worden in de resultaten, kan het aandeel een boost krijgen. Oppenheimer betittelt Microsoft als hun top large cap pick voor 2024 en geeft het aandeel een koersdoel van 410 dollar, wat een opwaarts potentieel van 10% inhoudt.

McDonald's 

Fastfoodketen McDonald’s viert zijn 70e verjaardag, toch groeit het nog steeds als een jong bedrijf. Het bedrijf heeft plannen om 10.000 nieuwe restaurantlocaties te openen en wil het loyaliteitsprogramma laten groeien met 100 miljoen nieuwe leden. Daarnaast test het een spin-off onder het merk "CosMc's", waarmee het zich in het marktsegment van Starbucks beweegt.

De agressieve uitbreidingsplannen zijn bedoeld om de omzet en aandelenkoers naar een nog hoger niveau te stuwen. Als dat gebeurt kan het ook de aandelenkoers vleugels geven. De aandelenkoers is in 2023 met 10% gestegen en in vijf jaar met 67%. Maar daarmee is McDonald’s achtergebleven bij de S&P500, die dit jaar 25% is gestegen en bijna 100% in vijf jaar.

Ulta Beauty 

Ulta Beauty is een blue chip die weer aantrekkingskracht uitoefent. Sinds 1 november is de koers van de cosmeticaretailer 30% gestegen. Maar die rally levert het aandeel slechts een koerswinst van 3% op jaarbasis op.

De koers stond eerder onder druk wegens zorgen over dalende verkopen, vooral in China. Veel van die zorgen verdwenen bij de derdekwartaalcijfers, nadat het cosmeticabedrijf sterke resultaten presenteerde en de verwachtingen verhoogde. Daarop veerde de koers met 11% op. Ulta Beauty verwacht nu voor het hele jaar een omzet van 11,15 miljard dollar en een winst van 25,60 dollar per aandeel.

Mastercard 

Creditcardmaatschappij Mastercard doet het goed, nu de reissector zich herstelt. De sterke resultaten gaven aanleiding om het kwartaaldividend met 16% te verhogen en een nieuw aandeleninkoopprogramma van 11 miljard aan te kondigen. De sterke financiële resultaten geven het bedrijf de ruimte om zo royaal te zijn. De resultaten zijn gestaag verbeterd sinds de pandemie en zullen in 2024 waarschijnlijk sterk blijven.

Daar maakt Mastercard zijn aandeelhouders blij mee, getuige de koersstijging van 5% in de afgelopen maand. Het toekomstige kwartaaldividend van 66 cent levert een dividendrendement van 0,64%. Het nieuwe aandeleninkoopprogramma gaat van start in aansluiting op het lopende programma ter grootte van 9 miljard.

Lees ook: 7 aandelen die gewild zijn bij insiders

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!