24 aandelen met groeiend dividend

Door Redactie op 29 januari 2024 11:30 | Views: 19.893

24 aandelen met groeiend dividend
Beeld: iStock

Dividenden zijn goed, groeiende dividenden zijn nog beter. Dat schrijft Keith Speights op The Motley Fool. De beste dividendaandelen om nu te kopen zijn de aandelen waarvan het dividend in de toekomst waarschijnlijk oploopt.

Volgens dat criterium selecteert Speights een dubbel dozijn dividendgroeiaandelen. Zijn keuzes hebben we hier gesorteerd naar categorie en op alfabet. Cursief staat de voorkeur van Speights weergegeven, met daaronder de argumenten voor zijn keuze.

Consumptiegoederen

1. Hershey - dividendgroei 65,1%
2. Lowe's - dividendgroei 129,2%
3. McDonald's - dividendgroei 43,9%
4. Target - dividendgroei 71,9%

Verschillende consumentgerelateerde aandelen hebben de afgelopen jaren een sterke dividendgroei laten zien. Die trend kan zich voortzetten. Lowe’s springt eruit, niet vanwege het dividendrendement van 2,02%, maar vanwege de sterke dividendgroei die het bedrijf de afgelopen vijf jaar heeft gerealiseerd. Lowe’s is een dividendkoning, die al 51 jaar achtereen de winstuitkering verhoogt.

Energie

5. Enterprise Products Partners - dividendgroei 18,4%
6. ExxonMobil - dividendgroei 15,9%

De dividendgroei is bij energieaandelen niet zo indrukwekkend, maar het zijn wel heel consistente dividendbetalers. Enterprise Products Partners heeft zijn dividend 25 jaar op rij verhoogd en ExxonMobil doet dat al 41 jaar. Enterprise Products Partners heeft een hoger rendement (momenteel 7,54%), maar nog belangrijker is dat het bedrijf minder kwetsbaar is voor volatiele olie- en gasprijzen. De kasstroom is stabiel dankzij de exploitatie van pijpleidingen.

Financiële diensten

7. American Express - dividendgroei 54%
8. Bank of America - dividendgroei 60%
9. Mastercard - dividendgroei 100%
10. Visa - dividendgroei 108%

Er zijn genoeg namen te vinden in de financiële dienstensector met een sterke dividendgroei. Dienstverleners zoals American Express, Mastercard en Visa zijn creditcardgiganten met een sterke concurrentiepositie (moat).

Speights vindt Bank of America een goede keuze, vanwege een aantrekkelijk dividendrendement en een aantrekkelijke waardering. De aandelen worden momenteel verhandeld tegen minder dan 10 keer de verwachte winst. Daarnaast zet de bank in op innovatie en werd die vorig jaar uitgeroepen tot de beste digitale bank voor consumenten in de VS en de meest innovatieve bank in Noord-Amerika.

Als extra argument voert Speights beleggingsgoeroe Warren Buffett op. Bank of America neemt de op een na grootste positie in de portefeuille van Berkshire Hathaway in. En Buffett koopt aandelen bij. Dat zegt toch ook iets.

Gezondheidszorg

11. AbbVie - dividendgroei 44,9%
12. Johnson & Johnson - dividendgroei 32,2%
13. KenVue - dividendgroei N/A
14. Eli Lilly - dividendgroei 101,6%
15. UnitedHealth Group - dividendgroei 108,9%

Er is nog geen cijfer beschikbaar voor de vijfjaars dividendgroei van KenVue, omdat het bedrijf vorig jaar is afgesplitst van Johnson & Johnson.

Dividendbeleggers hebben ook een gezonde liefde voor de gezondheidszorgsector. En dat is niet voor niets. Het is vooral Eli Lilly dat eruit springt. Niet vanwege het magere dividendrendement van 0,83%, maar de dividenduitkering groeit met sprongen en die trend lijkt zich in de toekomst voort te zetten.

Belangrijk zijn ook de algemene groeivooruitzichten van Lilly. Er zijn hoge verwachtingen van de tirzepatideproducten van het bedrijf tegen diabetes en als afslankmedicijn, met mogelijk een piekjaaromzet van meer dan 50 miljard dollar. En de farmaceut heeft meerdere producten op de markt waarvan de afzet snel groeit. Bovendien wordt binnenkort goedkeuring voor een medicijn voor de behandeling van Alzheimer verwacht.

Industrie

16. Lockheed Martin - dividendgroei 43,2%
17. United Parcel Service - dividendgroei 68,9%

In de industriële sector zijn veel dividendaandelen te vinden. Speights beperkt zich tot twee, die allebei vorig jaar achterbleven bij de algemene markt. Hij is vooral positief over Lockheed Martin. Naast het dividendprogramma koopt het luchtvaart- en defensiebedrijf grootschalig aandelen in. De omzetgroei van Lockheed Martin is matig, maar het beschikt wel over een enorme orderportefeuille die een goed voorteken is voor de groeivooruitzichten.

Onroerend goed

18. American Tower - dividendgroei 88,9%
19. Innovative Industrial Properties - dividendgroei 304,4%
20. Mid-America Appartement Communities - dividendgroei 53,1%
21. Public Storage - dividendgroei 50%

Onroerendgoedbeleggingstrusts (REITs) blijven een geweldige bron van inkomsten voor dividendbeleggers. Er zijn veel goede REITs op de markt. Er springen er vier uit, waarvan Innovative Industrial Properties (IIP) de echte eye catcher is. IIP biedt een uitzonderlijk hoog dividendrendement van 7,86% en heeft het dividend de afgelopen jaren ook nog eens enorm verhoogd. Het aandeel heeft echter niet zo goed gepresteerd in vergelijking met de bredere markt.

Het bedrijf is vooral op vastgoed in de cannabissector gericht en de tegenwind komt uit de cannabisindustrie. Het ergste lijkt achter de rug en IIP heeft de storm redelijk goed doorstaan. Dit aandeel brengt meer risico met zich mee, maar het zou ook grotere beloningen kunnen bieden, zeker als de Amerikaanse cannabismarkt weer aantrekt.

Technologie

22. Broadcom - dividendgroei 98,1%
23. Microsoft - dividendgroei 63%
24. United Microelectronics - dividendgroei 515,3%

Technologieaandelen zijn vaak groeiaandelen, die minder bekend staan om hun winstuitkeringen. Maar er zijn er wel een paar die opvallen vanwege hun dividendgroei. United Microelectronics kende een duizelingwekkend hoge dividendgroei over de afgelopen vijf jaar. Het dividendrendement bedraagt momenteel 7,54%. Toch geeft Speights de voorkeur aan Microsoft, een van de Magnificent Seven-aandelen. Hij verwacht dat het dividend van Microsoft zal blijven groeien. De lage uitbetalingsratio geeft Microsoft veel ruimte om zijn winstuitkeringen in de toekomst te verhogen.

Het belangrijkste koopargument is de vooraanstaande rol die Microsoft speelt in kunstmatige intelligentie en de samenwerking met OpenAI. Verder is het ook een belangrijke speler op het gebied van cyberbeveiliging, gaming, kwantumcomputing en nog veel meer. De waardering is wel hoog, met bijna 35 keer de verwachte winst, maar de groeivooruitzichten van het bedrijf op de lange termijn zijn het overwegen waard.

Lees ook: Dividendbeleggen 'groot aandeel in de totale vermogensgroei'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!