Waarom het dumpen van olie- en gasaandelen voor betere rendementen zorgt

Door Redactie op 15 februari 2024 11:30 | Views: 6.806

Waarom het dumpen van olie- en gasaandelen voor betere rendementen zorgt
Beeld: iStock

Beleggingen in olie, gas en steenkool hebben de afgelopen 10 jaar minder goed gepresteerd dan de aandelenmarkt in het algemeen. Plus: portefeuilles die beleggingen in fossiele brandstoffen helemaal vermeden behaalden superieure rendementen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De oude en nieuwe werkelijkheid botsen met elkaar. De fossiele energiesector is niet voorbereid op de uitdagingen van de komende decennia, O valt te lezen op Forbes.

Onderzoekers van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), een onafhankelijke economische non-profit organisatie in Ohio, ontdekten dat een passieve portefeuille van $10.000 inclusief fossiele brandstoffen een zwakkere groei en een hoger risico liet zien over een periode van vijf en tien jaar.

Zelfs rekening houdend met een energiecrisis en een stijging van de prijzen na de Russische invasie in Oekraïne, ontdekten de onderzoekers dat het uitsluiten van fossiele brandstoffen een betere beleggingsstrategie was op de middellange en lange termijn.

Energiesector presteert ondermaats

Deze ontdekking doet het conventionele idee wankelen dat aandelen in fossiele brandstoffen een veilige keuze zijn, meent Connor Chung van IEEFA. Er was een tijd waarin fossiele brandstoffen een groot deel van de bredere marktprestaties ondersteunden, maar dat ligt achter ons. De ondermaatse prestatie van de energiesector vormt een belangrijke rem op de aandelenmarkten, zo ontdekten de onderzoekers.

In 1980 was deze sector nog goed voor zo'n 30% van de S&P500; nu is dat nog maar 3,9%. Toch bleef de energiesector in acht van de tien jaar tussen 2012 en 2021 achter bij de S&P500. In vijf van die jaren nam deze de allerlaatste plaats in. De nieuwe werkelijkheid moet nog tot beleggers doordringen. Klimaatrisico is een financieel risico. Dat wordt duidelijk geïllustreerd fossiele brandstoffen.

Fossiel is een risico

Het tijdperk van stabiele rendementen uit de fossiele energiesector is voorbij, stelt het IEEFA. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar de toekomst voor fossiel ziet er steeds donkerder uit. De verstoring van de grondstoffenmarkten voor fossiele brandstoffen, de concurrentie van hernieuwbare energie, de elektrificatie van het vervoer en het groeiende bewustzijn van beleggers over de financiële risico's van klimaatverandering, zorgen ervoor dat beleggers de plaats van fossiele brandstoffen in hun portefeuille opnieuw evalueren. 

In het rapport wordt opgemerkt dat veel van het optimisme rond fossiele brandstoffen in de afgelopen jaren niet te danken is aan hun stabiliteit, maar aan hun volatiliteit. Die werd veroorzaakt door crises en schokken in het systeem. Nu de concurrentie van minder volatiele en goedkopere hernieuwbare energiebronnen snel toeneemt, kan het voor fossiele energieproducenten steeds moeilijker worden om aandeelhouderswaarde te creëren.

Bovendien, zorgt een toenemend aantal materiële risico’s ervoor dat de langetermijnvooruitzichten voor investeringen in olie, kolen en gas er steeds somberder uitzien. Deze risico’s kunnen zowel fysiek als juridisch zijn. Een doel van dit rapport is om beleggers te helpen begrijpen hoe alles is veranderd rond de traditionele energiesector.

Lees ook deze eerdere column van Martine Hafkamp: Groene illusie?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!