Op deze 4 indicatoren moet je letten bij technische analyse

Door Redactie op 26 februari 2024 11:30 | Views: 7.955

Op deze 4 indicatoren moet je letten bij technische analyse
Beeld: iStock

Het lezen van aandelengrafieken is een essentiële vaardigheid voor technische analyse. Ze helpen om de beweging en het momentum van de opwaartse en neerwaartse handelspatronen van een aandeel te meten. Op welke indicatoren moet een technische belegger letten? US News Money zet de belangrijkste op een rij.

Volgens Angelo DeCandia, professor aan de Touro University, zijn er twee soorten aandelenbeleggers. Allereerst zijn er degenen die de fundamentals van een bedrijf heel belangrijk vinden, zoals de financiën en productontwikkeling. De tweede groep bestaat uit degenen die alleen aandacht hebben voor de beweging van een aandeel en hoe het wordt beïnvloed door vraag en aanbod.

De laatste maakt zich minder druk over de langetermijnvooruitzichten van een bedrijf en leest vooral grafieken die bewegingen te analyseren. Zij baseren zich dus vooral op technische analyse. Als een belegger de grafieken goed kan lezen, dan kunnen ze je meer vertellen over de koersbewegingen van een aandeel.

Aandelengrafieken

Een aandelengrafiek geeft de prijs van een aandeel over een bepaalde periode weer. Op de horizontale as staat de tijd en op de verticale as de prijs van het aandeel. Aandelenkoersen weerspiegelen de collectieve overtuiging van beleggers over het vermogen van een bedrijf om in de toekomst winst te maken. Deze grafieken bieden inzicht in het beleggerssentiment, zo zegt professor Han-Sheng Chen, en daarmee kan men handelsstrategieën verbeteren en het succes vergroten.

Je kunt koop- of verkoopsignalen en patronen leren herkennen. Aandelengrafieken kunnen een schat aan informatie bevatten en zijn er in verschillende vormen. Elke vorm kan een unieke kijk bieden op de koersbewegingen van een aandeel. Wat zijn de belangrijkste gegevens waar beleggers op moeten letten in dergelijke grafieken?

  • Prijs

Een aandelengrafiek toont hoe de koers in de loop van de tijd is veranderd. Er staat een openingsprijs waartegen het aandeel werd verhandeld, de hoogste prijs (high), de low ofwel de laagste prijs en de slotprijs (close). Dat kan per dag, maar sommige websites tonen ook de hoogste en laagste koersen waartegen het aandeel werd verhandeld in de afgelopen 52 weken.

  • Marktkapitalisatie

Market cap, of marktkapitalisatie, geeft de totale waarde van het bedrijf weer. Het is het resultaat van de koers vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen. Smallcaps zijn vaak volatieler, maar ze kunnen ook een groter groeipotentieel op lange termijn hebben dan aandelen met een grote marktkapitalisatie.

  • Handelsvolume

Dit is de hoeveel aandelen die wordt verhandeld in een bepaalde periode. Een hoog volume kan duiden op een sterke interesse om te kopen of te verkopen. Zo’n aandeel is heel liquide.

  • Tijdsinterval

Het tijdsinterval is bijzonder belangrijk, zegt Adam Lampe (Mint Wealth Management). Aandelengrafieken kunnen variëren van dagelijks tot wekelijks tot tientallen jaren. Het juiste interval helpt om de beleggingshorizon af te stemmen op marktbewegingen.

Deze kerngegevens hangen vaak samen met het beleggerssentiment. Maar aandelen kunnen volatiel zijn en daarom zorgt goede spreiding tussen aandelen en sectoren voor een lager risico in de portefeuille. 

Technische analyse versus fundamentele analyse

Welke indicatoren zijn van belang voor technische analyse? Technische analyse is anders dan fundamentele analyse. Fundamentele analyse kijkt vooral naar de macro-economische omgeving en gegevens op bedrijfsniveau, zoals de balans, winst- en verliesrekening en de kasstroom. Bij technische analyse wordt vooral naar de prijs gekeken. Volume en tijd spelen daarbij ook een rol, maar binnen de context van de prijs.

Er zijn vier belangrijke technische indicatoren waarop gelet kan worden: het voortschrijdende gemiddelde, handelsvolume, relative strength index (RSI) en Moving average convergence/divergence (MACD).

1. Voortschrijdende gemiddelden 

Het voortschrijdend gemiddelde wordt gebruikt om trends in de koers van een aandeel in de loop van de tijd te identificeren. Het betreft een gemiddelde koers over een vaste periode, bijvoorbeeld een compleet handelsjaar van 250 dagen. Het wordt "voortschrijdend" genoemd omdat de gemiddelde koers voortdurend wordt herberekend. Elke handelsdag wordt de oudste koers uit het gemiddelde verwijderd en wordt de nieuwste koers toegevoegd. Een stijgend voortschrijdend gemiddelde duidt op een uptrend, terwijl een dalend voortschrijdend gemiddelde kan duiden op een neerwaartse trend.

Analisten vergelijken vaak kortere termijn voortschrijdende gemiddelden, zoals een 100-daags voortschrijdend gemiddelde, met langere termijn voortschrijdende gemiddelden, zoals een 250-daags (voortschrijdend) gemiddelde, of de huidige aandelenkoers. Als het voortschrijdend gemiddelde voor de kortere termijn boven het voortschrijdend gemiddelde voor de langere termijn beweegt, is dat een signaal voor een verbetering in het sentiment. Omgekeerd duidt het op een verschuiving naar een bearish sentiment.

2. Handelsvolume en de impact ervan 

Het handelsvolume geeft aan hoeveel activiteit er plaatsvindt op een bepaald moment. Het handelsvolume kan vervolgens vergeleken worden met het gemiddelde over een bepaalde periode om te bepalen of er sprake is van een stijging of daling. Een volume dat significant boven of onder het gemiddelde ligt, is een indicatie van een verhoogde of verlaagde interesse in het aandeel. Een laag handelsvolume kan ook invloed hebben op de prijs en trend van een aandeel. Wanneer er minder gehandeld wordt, kan dit drastische bewegingen veroorzaken in de markt.

3. RSI

De RSI, of relatieve sterkte index, is een indicator die helpt om het koop- of verkoopmoment van aandelen te bepalen. Het is een momentum indicator die de snelheid en richting van prijsveranderingen meet. De RSI helpt om te bepalen of een aandeel mogelijk 'overgekocht' of 'oververkocht' is. Een RSI onder 30 geeft over het algemeen aan dat het aandeel oververkocht en mogelijk ondergewaardeerd is, terwijl een RSI boven 70 kan aangeven dat een aandeel overgekocht en mogelijk overgewaardeerd is. Maar volgens sommige technisch analisten zijn de signaalwaarden 30 en 70 arbitrair.

4. Moving average convergence/divergence (MACD)

De MACD, of voortschrijdend gemiddelde convergentie/divergentie, wordt gebruikt om een trendomkering in het koersverloop van een aandeel te voorspellen. Het doet dit door een voortschrijdend gemiddelde op langere termijn, bijvoorbeeld het 26-daags voortschrijdend gemiddelde, af te trekken van een voortschrijdend gemiddelde op kortere termijn, zoals het 12-daags voortschrijdend gemiddelde. Het resultaat geeft in wezen de kloof tussen een sneller reagerende kortetermijntrend en een langzamer reagerende langetermijntrend weer. 

Wanneer het snel voortschrijdend gemiddelde boven het langzaam voortschrijdend gemiddelde kruist, dan suggereert dit dat de koers van het aandeel een opwaarts momentum zou kunnen krijgen. Aan de andere kant, wanneer het snel voortschrijdend gemiddelde onder het langzaam voortschrijdend gemiddelde komt, kan dit een signaal zijn dat de koers van het aandeel aan kracht verliest. MACD-signalen moeten worden bekeken in combinatie met andere belangrijke factoren zoals marktomstandigheden, fundamentals, risicotolerantie, diversificatie en persoonlijke beleggingsdoelen om goede beslissingen te nemen.

Duik met technische analyse in het hoofd van de belegger

Technische analyse gaat niet alleen over cijfers, het biedt een inkijkje in de menselijke kant van de aandelenmarkt, vindt professor Han-Sheng Chen. Elke grafiek en indicator weerspiegelt iets van wat beleggers denken en voelen. Met grafieken verdiep je je in de psychologie die de markt stuurt. Daar past wel een handleiding bij. Dit zijn volgens experts belangrijke aandachtspunten bij het interpreteren van aandelengrafieken:

  • Richt je niet op kortetermijnschommelingen, maar zoek naar langetermijntrends
  • Check altijd een signaal of trend door meerdere indicatoren te gebruiken
  • Combineer technische indicatoren met fundamentele analyse
  • Vertrouw niet alleen op aandelengrafieken bij een beleggingsbeslissing
  • Gebruik geen strategie zonder de methodologie erachter te begrijpen
  • Pas op voor wishful thinking, manipuleer de analyse niet om een gewenste uitkomst te verkrijgen
  • Pas op voor de eigen emotie bij de interpretatie van de technische signalen 

Er is meer dan grafieken

Technische indicatoren werken niet altijd en het duurt vaak even voordat ze werken. Daarom adviseert Jim Worden (The Wealth Consulting Group) beleggers om eerst te oefenen. Doe dat in het begin zonder echt geld te gebruiken. En blijf nuchter, want blindstaren op grafieken doet soms patronen zien waar helemaal geen duidelijke patronen zijn.

Technische analyse schiet tekort

Technische analyse heeft ook zijn tekortkomingen. Een grafiek kan trends in de koers van een aandeel laten zien, of een goed koop- of verkoopmoment weergeven. Maar de effectiviteit ervan onder alle marktomstandigheden is niet wetenschappelijk bewezen. Daarom is het niet altijd verstandig om alleen op technische indicatoren te vertrouwen bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Aandelengrafieken zijn slechts één onderdeel, in combinatie met fundamentele analyse maakt het een overtuiging sterker.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!