8 tips voor een goede exitstrategie

Door Redactie op 27 februari 2024 08:30 | Views: 9.593

8 tips voor een goede exitstrategie
Beeld: iStock

Je hebt een mooi bedrijf gevonden dat je tegen een goede prijs hebt gekocht. Je verwacht dat de koers zal stijgen en dat je een leuk rendement zult maken. Maar hoe lang houd je je aandelen vast? Wanneer is het slim om winst te nemen? Of moet je juist blijven zitten voor de lange termijn?

Dit zijn lastige vragen waar veel beleggers mee worstelen. Zeker nu de beurzen steeds hogere toppen bereiken. Hoe lang kan dat nog doorgaan? En wat als er een correctie komt?

Het is daarom belangrijk om een goede exitstrategie te hebben. Een plan dat je helpt om te bepalen wanneer je je aandelen moet verkopen. In dit artikel geven we je acht tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Verkoop een aandeel wanneer de fundamenten van het bedrijf zijn veranderd

Soms verandert een bedrijf zo ingrijpend dat het niet meer hetzelfde bedrijf is als waar je oorspronkelijk in investeerde. Dit kan komen door nieuw management, nieuwe concurrentie, nieuwe wetten en regels, of andere factoren die de bedrijfsvoering beïnvloeden. Als de veranderingen negatief zijn voor de toekomstige groei of winstgevendheid van het bedrijf, kan het verstandig zijn om je aandelen te verkopen en op zoek te gaan naar een beter alternatief.

2. Verkoop een aandeel wanneer het overgewaardeerd is

Een andere manier om te bepalen of een aandeel te duur is, is door te kijken naar de waarderingsratio’s. Dit zijn getallen die de verhouding weergeven tussen de prijs van een aandeel en een maatstaf voor de waarde van het bedrijf, zoals de winst, de omzet of de kasstroom. Een voorbeeld van een waarderingsratio is de koers-winstverhouding (K/W).

Hoe hoger deze ratio’s zijn, hoe duurder het aandeel is ten opzichte van de onderliggende waarde. Als een aandeel een hoge waarderingsratio heeft, kan dit betekenen dat het overgewaardeerd is en dat de markt te optimistisch is over de toekomstige groei of winstgevendheid van het bedrijf. In dat geval kan het verstandig zijn om het aandeel te verkopen voordat de markt zijn verwachtingen bijstelt en de koers daalt.

3. Verkoop een aandeel als het dividendbeleid verandert

Een van de redenen om te beleggen in aandelen is het ontvangen van dividend. Dividend is een deel van de winst dat een bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Sommige beleggers kiezen voor aandelen die een hoog of stabiel dividend uitkeren, omdat dit een teken kan zijn van een solide en winstgevend bedrijf.

Als het dividendbeleid van een bedrijf verandert, bijvoorbeeld als het dividend verlaagd wordt of geschrapt, kan dat een reden zijn om het aandeel te verkopen. Een dividendverlaging kan wijzen op financiële problemen, een lagere winstverwachting of een veranderde strategie. Als je belegt voor het dividend, kan een lager dividend je rendement aantasten.

4. Verkoop een aandeel als je een betere mogelijkheid ziet

Het is altijd goed om geld aan te houden voor als zich een mooie kans voordoet. Soms komt het voor dat je meer wilt beleggen dan dat je aan cash achter de hand hebt. In deze situatie is het prima om een aandeel te verkopen om geld vrij te maken. Zelfs als het bedrijf niet fundamenteel is veranderd of nog steeds onder de boekwaarde handelt.

Je moet er wel voor waken dat je niet continu blijft zoeken en om de zoveel maanden van aandelen wisselt. Dit kost je allereerst transactiekosten en de verkoop moet echt de moeite waard zijn. Is er sprake van een buitenkansje dat je niet kunt laten liggen? Dan is dit een goede optie.

5. Verkoop je aandelen om winst af te romen

In dit geval verkoop je niet je gehele positie, maar slechts een deel. Winst afromen kan een goede strategie zijn na een periode van koersstijging. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om na een stijging van 50% een stukje winst te nemen, of na een koersverdubbeling de helft van je aandelen te verkopen. In het laatste geval heb je je risico op je belegging teruggebracht naar 0, terwijl je nog wel kunt profiteren van eventuele verdere koersstijgingen.

6. Hanteer koersdoelen of streefpercentages

Een beproefde methode om te bepalen wanneer het tijd is om afscheid te nemen van een aandeel, is door een koersdoel te hanteren: een prijsniveau of een procentuele stijging. Bij een aandeel dat je voor 25 euro hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken om uit te stappen bij een koers van 27,50 of een koersstijging van 10%. Zo voorkom je dat je uit hebzucht te lang blijft zitten.

7. Verkoop een aandeel wanneer het (hoog) boven de boekwaarde noteert

Waardebeleggers proberen vaak bedrijven te kopen die noteren onder de boekwaarde. Door verschillende situaties die kunnen plaatsvinden in de markt, kan een aandeel soms wel meer dan 50% onder de boekwaarde noteren. Afhankelijk van je strategie kun je ervoor kiezen om het aandeel te verkopen als de prijs de boekwaarde overstijgt. Als de vooruitzichten van een bedrijf zeer rooskleurig zijn, kan een koers hoger dan de boekwaarde gerechtvaardigd zijn.

Het kan in zo’n geval verstandig zijn de aandelen aan te houden tot misschien wel twee of drie keer de boekwaarde. Dit kan per bedrijf en per sector verschillen.

Het kan raadzaam zijn om van te voren regels voor jezelf. op te stellen Stel, je koopt een aandeel 50% onder de boekwaarde en de koers stijgt daar vervolgens naartoe. Je verplicht jezelf dan bijvoorbeeld tot verkopen en hebt hiermee 50% rendement behaald. Of de koers verder doorstijgt, doet er vervolgens niet toe. Winst is winst.

8. Koop laat en verkoop vroeg

De kunst van beleggen is laag instappen en hoog uitstappen. Tot zover de theorie. In de praktijk is niets zo lastig als de markt goed timen. Niemand beschikt over een glazen bol en de markt kan behoorlijk grillig zijn.

Het is daarom raadzaam om alle pogingen te staken om het juiste omslagpunt te vinden en te accepteren dat je soms wat rendement misloopt door net voor de top wat winsten veilig te stellen, in ruil voor een lager risico.

Een bekende uitspraak van de legendarische Amerikaanse belegger Bernard Baruch luidt: ‘Ik koop altijd te laat en verkoop te vroeg.’ Hij wist waar hij het over had.

Lees ook: Deze 3 aandelen selecteren topanalisten voor langetermijngroei

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!