Last van hoogtevrees op de beurs? Met deze strategie dempt u de risico's

Door Redactie op 5 april 2024 11:30 | Views: 6.261

Last van hoogtevrees op de beurs? Met deze strategie dempt u de risico's
Beeld: iStock

De beurzen staan op recordniveaus. Dat maakt beleggers huiverig om in te stappen. Wie de risico's wil dempen kan ervoor kiezen om periodiek te beleggen, zodat er een gemiddelde aankoopprijs ontstaat. Dat kan zorgen wegnemen, schrijft Barrons.

In 2022 kwam een echtpaar bij Andrew Fincher, een financieel adviseur bij VLP Financial Advisors in de Verenigde Staten. Het stel wilde enkele had enkele tonnen beleggen die via een erfenis oop de bankrekening tonden. Maar de man en vrouw maakten zich zorgen over de hoge aandelenkoersen. Fincher adviseerde hen gespreid in te leggen. In plaats van al het geld in één keer te beleggen, was zijn advies om verspreid over zes maanden regelmatig een gedeelte te beleggen.

Zijn advies wierp vruchten af. De S&P500 begon in 2022 op een recordhoogte, maar daalde al snel toen de Federal Reserve de rente verhoogde om de inflatie te beteugelen. Dit echtpaar leed minder pijn dan wanneer ze alles in één keer hadden belegd.

Timen lukt niet

Het ideaal van beleggen is laag kopen en hoog verkopen. Maar het is onmogelijk om dit keer op keer te doen. Dat lukt zelfs professionals op Wall Street niet. Niemand kan immers de markt timen. Daarom raden financiële adviseurs meestal periodiek beleggen aan. En dat advies is zeker zinvol in een markt zoals de huidige, waar niets goedkoop is.

Markten hebben de neiging om ruwweg drie van de vier jaar te stijgen. Beleggen met een vast bedrag aan het begin van elk jaar loont daarom vaker wel dan niet. Het probleem is dat niemand weet wat de markten in een bepaald jaar zullen doen. Daarbij komt dat mensen het pijnlijk vinden om geld te verliezen met een nieuwe belegging tijdens een dalende markt.

Gespreid inleggen beperkt dit risico en vermindert zorgen over een marktcorrectie. Volgens Rachel Elson, adviseur bij Perigon Wealth Management, is het ook een goede strategie voor beginnende beleggers. Eigenlijk is het een verstandige strategie tijdens alle marktcycli, maar adviseurs vinden het vooral een slimme aanpak als de prijzen hoog zijn. U middelt uw rendement, profiteert van een eventuele opleving, maar riskeert ook geen enorme daling als u op verschillende momenten een bedrag inlegt.

Angstmanagement

De huidige recordhoogtes van de aandelenmarkten, kunnen beleggers verlammen, meent Marianela Collado, adviseur bij Tobias Financial Advisors. Beleggers hebben de neiging om af te wachten. Maar het perfecte moment om te starten met beleggen is niet te vinden, stelt Collado. Met periodiek inleggen kun je al het lawaai negeren en gewoon gedisciplineerd en gefocust blijven.

Door te kopen op verschillende prijspunten, koopt u voor hetzelfde bedrag op het ene moment minder aandelen en op het andere juist meer. Zo ontstaat een gemiddelde aankoopprijs van een belegging.

Risico’s van gespreid inleggen

De Amerikaanse vermogensbeheerder Vanguard deed onderzoek naar het rendement van een initiële investering van $100.000 aan de hand van historische aandelen- en obligatieprestaties. De conclusie was dat na een jaar het rendement meestal hoger was bij ineens instappen dan bij periodiek beleggen. Maar Vanguard erkent dat voor risicomijdende beleggers gespreid inleggen een betere strategie kan zijn.

Onderzoek van Raymond James wees juist uit dat periodiek beleggen leidt tot hogere rendementen. De onderzoekers keken naar de prestaties van de S&P 500 over een periode van 40 jaar. Beleggers die ineens een bedrag in de markt staken tijdens een marktpiek realiseerden een gemiddeld 10-jaars rendement van 8,3% op jaarbasis. Degenen die periodiek belegden tijdens een piek behaalden een gemiddeld 10-jaars rendement van 10,4%.

Als u gespreid inlegt, loopt u grote rendementen mis als u het geluk heeft net op de bodem van de markt in te stappen. Maar vooral minder ervaren beleggers die bang zijn voor een verkeerde timing, kan periodiek beleggen gemoedsrust geven.

Lees ook: 8 healthcare-aandelen met een gezond opwaarts potentieel

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!