Profiteer met deze 7 aandelen van de hausse in de chipmarkt

Door Redactie op 11 april 2024 08:30 | Views: 12.116

Profiteer met deze 7 aandelen van de hausse in de chipmarkt

Chipaandelen staan volop in de belangstelling. De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) drijft de koersen op van bedrijven als Nvidia. Bedrijven in de subsector ‘chip packaging’ krijgen minder aandacht, maar profiteren ook van de groeiende vraag naar halfgeleiders. De Amerikaanse beleggingswebsite InvestorPlace tipt er zeven, waaronder ASML.

Een chip zit in een behuizing van plastic, keramiek of glas. Eindgebruikers willen steeds kleinere maar krachtiger chips voor steeds complexere toepassingen. De verwachting is dat de markt voor ‘chip packaging’ tussen 2023 en 2032 met 9,2% op jaarbasis zal groeien. Dat belooft aantrekkelijke rendementen voor beleggers in deze subsector.

1. ASML

Het Nederlandse bedrijf ASML speelt een belangrijke rol in een deel van de toeleveringsketen voor chips. Het produceert ultramoderne EUV-machines (extreme ultraviolet lithografie). Lithografie is een essentieel onderdeel bij de chipproductie.

ASML is het enige bedrijf dat de machines produceert die dat proces kunnen uitvoeren. Daarom is ASML volgens InvestorPlace misschien wel het beste aandeel in ‘chip packaging’-sector.

ASML ontwikkelt nieuwe EUV-tools die het toch al sterke bedrijf nog een trede hoger kunnen tillen. Die technologie zal naar verwachting de nieuwe generatie kleinere chips mogelijk maken. De hoogwaardige machines zijn zo groot als een touringcar en kosten $350 miljoen per stuk.

2. Intel

Intel blijft om een aantal redenen interessant en die hebben de potentie om het aandeel in beweging te zetten. De Chinese overheid heeft het gebruik van Amerikaanse processors verboden in computers die door de overheid worden gebruikt. Dat nieuws zorgde voor druk op het aandeel. China zal echter voor grote uitdagingen komen te staan als het Amerikaanse processors wil vervangen door chips die in eigen land worden gemaakt.

Deze geavanceerde chips zijn afhankelijk van de EUV-lithografiemachines van ASML en die mogen momenteel niet naar China worden geëxporteerd. Daarom ziet InvestorPlace op dit moment helemaal geen reden voor de negatieve reactie op het aandeel.

Intel kreeg onlangs $20 miljard aan subsidies van de Amerikaanse overheid, wat het bedrijf moet helpen om te blijven groeien in de halfgeleiderindustrie.

3. TSMC

TSMC is de grootste chipfabrikant ter wereld. Bijna elk halfgeleiderbedrijf heeft wel een deel van zijn productie uitbesteed aan het Taiwanese bedrijf.

TSMC biedt onder meer diverse kant-en-klare oplossingen voor de chipproductie. Packaging is weer van vitaal belang voor innovatie in de chipsector.

Momenteel bevindt alle verpakkingscapaciteit van TSMC zich in Taiwan, maar het bedrijf wil zijn vleugels breder uitslaan. Er zijn plannen voor een productiefaciliteit in Japan en de groeiende vraag naar chips betekent dat TSMC waarschijnlijk verder buiten de grenzen zal uitbreiden. Dat is toch een signaal hoe belangrijk deze subsector binnen de halfgeleiderindustrie is.

4. Amkor Technology

Amkor Technology is een bedrijf dat een breed scala aan verpakkings- en testdiensten voor halfgeleiders levert. In 2023 presteerde het bedrijf beter dan de sector. Dat heeft het bedrijf te danken aan zijn focus op geavanceerde productie.

Amkor Technology voorziet in de behoeften van AI Packaging. Het bedrijf is een leider in 2,5D-packaging, een technologie die meerdere circuits in één chip integreert

Kunstmatige intelligentie zal steeds geavanceerder technieken vereisen en Amkor Technology loopt daarmee voorop. Ondanks dat Amkor Technology het vorig jaar beter deed dan de sector, had het bedrijf wel last van de cyclische neergang van de sector. De omzet daalde met 8%, maar toch verhoogde het bedrijf zijn dividend met 5%. Naast de stabiele bedrijfsvoering, straalt dat ook uit dat Amkor oog heeft voor de aandeelhouders.

5. Applied Materials

Applied Materials is een divers halfgeleideraandeel. Een van de dingen die Applied Materials doet is vacuümcoating en hiermee is het concern toonaangevend in de sector. De coating verlengt de houdbaarheid van de chip.

Het bedrijf profiteert van de sterke AI-vraag. Dit jaar is het aandeel al 30% gestegen. Applied Materials profiteert van een groeiende vraag naar geheugenchips. Het bedrijf is goed gediversifieerd over de hele toeleveringsketen van halfgeleiders, wat betekent dat het veel katalysatoren heeft. Als de markten aantrekken, kan Applied Materials nog beter presteren.

6. Micron Technologie

Het aandeel Micron Technology krijgt de laatste tijd veel aandacht vanwege de relatie met Nvidia. Micron is een van de toonaangevende producenten van geheugen met hoge bandbreedte (HBM). Nvidia's nieuwe h200 chips hebben meer HBM nodig en dat is een belangrijke katalysator voor het aandeel.

Maar Micron Technology blijft ook interessant omdat het zich bezighoudt met ‘packaging’ op waferniveau. Het concern produceert ook multichips, die nodig zijn voor een aantal groeiende industrieën, waaronder het Internet of Things.

De beurskoers van Micron is weer aan het stijgen nu de vraag aantrekt naar zijn specialistische capaciteiten.

7. KLA Corporation

KLA Corporation is een chipaandeel dat over het algemeen niet veel aandacht krijgt, omdat het minder bekend is. Toch kan het volgens InvestorPlace aantrekkelijk zijn voor beleggers die blootstelling zoeken aan verschillende deelsectoren van de chipindustrie, waaronder verpakking.

Daarnaast verkoopt het bedrijf apparatuur die defecten detecteert op de oppervlakken van wafers. Het levert ook apparatuur die het etsproces op die wafers mogelijk maakt.

De laatste resultaten lagen boven de verwachtingen. Toch zijn beleggers enigszins bezorgd vanwege de tegenvallende prognoses. Maar de neerwaartse cyclus lijkt een bodem te hebben bereikt. Als de vooruitzichten te negatief blijken te zijn, kan het aandeel het potentieel hebben om te outperformen.

Lees ook: De Promising Seven, techaandelen met baanbrekende innovaties

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.