3 koopwaardige auto-aandelen

Door Redactie op 18 april 2024 08:30 | Views: 9.553

3 koopwaardige auto-aandelen
Beeld: iStock

Na vijf jaar dalen eindelijk de prijzen van nieuwe auto's. Het kan autokopers in 2024 een duwtje in de rug geven. De occasionprijzen koelen ook af en liggen 3% lager dan een jaar geleden en 12% ten opzichte van de piek in april 2022.

Bovendien halen veel autofabrikanten aanzienlijke inkomsten uit het leveren van reserveonderdelen om auto’s op de weg te houden. Viktor Zarev noemt op InvestorPlace drie aandelen die kunnen profiteren.

Toyota 

Wereldwijd marktleider zijn en nog altijd groeimogelijkheden zien, dat is Toyota. De autofabrikant beheert wereldwijd een netwerk van fabrieken om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar met elke nieuwe generatie voertuigen richt het zich op innovatie. Toyota heeft een reputatie opgebouwd in hybride motortechnologie, waarmee het focust op brandstofefficiëntie en levensduur van de motor.

Beleggers letten vooral op de solide financiële prestaties van Toyota en die zijn het afgelopen jaar zeer indrukwekkend geweest. De winstmarges stegen in het vierde kwartaal met 51,2%. Een degelijk aandeel als Toyota is altijd het overwegen waard.

Stellantis 

Stellantis lijkt op de beurs ondergewaardeerd in verhouding tot de markttrends. Het is een wereldwijd autoconglomeraat, ontstaan uit de fusie van twee oude giganten: Fiat Chrysler Automobiles en de PSA Group.

Al is Stellantis nog jong, het is geen kleine speler. In 2023 was Stellantis qua verkoopvolume de vierde autoproducent ter wereld. Het is actief op verschillende continenten, profiteert van schaalvoordelen en kan zo de prijzen van al zijn merken concurrerend te houden. Amerikaans, Italiaans, Frans: voor alles kan men terecht bij Stellantis.

Onder de koepel van Stellantis schitteren maar liefst 14 merken, van Chrysler en Jeep tot Alfa Romeo en Maserati. Het is echter niet alleen de merkdiversiteit die het tot een lucratieve speler maakt, Stellantis heeft ook een groeiende portefeuille met elektrische voertuigen. Eind 2023 was bijna een derde van Stellantis-auto's elektrisch en in 2024 wil het bedrijf nog eens 18 volledig elektrische modellen uitbrengen. Combineer dit met het wereldwijde marktbereik en het dividendrendement van ruim 6% en het is duidelijk waarom Stellantis een koopwaardig aandeel is.

Mercedes-Benz 

Bij Mercedes-Benz denkt men allereerst aan luxueuze sedans en grote SUV’s in de hogere klasse. Maar Mercedes-Benz is ook groot in bestelwagens, vooral volledig elektrische. Alleen al in 2023 verkocht Mercedes-Benz meer dan 23.000 elektrisch aangedreven eSprinters, wat 51% meer is dan in 2022.

Deze bestelwagens vormen de toekomst voor de transportbehoefte van Europese bedrijven. De expertise en verkoopstrategie die Mercedes-Benz ontwikkelt rond de elektrische bestelwagens wordt in de toekomst een spil van het bedrijf. De ambitie van Mercedes-Benz is om tegen 2030 van elk model een volledig elektrische variant aan te bieden.

Lees: 6 groeiaandelen die ook dividend uitkeren

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.