Opkomende markten: redenen om meer te besteden aan de groeimotor van de wereldeconomie

Door Redactie op 23 mei 2024 08:25 | Views: 4.537

Opkomende markten: redenen om meer te besteden aan de groeimotor van de wereldeconomie
Beeld: iStock

Beleggers moeten hun allocatie aan opkomende markten heroverwegen, aangezien deze activa nog steeds sterk onderwogen zijn in wereldwijde portefeuilles. Dat stellen Massimiliano Castelli en Philipp Salman van vermogensbeheerder UBS AM, naar aanleiding van hun recent gepubliceerd rapport 'The case for emerging markets'.

In het rapport verwijzen ze eerst naar de macro-economische situatie, die bestaat uit solide fundamenten en een betere kredietwaardigheid dankzij een beter macro-economisch beleid en lage schuldniveaus. Daarnaast is het groeiverschil tussen de opkomende markten en de ontwikkelde economieën de afgelopen drie decennia meer dan verdubbeld van gemiddeld 1 procentpunt in de jaren 1990 tot 2,7 procentpunt in 2010-2023, zo wordt uitgelegd.

"Ook spelen er structurele langetermijntrends in het voordeel van de opkomende markten, zoals de demografie, de opkomst van de middenklasse en de verstedelijking. Daarbij komt de vertraging van de globalisering en de diversificatie van internationale bedrijven die vertrekken uit China. Deze ontwikkelingen hebben nieuwe kansen gecreëerd voor landen zoals Mexico en Vietnam", aldus het rapport.

Uitdagingen in China

Dat er uitdagingen in het oosten zijn, is ook te lezen. Het trager dan verwachte herstel van China, na de opheffing van de Covid-gerelateerde beperkingen, in combinatie met de aanhoudende geopolitieke spanningen met de VS, temperde de belangstelling van beleggers voor activa uit de opkomende markten verder.

De komende vijf jaar verwachten Castelli en Salman dat EM-obligaties in harde valuta een hoger jaarlijks rendement zullen genereren dan wereldwijde aandelen, met minder volatiliteit. "Als gevolg hiervan komt de verwachte Sharpe-ratio uit op 0,6 vergeleken met 0,29 voor aandelen."

"Op het aandelenfront kunnen de opkomende markten naar verwachting een rendement van bijna 10% opleveren, vergeleken met 7,5% voor wereldwijde aandelen. De premie van de opkomende markten vergeleken met de geavanceerde landen zal naar verwachting ook de komende tien jaar intact blijven: 2,5% bij de aandelen en 3% bij vastrentende waarden.”

Waarderingen

De waarderingen  voor de opkomende markten zien er aantrekkelijk uit in vergelijking met de geavanceerde economieën, zo is te lezen. "Met een koers-winstverhouding van minder dan 14 voor de MSCI Emerging Markets Index, zijn de waarderingen aanzienlijk lager, zeker in vergelijking met de VS."

De opkomende markten zijn de voorbije 25 jaar zelden zo laag gewaardeerd, vindt de UBS AM. "Tegelijk klimt de MSCI World Index naar pieken die voor het laatst eind jaren 1990 en begin jaren 2000 werden gezien. Dit verschil in waarderingen heeft te maken met de ondermaatse prestaties van de opkomende markten in de jaren na 2010 en na Covid, toen ze niet deelnamen aan de wereldwijde aandelenrally. De slechte prestaties op de Chinese aandelenmarkt hebben ongetwijfeld ook een belangrijke rol gespeeld."

Pessimisme

Dat er pessimisme over de opkomende markten ontstond, was eerder zichtbaar in de rally in 2023. De outperformance van de Magnificent Seven en de Amerikaanse aandelenmarkten in het algemeen, heeft de belangstelling voor aandelen uit opkomende markten verder verminderd, stellen de heren.

"Bij UBS AM denken we dat deze Amerikaanse dominantie kan afnemen als de dollar verzwakt. Het inhaalpotentieel voor activa uit opkomende markten, met name aandelen, zou daarom aanzienlijk kunnen zijn."

Lees ook: Is het optimisme onder beleggers terecht?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!