Dit zijn de 6 oorzaken van het wereldwijde chiptekort

Door Redactie op 29 april 2021 08:40 | Views: 26.290

Dit zijn de 6 oorzaken van het wereldwijde chiptekort
Beeld: iStock

Het wereldwijde chiptekort grijpt om zich heen. Behalve fabrikanten van smartphones, laptops, spelcomputers en auto's, zitten ook producenten van huishoudelijke apparatuur, machines en tv's met de handen in het haar. Wat zijn de oorzaken? En hoe kunt u hierop inspelen?

De schaarste in de halfgeleidersector is over een breed front voelbaar. Om hier als belegger op een verstandige manier op te kunnen reageren, is het van belang om te begrijpen wat de oorzaken zijn. The Motley Fool zette de zes belangrijkste op een rij.

1. Geblunder van Intel

Chipfabrikant Intel werd al in 2018 geconfronteerd met een tekort aan chips, nadat de productie van 14 nanometer-chips in de knel kwam vanwege de moeizame ontwikkeling van nieuwe 10 nm-chips. Dit tekort was nog niet weggewerkt, toen ook de lancering van nieuwe 7 nm-chips vertraging opliep.

Door het geblunder van Intel zijn meer computerfabrikanten overgestapt naar AMD, dat - in tegenstelling tot Intel - de productie van de meeste chips uitbesteedt aan Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Dit leidde tot extra druk op de fabrieken van TSMC.

2. Lagere prijzen van geheugenchips

De prijzen van geheugenchips zaten in 2017 en 2018 in de lift, maar zetten sinds 2019 een daling in, vanwege afnemende vraag van fabrikanten van PC's en smartphones.

In reactie hierop verlaagden fabrikanten van DRAM- en NAND-chips, waaronder Samsung, SK Hynix en Micron Technology, hun productie voordat de pandemie uitbrak.

3. De coronacrisis

De markt was al vrij grillig voordat Covid-19 uitbrak, maar de pandemie leidde tot nog meer onrust. Enerzijds nam de vraag naar mobiele apparaten, pc's en upgrades van datacenters toe, omdat meer mensen op afstand gingen werken en studeren. Anderzijds stokte de aanvoer van halfgeleiders.

Veel chipfabrikanten zijn inmiddels weer opgekrabbeld en hebben hun productie snel opgevoerd. Maar dit is waarschijnlijk niet genoeg om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar chips. Intel waarschuwde onlangs dat het wereldwijde tekort aan chips nog twee jaar kan aanhouden en dat er gigantische investeringen nodig zijn om het probleem op te lossen.

Bekijk ook: 7 aandelen die het tekort aan chips overleven

4. Innovatie

De wereldwijde vraag naar chips was de afgelopen decennia vrij cyclisch. Maar door de opmars van nieuwe technologieën, zoals clouddiensten, het uitrollen van 5G en kunstmatige intelligentie, is er steeds meer vraag naar steeds geavanceerdere chips. Dit kan de traditionele economische cyclus doorbreken.

Bovendien zijn steeds meer apparaten als telefoons en auto's met internet verbonden, waardoor de vraag naar chips nog verder stijgt. Chipfabrikant Skyworks Solutions verwacht dat elke smartphone die kan worden verbonden met het 5G-netwerk voor 25 dollar aan front-end-chips nodig heeft. Bij 4G was dat nog 18 dollar en bij 3G 8 dollar.

Ook auto's worden steeds meer volgestouwd met elektronica. In 2000 maakten elektronische onderdelen in auto's 18% van de totale productiekosten uit. Volgens IHS en Deloitte was dat vorig jaar al toegenomen tot 45% en dat percentage zal waarschijnlijk nog verder oplopen.

Al die ontwikkelingen leiden naar verwachting tot een fors hogere vraag naar chips in de komende jaren, waardoor het tekort zal aanhouden.

5. De aanhoudende techoorlog

Er is al enige tijd een technologische wapenwedloop gaande tussen de VS en China. Onder president Trump werd de strijd flink opgevoerd, maar wie denkt dat de storm gaat liggen onder Biden heeft het mis. De VS heeft sancties opgelegd aan diverse grote Chinese bedrijven, waaronder SMIC en Huawei, vanwege zorgen over de nationale veiligheid. Dit verergert het tekort aan geavanceerde chips in China.

Bovendien wordt de Chinese overheid door de sancties gestimuleerd om meer te investeren in eigen binnenlandse chipfabrikanten, om minder afhankelijk te worden van andere landen. Ook dit kan de nodige onrust op de wereldwijde chipmarkt veroorzaken.

6. Sterke afhankelijkheid van enkele buitenlandse spelers

In de VS blijft het tekort aan chips waarschijnlijk aanhouden, ondanks plannen van het Witte Huis om 50 miljard dollar te investeren in de versterking van de Amerikaanse chipsector. Dat komt doordat de chipmarkt nog steeds zwaar leunt op enkele bedrijven van buiten de VS, waaronder de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML, het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung.

Daarnaast hebben enkele incidenten, zoals de stroomstoring bij TSMC, de productiepauze bij Samsung en de brand bij de Japanse autochipmaker Renesas laten zien hoe kwetsbaar de toeleveringsketen voor halfgeleiders is en hoe afhankelijk bedrijven zijn van enkele buitenlandse spelers.

Wat moet ik hiermee als belegger?

Als het tekort aan chips aanhoudt, adviseert The Fool beleggers om aandelen te kopen van essentiële bedrijven, zoals ASML en TSMC, die profiteren van de toenemende vraag naar hun producten. Bedrijven aan de vraagkant, zoals autofabrikanten, kunt u volgens de beleggingssite beter mijden.

Daarnaast geeft The Fool de voorkeur aan partijen als AMD en Nvidia boven Intel, dat nog steeds problemen ondervindt met de ontwikkeling van nieuwe chips.

Lees ook: Schaarste in de halfgeleidersector, goed of slecht voor beleggers?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.