Wordt Europa wereldleider in de chipmarkt?

Door Redactie op 14 februari 2022 09:45 | Views: 10.985

Wordt Europa wereldleider in de chipmarkt?

Chips zitten vandaag de dag overal in, van koelkasten, auto's en smartphones tot scheerapparaten en andere elektronica.  Maar de wereldwijde crisis heeft de hele sector in de problemen gebracht.

Door stilgevallen productie is er een tekort aan chips ontstaan. Halfgeleiders zijn voor de VS een nationale veiligheidskwestie geworden en een punt van geopolitieke spanning met China. En de EU wil met een nieuw wetsvoorstel fors gaan investeren in de sector, om problemen in de toekomst voor te zijn, schrijft Arjun Kharpal op CNBC.

Hoofdpunten uit dit artikel

  • Met de Chips Act wil de Europese Unie de investeringen in chips verhogen en zo het marktaandeel in de wereldproductie vergroten
  • Het is een poging van de EU om een volgend chiptekort en geopolitieke problemen die de levering van halfgeleiders in de toekomst kunnen bedreigen, te beperken.
  • Maar er zijn geen Europese bedrijven die geavanceerde chips kunnen produceren en de EU zal Intel, TSMC of Samsung moeten overtuigen om fabrieken op het continent te bouwen.

De Europese Commissie stelde recent de European Chips Act voor. Met een miljardeninvestering wil zij de toeleveringsketen veiligstellen, tekorten aan halfgeleiders in de toekomst voorkomen, en investeringen in de industrie bevorderen. Gedreven door toenemende geopolitieke spanningen, een snelle groei van de vraag en de mogelijkheid van verdere verstoringen van de toeleveringsketen, moet Europa een grotere positie in de sector nastreven.

Ambitie: Europa als wereldleider in chips

Europa wil een grotere rol gaan spelen in de halfgeleidersector en reserveert daarvoor 43 miljard euro. De ambitie is zelfs wereldleider in de industrie te worden. Nu is de EU goed voor een marktaandeel van 9%, maar dat moet groeien naar 20%.

Europa wil buitensporige afhankelijkheden beperken en meer zelfvoorzienend worden. Maar dat lukt niet op eigen kracht. Dan zullen enkele belangrijke spelers uit Azië en de VS zwaar moeten investeren in het continent. In Europa is er sprake van gebrek aan technologie op kritieke gebieden zoals productie.

Afhankelijk van Azië

Kharpal denkt dat Europa ook in de toekomst nog steeds sterk afhankelijk zal zijn van de VS en Azië. Dat komt door de specifieke eigenschappen van de toeleveringsketen voor halfgeleiders. Momenteel domineren Aziatische bedrijven de markt, aangevoerd door het Taiwanese TSMC, dat een marktaandeel van ongeveer 50% heeft.

Het Koreaanse Samsung is de op een na grootste. Het Amerikaanse Intel, ooit een belangrijke speler was, raakte de afgelopen jaren achterop bij de markt. Qua technologie ligt Intel nog steeds achter op die van TSMC en Samsung. Intel zei vorig jaar dat het van plan is 20 miljard dollar uit te geven aan twee nieuwe chipfabrieken, in een poging zijn achterstand in te lopen.

De EU zal partners moeten zoeken op het gebied van de productie van geavanceerde wafers, waarin Aziatische spelers vooroplopen. Een klein nanometergetal betekent dat er een groter aantal transistors in past, wat leidt tot potentieel krachtigere chips. De chip in de nieuwste iPhone van Apple, bijvoorbeeld, is 5 nm. Deze chips worden beschouwd als de meest geavanceerde chips. Het groeien tot een marktaandeel van 20% is volgens Geoff Blaber, topman van CCS Insights, een grote opgave voor de EU.

Vissen in een kleine vijver

Naarmate landen en regio's over de hele wereld hun bevoorrading met halfgeleiders veilig willen stellen, groeit de concurrentie om talent binnen te halen en bedrijven te overtuigen om te investeren. De EU (of welke regio dan ook) moet de chipproducenten weten over te halen om hun investeringen in de regio te laten plaatsvinden.

Als onderdeel van een economisch stimuleringspakket heeft de Amerikaanse president Joe Biden 50 miljard dollar uitgetrokken voor de productie van halfgeleiders en onderzoek. Landen als Japan, Zuid-Korea en China zijn ook allemaal hun investeringen in halfgeleiders aan het opvoeren.

De grootste uitdaging voor de EU zal erin bestaan nieuwe spelers aan te trekken. De EU moet met name een aantrekkelijker locatie worden dan andere regio's. De EU heeft getracht toonaangevende chipfabrikanten over de streep te trekken. Intel is van plan een nieuwe chipfabriek in Europa te bouwen, hoewel er nog geen specifieke locatie is gekozen. TSMC is in het beginstadium van de beoordeling van een eigen productiefaciliteit in Europa.

ASML, een van de troeven van de EU

Ook al lopen de Europese bedrijven achter op het gebied van de nieuwste technologieën, toch heeft de EU enkele belangrijke spelers in de halfgeleiderindustrie. Een van de belangrijkste is ASML, dat bijzonder geavanceerde chipmachines maakt die onder meer door TSMC wordt gebruikt. Ook STMicro en NXP, toeleveranciers van Apple, zijn in Europa gevestigd. De EU heeft dus al een aantal belangrijke troeven in deze sector.

De EU zou zich kunnen richten op het veiligstellen van de chiplevering aan sectoren waar Europese bedrijven sterk vertegenwoordigd zijn, zoals de auto-industrie. Halfgeleiders die in auto's worden gebruikt zijn vaak minder geavanceerd en vereisen niet de nieuwste productietechnologie. De automobielindustrie is een grote kans in Europa en ik denk dat de EU zich daarop zal richten, aldus Blaber.

Lees ook: 'ASML is een mooie planklegger voor de lange termijn'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
Kor11
0
Het enige waar Europa wereldleider in wordt is schulden wanneer dat het geval al niet is.
suskewiet
0
quote:

Kor11 schreef op 14 februari 2022 17:43:

Het enige waar Europa wereldleider in wordt is schulden wanneer dat het geval al niet is.
Juist
arconati
0
Maakindustrie in Europa houden is belangrijk. Maar wat we hier zien is staatsinmenging en dat verloopt nooit goed. Opmerkelijk ook, want in een de meest performante sectoren, die geen enkele moeite heeft om kapitaal op te halen.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.