Artikel uit BN/DeStem van 30-12-2005
‘In 2006 komt ’t goed met Begemann’

Door Henk Schol

Vrijdag 30 december 2005 - BREDA – Sivex Agro heeft de biedingstermijn voor de overname van Begemann verlengd tot 11 januari of vier beursdagen nadat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven uitspraak heeft gedaan over de biedprocedure.

Tijdens dit uitstel kunnen aandeelhouders van Begemann die al hadden toegehapt op het bod zich eventueel weer terugtrekken. Na de deadline zijn evenwel geen nieuwe aanbieders meer welkom. Tot nu toe is bijna 77 procent van de aandelen Begemann aangeboden voor de prijs die Sivex Agro offreert.

Bij het College van Beroep in Den Haag dient vanochtend de zaak die een minderheid van aandeelhouders Begemann (11 procent) heeft aangespannen. Inzet is het vermeende gebrek aan informatie in het biedingsbericht, zodat aandeelhouders onvoldoende goed kunnen afwegen of ze al dan niet op het bod van Sivex Agro moeten ingaan. Sivex Agro is het familiebedrijf van het Belgische ondernemersgeslacht Van Waeyenberge.

Formeel is vanochtend de Autoriteit Financiële Markten de gedaagde partij. Die gaf vorige week haar goedkeuring aan het biedproces, omdat dit aan de wettelijke vereisten zou voldoen. Kritische aandeelhouders bestrijden dit standpunt. Begemannbestuurder Tjerk Westerterp: „Ze willen meer dan de wet voorschrijft. Die heeft het over informatie van de bieder en over de vennootschap waarop wordt geboden. Hier is natuuurlijk een lastige situatie, omdat de doelvennootschap feitelijk bestaat uit aandelen in een derde vennootschap, zijnde Tulip. Maar die is niet te dwingen meer te vertellen dan ze nu doet.“

Daar gaat het College nog naar kijken.

Het Belgische Sivex Agro wil elk aandeel Begemann overnemen in ruil voor 18 aandelen Tulip Computers plus een euro in contanten.

De discussie spitst zich toe op de toekomst van Tulip. Dat bedrijf lanceerde afgelopen zomer in zijn aandeelhoudersvergadering grootse overnamevoornemens gericht op een vertienvoudiging van de omzet. Die plannen maakte het bedrijf evenwel tot nu toe niet concreet.

Integendeel: De laatste weken zegt Tulip haar groeistrategie op een laag pitje te hebben gezet.

In het biedbericht is uitgegaan van een Tulip-koers van 20 cent. Momenteel is die 19 cent. Dus krijgen aandeelhouders Begemann (dat zelf op Euronext inmiddels bijna tweemaal zo duur is als van de zomer op € 4,20) in beginsel twee tot vier dubbeltjes meer dan de huidige koers.

Als het niks meer wordt met Tulip is dat wellicht een mooie prijs om van het zieltogende Begemann-aandeel af te komen, maar krijgt Hollands computerglorie in Amersfoort het alsnog op de heupen, dan lacht Jozef van Waeyenberge in zijn vuistje.

Hier handelt het dispuut mede om: weet grootaandeelhouder (met 46 procent) André Deleye van Begemann méér over Tulip dan andere aandeelhouders? Hij is tenslotte ook commissaris bij Tulip. Deleye ontkent dat in alle toonaarden. Hij heeft het er verder niet met het Tulipbestuur over gehad, zegt hij.

De kritische aandeelhouders vinden het maar gek. Frans Faas, hun zegsman: „Als Tulip in juni met overnameplannen komt, dan blijf je daar toch in geïnteresseerd als commissaris? Aparte opvatting van betrokkenheid zien we hier.“

Het Financieele Dagblad haalde gisteren een oude koe uit de sloot, door te herinneren aan het feit dat Deleye anderhalf jaar terug met nog een kwartet ‘ ondernemers’ voor het gerecht stond voor subsidiefraude, tien jaar eerder bij de Boelwerf in Antwerpen. Hij ontsprong die justitiële dans omdat de zaak verjaard was.

Een andere Belg lijkt een dubieuzere rol te spelen, overigens op een afstandje van Begemann.

Eén van de complicaties om de aandeelhouders Begemann van hun stukken af te helpen, is een claim die een in België opererende Nederlandse ondernemer, Jurgen Bresser, op de onderneming heeft gelegd. Hij wil alsnog 4,5 miljoen euro ontvangen inzake een overname van enkele jaren terug.

Inmiddels zit de Belgische justitie achter deze Bresser aan, die wordt verdacht van faillissementsfraude. Substituut-procureur des Konings in Mechelen Frans Vennekens: „Dat onderzoek loopt. Bovendien onderzoeken we of de aanwijzing klopt dat deze heer ook betrokken is bij het witwassen van crimineel geld.“

Bresser verblijft dezer dagen onbereikbaar in een ander buitenland, al heeft hij volgens de Belgische ‘officier van justitie’ toegezegd mee te werken aan het onbderzoek. Volgens Vennekens komen de namen van Begemann, noch die van Sivex Agro of betrokken personen in dit dossier voor. „Maar de lijst van belangen van meneer Bresser is indrukwekkend. Je weet het nooit zeker.“

Kersvers bestuurder Rob Meuter van Begemann – vorige week in die rol aangewezen door de Ondernemingskamer – wil nog niets kwijt. Dus ook niet over eventuele ontwikkelingen rond de claim van Bresser. Hij is druk aan het werk.

Volgens bestuurder Tjerk Westerterp – ‘maar dat is speculatie’ – zal, als alles in het nieuwe jaar goed gekomen is, de nieuwe eigenaar Bresser wel ‘aanpakken’.

verzend | print | abonneren op BN/DeStem