Publicatiedatum: 4-1-2006

Tulip-manie

Wat bezielt een onbekend Belgisch bedrijf om beursfonds Begemann te kopen? De vraag kan helaas niet aan Sivex Agro zelf worden voorgelegd. De Belgen uit Liedekerke publiceren over hun tot minstens 11 januari verlengde bod op Begemann alleen berichten zonder hun telefoonnummer. De advocaat en de bankier ( Fortis ) van Sivex zeggen dat de Belgen geen contact met journalisten willen.

Op het nummer dat volgens Dun & Bradstreet van Sivex Agro is, meldt een ingeblikte vrouwenstem, zonder door te verwijzen: 'Het door u gevormde nummer is niet meer in dienst.' Het in 1980 opgerichte bedrijf heeft voor zover bekend nul werknemers. Sivex realiseerde in 2004 met de fabricage van kunsthars en de handel in fijnchemicaliën en graan euro 80.000 kasstroom.

Onder de bestuurders van Sivex Agro zijn een Kalmthoutse rozenkweker en - in ieder geval tot voor kort volgens Dun & Bradstreet - een Iraanse handelaar in beddenlakens. Dun & Bradstreet houdt het er nog op dat 99% van Sivex in handen is van ingenieur Gilbert van Eycken. Maar volgens het biedingsbericht van Sivex Agro hebben inmiddels drie leden van de familie Van Waeyenberge de aandelen. Hun familielid Jozef van Waeyenberge, bestuurder van bank KBC, is gemachtigde.

Als het bod lukt, valt met de beste wil geen synergie tussen Sivex en lege huls Begemann te verwachten. Synergie tussen Sivex en het enige Begemann-actief, 66% in computerfabrikant Tulip, ligt evenmin voor de hand, ervan uitgaande dat Van Waeyenberge geen doorbraak in de automatisering van de fijnchemicaliënhandel in petto heeft.

De enige ratio achter het bod kan een financiële zijn. En de enig denkbare financiële winst die het bod kan genereren, zal uit een wijziging van de verhoudingen bij Tulip kunnen komen. Dat lijkt het geval. De overname van Begemann is in werkelijkheid een overname van Tulip. Dit komt doordat Sivex Begemann-beleggers betaalt in 18 aandelen Tulip en euro 1 per Begemannetje.

Er zijn 300 mln aandelen Tulip. Uit geldnood verkocht Begemann van zijn pakket Tulip eerder al 25 mln stukken aan de groep rond Sivex. Begemann heeft nu nog 180 mln Tulipjes. Onderdeel van het bod op Begemann is dat Sivex 80 mln Tulipjes van Begemann koopt om uit te keren aan Begemann-beleggers. In de Begemann-boedel resteren dan ná het bod nog 100 mln Tulipjes. Daarvan komen bij de huidige 80% aanmelding voor het bod 80 mln in handen van Sivex.

In de Begemann-boedel zitten ook 17,5 mln Tulip-warrants, goed voor evenzoveel aandelen. De overname van Begemann levert Van Waeyenberghe zo 25 + 80 + 80% van 17,5 = 119 mln Tulips. Met de 46 mln Tulips die Tulips Belgische president-commissaris André Deleye als 46%-aandeelhouder in Begemann verwerft, komen deze twee Belgen samen op 165 mln Tulips. Zo komt een meerderheidsbelang van 55% in Tulip tot stand. Zonder dat andere Tulip-belanghebbenden zicht krijgen op de toekomstplannen van Tulip.

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

--------------------------------------------------------------------------------