Porceleyne Fles vindt verborgen kunstwerken bij renovatie 16 apr 2007, 14:34 uur
Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - Porceleyne Fles heeft tijdens renovatiewerkzaamheden kunstwerken gevonden die al minstens vijftig jaar verborgen waren. Dat heeft de producent van sieraardewerk maandag bekendgemaakt. Over de waarde van de werken, die achter muren en kasten vandaan zijn gehaald, kan een woordvoerder nog niets zeggen. 'Ze zijn nog niet getaxeerd', zo stelt zij desgevraagd tegenover Betten.

Tot de gevonden werken behoort een bouwkeramiek uit 1923, uitgevoerd in bruin geglazuurd bouwaardewerk, dat destijds geplaatst is in het postkantoor van Rotterdam.

Verder is het tegeltableau 'Simon van Sirenen helpt Jezus zijn kruis te dragen' uit 1909 ontdekt. Het gaat om een kruiswegstatie die is gemaakt voor de Rooms Katholieke Kerk in Den Bosch. De derde vondst is een keramisch relief uit 1956.

De werken zijn 'zeer bijzonder', aldus de zegsvrouw, 'omdat ze er heel mooi uitzien.' 'In de periode 1900-1930 hebben we een heel grote bloei doorgemaakt in bouwkeramiek, van trappen tot muren, tegelpanelen, fonteinen, galerijen. Van alles is daarmee mogelijk. Wat we hebben aangetroffen is van de eerste bouwkeramische periode, dat is het bijzondere.'

Porceleyne Fles gaat de vondsten renoveren, maar wacht daarmee tot na het hoogseizoen. Er is nu een glazen wand voor de werken geplaatst zodat bezoekers ze toch alvast kunnen bekijken.

De woordvoerder denkt dat de nieuwe ontdekkingen nog wel eens extra bezoekers kunnen trekken. 'Het zou kunnen, vooral omdat heel veel mensen niet weten dat er bouwkeramiek is. De meeste mensen kennen ons van het Delfts Blauw.' Porceleyne Fles ontvangt jaarlijks circa 150.000 bezoekers vanuit de hele wereld.

(c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS (tel: +31 20 710 1756; fax: +31 20 710 1875)