DGB Group « Terug naar discussie overzicht

RSDB gaat saneren, voorziet verlies in 2009

4 Posts
voda
0
Update: RSDB gaat saneren, voorziet verlies in 2009
19 maart 2009, 10:27 | FD.nl/DJ
(Update van bericht '=RSDB schrijft nog zwarte cijfers, verwacht verlies voor 2009' om meer informatie met betrekking tot de cijfers over 2008 te verstrekken.)

Door Andre Sterk

Van FD.nl/DJ

AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--RSDB nv, drukker te Deventer, heeft over 2008 kans gezien een nettowinst te boeken van euro 1,3 mln, maar verwacht wel een negatief nettoresultaat over 2009 op grond van voorzieningen en de slechte markt waarin overcapaciteit en prijsdruk eens te meer domineert. Het bedrijf maakt dit donderdag voorbeurs bekend in een persbericht.

Daarin wordt met geen woord meer gerept over een (eventueel) bod van investeerder HHBV, waar in het verleden sprake van was. Dat bod ging niet door, maar HHBV zou wel pogingen aan het ondernemen zijn de financiering alsnog rond te krijgen. RSDB geeft aan momenteel niet te weten waar HHBV staat en gaat daarom uit van een voortgang van de huidige situatie.

RSDB wijst in zijn persbericht op een wijziging in de IFRS-regelgeving waardoor een bedrijf dit jaar een verplichting moet meenemen in de halfjaarcijfers voor niet opgenomen vakantiedagen, wat ten koste gaat van de verlies- en winstrekeningen. In de tweede helft van het jaar valt deze verplichting vrij en wordt een positief effect op de rekening zichtbaar.

RSDB geeft voor 2009 geen concrete outlook.

Het bedrijf gaat nu uit van een zogeheten stand alone-scenario waarbij het ingrijpende maatregelen zal moeten nemen, die aanzienlijke kosten met zich mee zullen brengen. Daarbij ligt de nadruk op print.

Onderdeel MediaPartners staat nog steeds in de etalage, maar gesprekken over verkoop hebben nog niet tot het gewenste resultaat geleid. MediaPartners is winstgevend en draagt maar enkele procenten bij aan de omzet. Als dit onderdeel is verkocht, is RSDB een pure grootschalige rotatiedrukker.

Over de eerste helft van 2008 maakte RSDB nog een nettoverlies bekend van euro 1,4 mln. Over 2007 bedroeg de totale nettowinst nog euro 5,4 mln. RSDB kent altijd een sterker twee jaarhelft, mede door grote opdrachten in verband met de feestdagen.

De omzet daalde in 2008 naar euro 447,5 mln van euro 485 mln.

De winst voor aftrek van rente en belastingen (ebit) viel terug naar euro 5,8 mln van euro 6,3 mln.

Het ebitDA, de winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill daalde naar euro 37,2 mln van euro 40,9 mln over 2007.

De bedrijfskosten daalden met euro 20,6 mln. Daarvan komt een deel voor rekening van de verkoop van 2organize en Logic Use. Exclusief deze verkoop komt de kostenbesparing in de schatting van RSDB uit op euro 15 mln tot euro 16 mln.

De kasstroom uit de operationele activiteiten kwam over 2009 uit op euro 13,3 mln tegen euro 50,4 mln.

Het rendement uitgedrukt in percentages op geinvesteerd kapitaal daalde naar 0,7% tegen 2,7% een jaar eerder.

RSDB stelt voor over 2008 geen dividend uit te keren in aansluiting op afspraken met de banken. In 2007 en 2008 schond het bedrijf de voorwaarden zoals die zijn omschreven in een oude overeenkomst en die gerelateerd waren aan het ebit-resultaat. Met de banken zijn nu nieuwe voorwaarden overeengekomen.

Het bedrijf heeft met zijn huisbankiers ING en ABN Amro een overeenkomst gesloten voor een faciliteit van euro 50 mln voor de duur van 1 jaar die ingaat op 1 mei van dit jaar. Deze faciliteit dient een operationeel doel en houdt geen verband met de afslanking van de onderneming.

Door Andre Sterk; FD.nl/DJ; +31-20-5890270; andre.sterk@dowjones.com
voda
0
INTERVIEW: Sanering RSDB binnen enkele maanden duidelijk


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--RSDB nv zal binnen een paar maanden duidelijk hebben welke kostenbesparende maatregelen en welke voorzieningen het in verband hiermee zal nemen. "We moeten alleen verder nadat eerdere pogingen om tot een consolidatie te komen mislukten. Omdat de markt kampt met een grote overcapaciteit en prijsdruk moet RSDB zijn kostenbasis versmallen", aldus chief executive officer John Caris van RSDB donderdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst in aansluiting op de cijfers over 2008.

"De maatregelen die we straks willen nemen liggen in de sfeer van full time equivalents (FTE), energie, onderhoud en vermindering van overcapaciteit. Binnen enkele maanden weten we wat we gaan doen en wat het gaat kosten. We hebben al enorm veel bezuinigd en we rekenen ons dan ook niet rijk. Bovendien moeten de maatregelen wel een herstelvermogen hebben. We hebben de regie echter maar deels in handen, omdat de markt zeer ongrijpbaar en zeer lastig voorspelbaar blijft", aldus Caris.

De voorzieningen die RSDB zal nemen, neemt het bedrijf in zijn geheel 2009, terwijl de afslanking zich ook zal uitstrekken over 2010.

In het vierde kwartaal heeft RSDB zijn energiecontracten vernieuwd tegen betere voorwaarden. Het bedrijf verwacht in de nabije toekomst bij nieuwe energiecontracten verder te kunnen profiteren van het effect van een gedaalde olieprijs. Die contracten hebben een lengte van 1 tot 3 jaar, waarbij het tweede en derde jaar nooit volledig zijn ingekocht. Energie bepaalt voor 8% tot 9% de kostenbasis.

In 2008 bespaarde het bedrijf EUR20,6 miljoen, waarvan een deel voortkwam uit twee desinvesteringen. Als die buiten beschouwing worden gelaten resteert een bedrag van EUR15 miljoen tot EUR16 miljoen.

RSDB heeft tussen 2001 en 2008 500 FTE's geschrapt.

"Nogmaals, we rekenen ons niet rijk als het om saneren gaat. We hebben de bezuiniging over 2008 bovendien voor een groot deel weer zien opgaan in loon- en kostenstijgingen en marge-erosie", aldus de CEO.

De toegevoegde waarde van RSDB zakte in 2008 met 8%.

Caris omschrijft de West-Europese drukkersmarkt nog steeds als zeer zwaar. Er is sprake van een grote noodzaak tot consolidatie, die overigens niet van de grond komt vanwege de moeilijke financieringsomstandigheden. Die noodzaak komt voort uit een grote overcapaciteit die weer prijsdruk in de hand werkt.

"We hebben over de eerste twee maanden van 2009 het gemiddelde papiervolume gemiddeld zien dalen met 20%. Daar zit RSDB ruim onder. Op grond daarvan doen we het beter dan de markt. Niettemin verwachten we over 2009 een verlies als gevolg van voorzieningen in verband de aanstaande saneringen en de slechte markt", aldus Caris.

Caris is niet bevreesd om ingehaald te worden door de technologische ontwikkelingen. "We zijn een grootschalige industriele drukker. Digitaal kan er erg veel, maar dat allemaal kleinschalig. Voor wat RSDB doet heeft de digitale techniek nog geen efficiency bedacht waardoor onze faciliteiten overbodig worden en ik verwacht in de komende 15 jaar ook niet dat dat zal gebeuren."

RSDB kondigde donderdag aan dat het vooralsnog alleen verder gaat. In het verleden zijn er diverse pogingen geweest op samen te sparren met andere partijen. Investeerder HHBV was in dit licht de laatste mogelijkheid om de toekomst gecombineerd meer garantie te geven, maar HHBV kreeg de financiering niet rond. "Ik heb geen idee waar HHBV nu staat en daarom kiezen wij voor stand alone scenario, waar ook onze aanstaande saneringsplannen uit voortkomen."

Caris verwacht dat in 2009 met de uitblijvende consolidatie in de drukkerssector, een grote shake-out zal plaatsvinden. "Dat zal de capaciteit in West-Europa ten goede komen", aldus Caris.

De desinvestering van MediaPartners loopt nog en hetzelfde geldt voor de onderhandelingen met verschillende partijen daarover. "Vervreemding daarvan hangt sterk samen met de financiele markten. Als MediaPartners is verkocht staat er een grootschalige industriele drukker waardoor we ons volledig kunnen richten op print."

Ondanks een slechte markt die maar niet in staat wordt gesteld zichzelf te ontdoen van vertragende effecten als overcapaciteit is Caris niet somber over zijn onderneming: "De banken hebben vertrouwen in ons gesteld, ook nadat we niet aan de voorwaarden voldeden. We hebben een solvabiliteit van meer dan 40% en we hebben een sterke balans, maar de markt blijft zeer onvoorspelbaar."



Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; andre.sterk@dowjones.com
voda
0
PREVIEW: Roto Smeets trading update KW1 2009 donderdag


AMSTERDAM (Dow Jones)--Roto Smeets Group (RSG) publiceert donderdag om 8.30 uur een trading update over de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. Bij de aandeelhoudersvergadering over 2008 van 15 april gaf het bedrijf aan dat het papiervolume met 6% heeft zien dalen in de eerste drie maanden van dit jaar. Het gemiddelde in de sector in West-Europa ligt op een daling van 20%. Over het eerste kwartaal van 2009 gaf RSG aan dat de volume-ontwikkeling in de pas liep met die van de markt bij een onverminderd hoge prijsdruk. Het aandeel RSG noteert dinsdag rond 13.20 uur vlak op EUR14.00. (ANS)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

DRIVER-S
0
apart dat de cijfers een dagje later zijn, dan toch nieuws? Ik heb voor de fun wat opgepikt
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 28 mei 2024 15:45
Koers 0,660
Verschil +0,006 (+0,92%)
Hoog 0,688
Laag 0,638
Volume 9.323
Volume gemiddeld 18.217
Volume gisteren 31.389

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront