Pharming « Terug naar discussie overzicht

Nog even waar het allemaal om te doen is

11 Posts
[verwijderd]
8
Zo onopvallend mogelijk produceert het bedrijf Pharming een medicijn tegen de ziekte angio-oedeem. Op het Brabantse platteland melken onderzoekers moeder konijn. Door Broer Scholtens

Er staat een hoog hek omheen, oké, maar verder oogt de melkerij als een gewone boerderij, zo een waar je melkkoeien verwacht. Maar binnen is het anders, hightech. Daar staan tientallen hokken met konijnen in stofvrije ruimtes, in clean rooms, net als in chipfabrieken of in een medicijnfabriek. Konijnenverzorgers hullen zich in stofvrije jassen, dragen operatiehandschoenen, haarnetjes en kunststof overschoenen. Ze douchen zich voordat ze naar binnen gaan.

De locatie: in de buurt van Eindhoven. Of we het ongeveer zo vaag willen houden, is het verzoek. Niet om geheimzinnig te doen, maar uit terughoudendheid. Low profile. Want we hebben hier van doen met genetische manipulatie.

Hier, op een klein industrieterrein op het Brabantse platteland, staat de konijnenmelkerij van het Leidse biotechbedrijf Pharming. Een konijnenmelkerij: hier worden konijnen gemolken. De dieren in de hokken binnen zijn genetisch gemanipuleerd. Er is een menselijk gen ingezet; de transgene dieren maken een uniek stofje, een menselijk eiwit, dat terechtkomt in de melk.

En met dat eiwit kunnen patiënten worden behandeld die lijden aan de erfelijke ziekte angio-oedeem. Deze zeldzame aandoening gaat gepaard met acute, vaak pijnlijke zwellingen, in het gezicht of levensbedreigend in de keel. Het konijnenmiddel, Rhucin, is het eerste biopharmaproduct dat een Nederlands biotechbedrijf naar de markt brengt, halverwege dit jaar.

Van de vierhonderd konijnen die hokken in de Brabantse melkerij, is de helft voor melkproductie en de rest voor de fok, voor het in stand houden van de populatie. Het zijn New Zealand White-konijnen, een van nature rustige soort, gemakkelijk te fokken en daarom ook veel gebruikt bij proefdieronderzoek.

Melken gebeurt met overgave. De verzorgers aaien de konijnen met enige regelmaat over hun neus, ter geruststelling. Ze tillen moeder konijn aan haar nekvel op het melktafeltje - acht tepeltjes vrij aan de onderkant - en gespen haar vast met klittenband. Daarna laat de verzorger een jong aan de tepels lurken. Konijnen hebben, net als alle andere zoogdieren, hun jongen nodig om de melkproductie op gang te brengen. Tegen de zuigkracht van een jong kan geen pompje op.

De tepels worden daarna gedesinfecteerd, en dan wordt het konijn aan een melkmachientje aangesloten. Acht dunne slangetjes met aan de uiteinden afsluitende cupjes zuigen zich vast op de tepeltjes, een melkmachine op Madurodam-formaat. Een pulserend vacuümpompje zuigt konijnenmelk via dunne slangetjes naar een verzamelzak op een weegschaal. Een simpel ogend machientje, maar 'daarin zit een deel van onze technologische kennis, kennis die niet te patenteren is', zegt dierenarts Mourad Salaheddine, bedrijfsvoerder van de konijnenmelkerij.

'We tappen ongeveer 15procent van hun melk af voor verwerking tot het transgene medicijn. De meeste melk is voor de konijnenjongen', zegt hij als een soort verontschuldiging. 'Er wordt 's morgens gemolken, dan is de melkproductie het hoogst, net als in de natuur. Gemiddeld 120 milliliter per lactatie, met uitschieters tot 360 milliliter.'

Na het melken mogen de moederkonijnen bijkomen, op de stoel van de verzorger. De geconditioneerde dieren doen geen enkele poging weg te springen. Een vast ritueel voordat het dier terug wordt gezet bij hun jongen.

Dit alles vier keer per week. Niet vaker. Om ze rust te geven. Zijn ze rustig, ook tijdens het melken, dan is de productie hoger.' De melkproductie van de dieren, die voor elke lactatie een stimuleringsinjectie krijgen met een hormoon, is hoog. 'De dieren gaan ongeveer twee jaar mee, daarna loopt net als in de natuur de melkproductie achteruit', zegt Salaheddine. En dan worden ze gedood, en worden ze 'volgens overheidsvoorschrift afgevoerd naar een verbrandingsoven, net als het zaagsel van de hokken'.

De afgekolfde konijnenmelk wordt verzameld in halveliterzakken. In een centrifuge wordt het vet eruit gehaald. Zakken met ontvette melk gaan de vrieskist in. Eens in de week, in de twee weken, afhankelijk van de productie, gaat zo'n vrieskist in zijn geheel naar Organon-dochter Diosynth in Oss. Dat biotechbedrijf beschikt over verfijnde scheidingstechnieken om het remmereiwit uit konijnenmelk te isoleren, en te verwerken tot injectievloeistof in een flesje.

Elke handeling, elke hoeveelheid - in de melkerij wordt alles in logboeken genoteerd. Om, mocht dat nodig zijn, te kunnen achterhalen wanneer een bepaald medicijnflesje is gemaakt, uit welke melk, van welk konijn. Een verplichting voor elke medicijnfabrikant. Salaheddine: 'Het melken duurt twee uur, de rest van de dag is nodig voor het invullen van de benodigde formulieren.

Vorige week kreeg de konijnenfaciliteit van Pharming het noodzakelijke goedkeuringstempel. Alles in orde, de melkerij is geschikt voor productie van geneesmiddelen, constateerden Europese inspecteurs na een vijftal bezoeken.

Een belangrijk moment op weg naar commercialisering van het medicijn Rhucin, en van de transgene productietechnologie die Pharming heeft ontwikkeld. Een mijlpaal: de eerste faciliteit in de wereld met zo'n goedkeuring, formuleert Pharming. Een persbericht ging de deur uit, en de stabiele beurskoers veerde op, met 5 procent. De verwachtingen van het konijnenmiddel zijn hoog gespannen: het biotechbedrijf is nu zo'n 280 miljoen euro waar
[verwijderd]
0
Met de angst van zo'n dump net als vandaag waardoor iedereen weer wakker/nuchter wordt.
bran1861
0
quote:

Schwarzwald schreef:

Met de angst van zo'n dump net als vandaag waardoor iedereen weer wakker/nuchter wordt.
kunnen er weer opnieuw vragen worden gesteld of is het nu definitief goed of afkeur
Darter Arie
0
Volkkrant 21 juli 2007. Volgende keer wel bron vermelden. Nu strijk je met de eer van een ander. Ik nijg naar een niet OK.
[verwijderd]
1
BELEGGER MOET ZICH NIET BLINDSTAREN’
Investeerders in de biotechsector steken momenteel vooral geld in verlieslatende ondernemingen met een droom. Het zicht op gouden bergen maakt het grote risico echter voor velen de moeite waard. Met deze belangrijke kennis op zak halen steeds meer biotechbedrijven hun financiering binnen via een beursgang. Maar, gaat het in deze sector nou om krachtpatsers of geldverbranders?
De moderne biotechnologie bestaat nog maar enkele decennia en heeft sinds het midden van de jaren ’70 een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. Deze revolutie speelt zich wereldwijd af en zeker in de geïndustrialiseerde landen, waaronder Nederland, in hoog tempo.
Meestal komen biotechbedrijven voort uit de drang naar medische vooruitgang bij ziekenhuizen of onderzoekscentra. Onderzoekers besluiten in dat geval regelmatig om, vaak eerst via onderhandse investeringsrondes, een ontdekte technologie of nieuw medicijn door een testtraject te slepen.
Als dergelijke trajecten vorderen, worden de kosten vaak exponentieel hoger.
Daarentegen boeken biotechbedrijven in dit stadium meestal nog fors verlies, door een gebrek aan omzet uit royalties of andere lucratieve vormen van inkomsten (bijvoorbeeld een dienstverlenende tak). Vaak wordt dan de weg naar de beurs gezocht om additionele financiering veilig te kunnen stellen.
„Als biotechbedrijf moet je geld ophalen wanneer je het niet direct nodig hebt. Als je namelijk in geldnood zit, zijn investeerders moeilijk te vinden. Toch kunnen deze ondernemingen een goed rendement opleveren, vanwege de optie op snelle waardecreatie bij marketing van één of meerdere producten. Daarnaast zijn biotechbedrijven vaak overnamekandidaten.”
In het afgelopen decennium hebben meerdere bedrijven al een beursgang beleefd in Nederland en België. Het succes was wisselend en afhankelijk van het aantal producten in ontwikkeling, de kwaliteit van de pijplijn en het aantal partners die een directie heeft gestrikt; een middel om de kosten te kunnen beperken.

BioScience
Eén ding is zeker: een samenklontering van biotechbedrijven, zoals in het BioScience Park te Leiden, werkt sterk mee aan de snelle ontwikkeling van de sector.
Maar in de wereld van eiwitten, celdelingen en moleculen is niets zeker. Behalve dan dat het ontwikkelen van een kaskraker heel veel tijd, geld en moeite kost. Want de markt lonkt, maar op de weg bevinden zich ’beren’ als uitgebreide en peperdure klinische tests en kritische toezichthouders.
Toch lijkt de sector de kinderschoenen definitief ontgroeid. Al is het wachten op (blijvende) zwarte cijfers
Dat geldt niet voor giganten als GlaxoSmithKline en Johnson & Johnson, die maar wat graag gebruik maken van de technieken van de Nederlandse biotechfondsen om medicijnen te ontwikkelen tegen uiteenlopende ziektes. En ook een overname is snel gedaan.
Volgens mij kan investeren in biotechbedrijven best een goed idee zijn en zullen er in de toekomst nog meer in het beurslandschap opduiken. „De sector is nog niet verzadigd, maar de belegger moet zich niet blindstaren. Een goede spreiding van meerdere namen met diverse producten in de pijplijn blijft belangrijk.”
voda
0
quote:

Pietje precies schreef:

Volkkrant 21 juli 2007. Volgende keer wel bron vermelden. Nu strijk je met de eer van een ander. Ik nijg naar een niet OK.
Was ook al eerder geplaatst door Ruud.

www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=191&...
[verwijderd]
0
quote:

bran1861 schreef:

[quote=Schwarzwald]
Met de angst van zo'n dump net als vandaag waardoor iedereen weer wakker/nuchter wordt.
[/quote]

kunnen er weer opnieuw vragen worden gesteld of is het nu definitief goed of afkeur
Als er geen goedkeuring komt dan zal het voor pharming waarschijnlijk niet haalbaar zijn om nog geld op te halen om de zaak draaiende te houden!

Maar ik denk dat goedkeuring er zeker zal komen anders heeft de directie van pharming hééééél veel uit te leggen!!
[verwijderd]
0
[quote=Pietje precies]
Volkkrant 21 juli 2007. Volgende keer wel bron vermelden. Nu strijk je met de eer van een ander. Ik nijg naar een niet OK.

Wat maakt het uit waar ze het vandaan heeft beter dan...

quote van jou "Als jullie de briljante bijdragen van V.erwachting missen, zal ik het hier wel even van hem overnemen:

Bij Pharming weten ze precies wat ze doen. Eind van dit jaar € 5,00."
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 0,900
Verschil +0,019 (+2,16%)
Hoog 0,903
Laag 0,883
Volume 3.641.122
Volume gemiddeld 6.869.450
Volume gisteren 4.203.859

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront