FONDSEN UITGELICHT: Qurius en SNS Reaal


Door Bart Koster en Anton Reijinga

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Het kan verkeren: vorige week stond in deze rubriek SNS Reaal als stijger van de week in de schijnwerpers en stond Qurius te kijk als daler van die week. Deze week zijn de rollen omgedraaid. SNS Reaal joeg beleggers vrijdag de stuipen op het lijf met de verklaring onderdelen te moeten verkopen om de noodzakelijke kapitaalversterking te realiseren. Quris won daarentegen de gunst van investeerders enigszins terug, nadat het IT-bedrijf had aangekondigd niet e e n, maar meerdere kandidaten in het vizier te hebben om in delen of als geheel aan te worden verkocht.


QURIUS ZIET MEERDERE OPTIES VOOR VERKOOP ACTIVITEITEN


Nadat Qurius nv (QRIUS.AE) twee weken geleden beleggers schrik aanjoeg met een winstwaarschuwing en de noodzaak te worden overgenomen, zorgde het softwarebedrijf uit Zaltbommel een week later voor enige opluchting.

Niet omdat de noodzakelijk verkoop van activiteiten niet meer nodig zou zijn, maar omdat Qurius kon melden daarvoor meer mogelijkheden in het zicht te hebben dan uitsluitend de verkoop aan grootaandeelhouder Prodware (ALPRO.FR) uit Frankrijk. En een 'verkoop bij opbod' verhoogt natuurlijk de potentiele waarde van de aandelen.

Qurius maakte een week geleden nabeurs bekend met meerdere binnen- en buitenlandse partijen in gesprek te zijn. "Qurius houdt zich daarbij strikt aan de strategie om klanten ook op de lange termijn stabiliteit te garanderen", luidde de verklaring in het begeleidende persbericht. Opvallend daaraan is dat de belangen van klanten bij het management van Qurius kennelijk van hoger belang worden geacht dan die van overige stakeholders als personeel en aandeelhouders.

Qurius maakte geen namen van geinteresseerde kandidaten bekend, maar analisten van SNS Securities wisten er afgelopen maandag wel een paar te noemen. Nederlandse ondernemingen zoals Detron en HSO lijken geinteresseerd in delen van Qurius, aldus de SNS-analisten. Vanuit geografisch oogpunt zouden de activiteiten volgens hen ook nog interessant kunnen zijn voor het Scandinavische Columbus IT. Ze voegden de waarschuwing toe dat het bedrijf gezien het operationeel verlies, de zorgelijke balanspositie en de onzekere vooruitzichten in de thuismarkten Nederland en Duitsland wel relatief snel moet handelen.

Toch blijft grootaandeelhouder Prodware ongetwijfeld in beeld, omdat het Franse bedrijf eerder de Spaanse en Belgische werkmaatschappijen van Prodware kocht. Maar het kan onderhandelingstechnisch natuurlijk nooit kwaad om het bewustzijn te creeren dat er meer kapers op de kust zijn.

En in die zin lijkt het management bedoeld of onbedoeld toch ook de belangen van stakeholder de aandeelhouder te dienen. Die reageerden maandagochtend meteen: kort na opening beurs stond het aandeel 8,9% hoger op EUR0,06 op een 0,1% lagere ASX-index. Dat sentiment werd in de rest van de week vastgehouden. Het aandeel sloot de week 62,5% hoger af op EUR0,09.

(ingekort)