DGB Group « Terug naar discussie overzicht

UPDATE: Roto Smeets +10,0% na trading update KW1 2013

2 Posts
voda
0
UPDATE: Roto Smeets +10,0% na trading update KW1 2013


(Trading update van 'Roto Smeets behaalt meer winst' om meer informatie en de actuele koers te vermelden.)


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Het aandeel van drukker Roto Smeets Group nv (ROTO.AE) noteert woensdag in het eerste deel van de middagsessie 10,0% hoger op EUR8,20 na de trading update over het eerste kwartaal, die het bedrijf voorbeurs uitstuurde. De omzet bedraagt, bij een zeer bescheiden free float, ruim 1.300 stukken, wel weer flink hoger dan gemiddeld.

Opvallendste aspecten daarin betroffen het verbeterde nettoresultaat, de gedaalde schuld, de afzet die hoger was dan de afzet in de West-Europese markt en de verwachting dat het bedrijf in 2013 een beter bedrijfsresultaat laat zien dan over 2012 het geval was, er vanuit gaande dat de marktomstandigheden niet verder verslechteren.

Want de markt in West-Europa is voor drukkers nog steeds niet goed, ook al neemt de capaciteit af nu er een sluiting van een locatie in Duitsland is aangekondigd en in Frankrijk een partij surceance heeft aangevraagd.

De afzet van Roto Smeets steeg bij zijn diepdrukbedrijven met circa 6,0% tegen een daling in West-Europa van 7,0%. Bij rotatieoffset daalde de afzet bij Roto Smeets met circa 2% bij een marktdaling van 4%.

De toegevoegde waarde bleef gelijk en de winst voor aftrek van rente, belastingen, amortisatie van goodwill en afschrijvingen verbeterde door lagere kosten.

Roto Smeets stelt dat door de lagere activawaardering als gevolg van de bijzondere waardeverminderingen en kostenbesparingen, er uitzicht is op een verbetering van het bedrijfsresultaat in 2013 ten opzichte van 2012.

Bij Media Partners, onderdeel van Marketing Communications, werd de vestiging in Belgie gesloten, omdat het niet meer aan de prestatiecriteria kon voldoen. Marketing Communications als geheel draaide qua omzet en toegevoegde waarde beter dan in de eerste drie maanden van 2012.

Het bedrijf uit Deventer voerde begin dit jaar een flexibel roostersysteem in, maar dat werd in de wielen gereden door een griepgolf, waardoor de reductie van flexwerkers voor een deel uitbleef. In de rest van het jaar moet de aldus opgelopen achterstand worden ingelopen.

Roto Smeets verwijst in zijn tussenpeiling met nadruk naar de uitgeversmarkt waar de malaise ook al enkele jaren zeer scherp voelbaar is, omdat verkoop en advertentie-inkomsten sterk onder druk staan. Roto merkt op dat de verwachting is dat deze trend zich dit jaar doorzet, met lagere oplages en mogelijk uitval van titels, ook voor het bedrijf, tot gevolg.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@dowjones.com; +31-20-571 5201

voda
0
Aandeelhouders Roto Smeets akkoord met alle agendapunten


AMSTERDAM (Dow Jones)--Roto Smeets Group nv (ROTO.AE) heeft woensdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voor alle agendapunten de handen op elkaar gekregen.

Chief executive officer (CEO) Joost de Haas van het drukkersbedrijf uit Deventer gaf ten overstaan van de aandeelhouders aan dat normaal gesproken in maart en april zich in de afzetgrafiek een piek aftekent, die echter dit jaar uitbleef, "en het is nu de vraag hoe zich dit gaat ontwikkelen", aldus De Haas.

De Haas heeft nog een ander probleem: de lasten voor de werkgevers zijn de afgelopen jaren harder gestegen dan de toegevoegde waarde. Het bedrijf is met sociale partners in overleg hoe met ontwikkeling moet worden omgegaan.

Veel omvangrijker is de overcapaciteit in de West-Europese drukkersmarkt in relatie tot dalende oplages en een lagere verschijningsfrequentie van tijdschriften.. Dit jaar verdwijnt er circa 11 procent van de capaciteit, maar dan blijft er nog genoeg over om het probleem van overcapaciteit te laten bestaan. De Haas ziet voorlopig geen grote groepen omvallen. Roto Smeets is in Europa nummer 5 of 6.

Kosten blijven daarom in de visie van de CEO zeer belangrijk, hetgeen veel zegt over de agenda voor de gesprekken met sociale partners. De belangrijkste kosten zijn loon- en onderhoudskosten en die moeten dit jaar met circa EUR5 miljoen omlaag. Het programma Panta Rei dat daarin voorziet is nu driekwart jaar onderweg. Uiteindelijk moet de hele operatie structureel EUR20 mijoen aan kostenbesparingen opleveren.

Beeindiging van activiteiten is niet aan de orde, mede omdat dit geld kost en zolang een vestiging geen cash flow genereert, maar ook geen investeringen behoeft, zullen vestigingen niet worden gesloten.

Voor onderdeel Senefelder, het onderdeel gericht op non-for-profit uitgevers en uitgevers van (vak)tijdschriften, wordt nagedacht over uitbreiding van de activiteiten in het buitenland. De Haas denkt daarbij aan Duitsland en Belgie, ofschoon Duitse opdrachtgevers het liefst zaken doen met Duitse drukkers.


- Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; andre.sterk@dowjones.com


2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 3 mei 2024 16:27
Koers 0,499
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,510
Laag 0,499
Volume 1.150
Volume gemiddeld 8.741
Volume gisteren 1.150

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront