Nyrstar « Terug naar discussie overzicht

wanneer terug notering NYRSTAR op Euronext Brussels

48 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
makyjo
0
Sinds 24 juni geen notering meer op Euronext Brussels.
"Was loss??"

Deze eens zo beloftevolle parel werd in 2007 met fenomenale "ster" verwachtingen en met de grote trom op de beursvloer gegooid na afsplitsing van Umicore.
12 jaar later na 4 CEO's, talrijke KV's en een gigantisch mismeesterd management is aandeel op stervensna helemaal dood en volledig 'gemold';zonder enige vorm van toekomstperspectief,laat staan herstel!
Voor de weinige believers die nog aandelen( what's in a name..)hebben in Nyrstar, veel succes gewenst!!!Maar ik denk dat het enige realistische scenario op dit ogenblik duidelijk maakt dat het doek allicht definitief zal vallen en terug vele, vele kleine aandeelhouders hun zure spaarcentjes in rook zien opgaan.
Schandelijk dat zoiets terug is kunnen gebeuren!!!
Men geeft er voorlopig nog niet zoveel ruchtbaarheid aan als L&H of Fortis; maar dit is de zoveelste grote beurskater die er eigenlijk niet mocht komen; gezien her gigantische potentieel dat er in 2007 zat aan te komen indien het zeer goed was bestuurd geweest
Jammer, jammer, jammer.....
Uiteindelijk wordt het Nedelandse Trafigura de gelukkige winnaar en heeft alles met zachte dwang in behoorlijk korte termijn volledig kunnen opslokken
En hebben er zich enkelingen in sneltempo kunnen verrijken ten koste van de vele kleine AH
Leefloon
0
quote:

makyjo schreef op 6 juli 2019 17:48:

Sinds 24 juni geen notering meer op Euronext Brussels.
"Was loss??"

Uiteindelijk wordt het Nedelandse Trafigura de gelukkige winnaar
De redding is "loss", met teveel in en boven de markt zwevende kennis door de ingrijpendende en verregaande reddingspogingen, door de protesten van hobbygokkers en door de bijna fatale fase waarin Nyrstar verkeert. Waardoor het daarenboven onmogelijk kan zijn voor om de lage waarde van een aandeel te bepalen. Dus een langdurige handelsonderbreking. Wie weet, en haakt Trafigura bijvoorbeeld alsnog af door het gezever van de calimero's en laten ze de minder dan waardeloos geworden rechtspersoon Nyrstar eerst helemaal sterven.

Ik weet niet waarom Trafigura ooit gelukkig wordt van, en wint door, het moeten redden van pennystock Nyrstar, inclusief te boeken minwaarden en het lopen van serieuze risico's.
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 6 juli 2019 18:46:

[...]
...Ik weet niet waarom Trafigura ooit gelukkig wordt van, en wint door, het moeten redden van pennystock Nyrstar, inclusief te boeken minwaarden en het lopen van serieuze risico's.
Omdat ze geweldig verdienen op hun metalenhandel met Nyrstar? Leveren en afnemen, zelfs allerlei afval voor veel geld bij Nyrstar Australië kunnen dumpen, alhoewel die zulke afval echt niet kunnen verwerken. Tenminste dit jaar nog niet. En wie weet of het ooit presteert zoals beloofd.

Praktisch is het niet mogelijk natuurlijk, maar men zou de winst van Trafigura's handel met Nyrstar tgo. de verliezen bij Nyrstar zelf moeten kunnen afzetten. En dan kijken of het allemaal zo erg was/is.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 8 juli 2019 09:57:

Omdat ze geweldig verdienen op hun metalenhandel met Nyrstar?
Wat ze verdienen aan Nyrstar, verliezen ze op Nyrstar. Als het binnen de EU al is toegestaan, qua mededinging, om zo om te gaan met Nyrstar, Een platliggend PP kost waarschijnlijk al meer dan dat het theoretische beroven van kleinere aandeelhouders oplevert. Je zou misschien kunnen stellen dat de verlaagde EBITDA van Nyrstar hoofdzakelijk als rente naar Trafigura gaat, maar ook dan geldt dat Trafigura meer verliest dan dat een beetje, zeer riskante rentemarge oplevert. Voorheen zal Trafigura geen uitbreiding van het belang gewenst hebben, want dan kregen ze de zooi van Nyrstar op hun balans.

Een gered en volledig gesaneerd Nyrstar kan en zal meer waard zijn voor een Trafigura dan €800 miljoen negatief, maar ook dan zal Trafigura verlies lijden op de onnodig dure afvalstortplaats PP. Kijk dus niet alleen naar aanwijzingen die iets bevestigen, maar kijk ook eens naar aanwijzingen die iets ontkrachten. Nyrstar is geen voorbeeld van een met schulden overladen bedrijf, waar een grote stakeholder met hefboom van profiteert.

Wat ze verdienen aan Nyrstar, stel een geheime korting van 5% door de verschafte financiering, verloren ze op Nyrstar. Ook hun aandelenpakket is niet magisch ontsprongen aan de dans. Het kan wel dat de gang van zaken slechter wordt voorgesteld dan dat deze voor Trafigura is, maar dat is normaal voor een partij met meerdere belangen en met synergetische effecten.

Een voorbeeld is misschien de suggestie van vertrouwen, wat Trafigura eerder zou hebben willen uitstralen door de CEO van Nyrstar gesubsidieerd aandelen Nyrstar te laten kopen. De kopende insider, met geheime long putoptie. Aan te verzinnen verhalen geen gebrek, maar wanneer de CEO risicoloos kocht zit Trafigura dan nu toch echt met dat verlies. Let niet alleen op bevestigende signalen, maar kijk ook eens naar ontkrachtende signalen. Wat ze verdienen aan Nyrstar, dat verliezen ze door Nyrstar. En meer. Zelfs wanneer een volledige opstart van PP slechts een kwestie is van een formulier invullen en op een knop drukken. Honderden miljoenen verliezen, tientallen miljoenen beurswaarde afpakken van calimero's. Wat "kan", maar vanaf het begin geen spoor van een positieve "business case".
JdeFL
1
Jvslg. 2018 Traf.,p25: A key development for Trafigura in the coming year in both refined
zinc and lead will be a significant increase in offtake volumes from
Nyrstar under new contracts that take effect in January 2019.

Echt onvrijwillig lijken ze niet te zijn.

Behoor niet tot de calimero's, maar je dumpt voor 60M (of was het 75M?) afval, dat bedrag ontvang je, daarna neem je obligaties over met een korting van 40%, neem je dan grosso modo geen extra winstje?
't Zijn zulke zaken waaraan ik denk. Nog los van het feit dat ze sinds meerdere jaren het operationele beleid in handen hebben, en er eigenlijk niets van bakten. Redelijk megalomaan...

Soit, de kleine aandeelhouder had het echt moeten zien aankomen. Je kon er moeilijk naast kijken.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 8 juli 2019 12:43:

Behoor niet tot de calimero's, maar je dumpt voor 60M (of was het 75M?) afval, dat bedrag ontvang je, daarna neem je obligaties over met een korting van 40%, neem je dan grosso modo geen extra winstje?

Soit, de kleine aandeelhouder had het echt moeten zien aankomen. Je kon er moeilijk naast kijken.
Dumpen is omzet; geen winst. Het gekochte afval vergt werkkapitaal, wat in essentie van Trafigura zelf afkomstig is. Is de eigen belegging Nyrstar een beetje opgelicht door Trafigura, dan verliest Trafigura er aldus zelf ook op. Ik zou ook geen 40% afwaardering accepteren wanneer Trafigura zelf niet ook een passend offer brengt; zie het aanbod van Sogepa bij Hamon. De €60 miljoen moet misschien met verlies worden doorverkocht, aan Umicore of zo, wanneer nergens uit blijkt dat Nyrstar €60 tot €75 miljoen teveel heeft betaald voor het afval. Bij Trafigura zou ik eerder verwachten dat het afval illegaal vervuild is, maar dat is gebaseerd op de reputatie van Trafigura. Maar ook mijn observaties zijn selectie waarnemingen. Daarom wijs ik erop dat ik eventjes miste hoe Trafigura er vandoor gaat met de buit, bijvoorbeeld omdat Trafigura zelf het werkkapitaal zal moeten hebben gefinancierd. Dan gaat het afval van de balans van Trafigura af, maar het geld ook. Bijna vestzak-broekzak. Trafigura heeft ook te maken met forse, riskante minwaarden. Ik ben blij dat ik bij Trafigura niet over de minderheidsdeelnemingen ga.

Niet iedereen die het over Nyrstar heeft is een calimero, maar het grote Trafigura moet dan wel in de juiste verhoudingen bezien worden. Het is niet zo dat Nyrstar voor €60 miljoen nieuwe aandelen heeft uitgegeven onder particulieren, met de opbrengst afval van Trafigura heeft gekocht, en dat de investering van Trafigura per saldo een onveranderde waarde heeft. Algemeen erkend feit was en is wel dat Trafigura als overnemer meer met Nyrstar kan dan ons, net zoals Heineken meer kan met een overname van AB InBev dan dat wij zouden kunnen. Heineken heeft dan 2 CEOs, en kan er eentje wegbezuinigen.

Een afwaardering verloopt overigens niet per se via de W&V-rekening. Debet afval 75 en negatief EV 25, credit VV 100. Waardeer ik het VV met 40 af, dan stijgt mijns inziens het EV van minus 25 naar 15. Debet afval 75, credit VV 60 en EV 15. Een mutatie van een reserve, maar geen toevoeging van winst.
JdeFL
0
Een laatste kanttekening hierover. We weten niet hoe de volgorde in de tijd verloopt. a. afval dumpen met behoorlijke winst. b. de kredietlijn voor werkkapitaal nogmaals verhogen. Of liep het allemaal door mekaar.
Tussen vooruitzicht op winstje en eindresultaat zal wel behoorlijk wat scheefgelopen zijn (startende met de initiële inbreng die Traf op 25% bracht).
Blijf het vreemd vinden dat scotting, die richting besparingen ging en het echte rechttrekken van de balans, moest gaan, en nadien het geldkraantje echt excessief opengedraaid werd. (investeringen in de mijnen (nu terug afgeschreven?) ipv verkoop, extra uitgaven in PP om in de toekomst meer verschillende metalen te kunnen verwerken, extra elektriciteitsinstallaties in PP, hopen metaalafval (op zijn minst vroegtijdig).
En toen steeg de zinkprijs niet, noch stegen de verwerkingslonen navenant. Dat hadden we nog niet gehad.
Doelbewust, of een miscalculatie? Het laatste blijft inderdaad mogelijk. En geleidelijk aan neig ik ook meer in die richting.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 9 juli 2019 10:57:

a. afval dumpen met behoorlijke winst. b. de kredietlijn voor werkkapitaal nogmaals verhogen.

En toen steeg de zinkprijs niet, noch stegen de verwerkingslonen navenant. Dat hadden we nog niet gehad. Doelbewust, of een miscalculatie? Het laatste blijft inderdaad mogelijk. En geleidelijk aan neig ik ook meer in die richting.
In bijna alle gevallen zou dat een kaartenhuisconstructie zijn, waar derden maar zeer beperkt aan meebetalen. Je eigen omzet en winst financieren, met het risico van Nyrstar als debiteur. Wat ze vermoedelijk niet op de balans zullen hebben gewild, met een belang onder de 50%.

Het enige gunstige voor Trafigura is dat andere partijen meebetaalden aan alle nieuwe investeringen en meerdere lijken, maar alleen al de aandelen Nyrstar van Trafigura ontsprongen die dans niet. Een bod op ene toch al gekelderd en te saneren Nyrstar was waarschijnlijk makkelijker en goedkoper geweest dan alle denkbare, gedramatiseerde calimero-filmscenario's.

Waarmee niet gezegd is dat Trafigura schone handen heeft, of achteraf bekeken niet relatief goedkoop de controle over een gesaneerd, gezonder Nyrstar krijgt. Van gemeen spel hoeft echter geen sprake te zijn, en Trafigura verliest ook. Daarom zou ik het net niet sluw willen noemen. Volgens mij is van win-win geen sprake. PP zal echt platliggen, wat echt geld kost. Dat PP snel op volle toeren zou kunnen gaan draaien wanneer Trafigura de sleutels in handen krijgt, is een ander verhaal.
voda
1
PERSBERICHT: Wijziging van de geplande datum van Nyrstar voor de publicatie van de Halfjaarresultaten 2019

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Nyrstar
0,1903 0,00 0,00 % Euronext Brussel

Gereglementeerde Informatie -- Voorkennis

Wijziging van de geplande datum van Nyrstar voor de publicatie van de
Halfjaarresultaten 2019

9 juli 2019 at 22.00 CEST

Nyrstar NV ("Nyrstar" of de "Vennootschap" en, samen met haar
dochtervennootschappen, de "Groep") kondigt vandaag aan dat, met
betrekking tot de implementatiestappen voor de succesvolle
herstructurering van de Groep en de lopende werkzaamheden met haar
commissaris om commissarisverslag af te geven voor de jaarrekeningen
voor het boekjaar afgesloten op 31 december 2018, wordt de publicatie
van de Halfjaarresultaten 2019 herschikt naar maandag 30 september 2019.

Over Nyrstar

Nyrstar is een globale multimetaalonderneming, met een leiderspositie op
de zink- en loodmarkt, en groeiende posities voor andere basis- en
edelmetalen, welke essentiële grondstoffen zijn die de snelle
verstedelijking en industrialisering van onze veranderende wereld
voeden. Nyrstar heeft zes smelterijen, een fumer en vier mijnen in
Europa, Australië en Noord- Amerika en stelt ongeveer 4.100 mensen
te werk. Nyrstar werd opgericht in België en heeft haar hoofdzetel
in Zwitserland. Nyrstar is op Euronext Brussels genoteerd onder het
symbool NYR. Meer informatie vindt u op de website van Nyrstar:

www.nyrstar.com.

Voor meer informative neem contact op met:

Anthony Simms - Head of Investor Relations & Insured Risk T: +41 44
745 8157 M: +41 79 722 2152
www.globenewswire.com/Tracker?data=sN...
anthony.simms@nyrstar.com

Franziska Morroni - Head of Corporate Communications T: +41 44 745
8295 M: +41 79 719 2342
www.globenewswire.com/Tracker?data=nJ...
franziska.morroni@nyrstar.com

Bijlage

-- Nyrstar change of H1 2019 reporting date 09072019 NL FINAL
ml-eu.globenewswire.com/Resource/Down...


(END) Dow Jones Newswires
JdeFL
0
Nog steeds suspended. Maar er werd wel aan de website van Euronext gewerkt, die oogt nu veel frisser:
live.euronext.com/nl/product/equities...
Vorige stilleggen van de handel duurde slechts 1 week. Daar zitten we nu al ver boven.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 10 juli 2019 09:33:

Nog steeds suspended. Maar er werd wel aan de website van Euronext gewerkt, die oogt nu veel frisser:
live.euronext.com/nl/product/equities...

Vorige stilleggen van de handel duurde slechts 1 week. Daar zitten we nu al ver boven.
"Mooi" is sloom, alhoewel geen Flash helpt, en alle scriptjes zijn hier verongelukt. Met het downloaden van "alles" mis je de Ierse aandelen, zoals Total Produce. Maar wanneer je alleen de Brusselse Expert Market downloadt, dan krijg je alles binnen, inclusief Euronext Dublin. "Mooi" is zo "mooi" als het dividend van bpost, en is meer een maatstaf voor een symbolische "domme gebruiker". Nyrstar staat er beter voor dan mijn scriptjes, en de achteruitgang zit tijdelijk of blijvend in de belangrijkere functionaliteiten. Portugese koersen lopen nu een dag voor. Dat ziet er dan misschien wel fris uit, met enig geduld, maar klopt niet.

Wel "mooi" is dat kopers van de aandelen tegen zichzelf in bescherming worden genomen. De handelsonderbreking kan nog wel even duren, wanneer er gevochten wordt om Nyrstar overeind te houden en er daarover zowel voldoende duidelijkheid is, en/of daarover geen onbeheersbare ongelijkheid van informatie bij partijen zou kunnen rondzweven. Dat laatste is minder spannend dan dat het kan lijken. Wanneer je bijna alle banken vertrouwelijk zou benaderen met de vraag of ze je technisch failliete bedrijf willen redden, dan ben je bij een eventueel lek de controle kwijt en kan voorwetenschap strafbare voorwetenschap worden. Bij een ingrijpende operatie is het niet opvallend dat de handel daarom wordt platgelegd. Preventief. Het is niet zo dat Nyrstar over boekjaar 2018 zoveel heeft verdiend of verloren, dat ze de winst of het verlies nog steeds aan het tellen zijn.
Bets
0
quote:

Drillbit schreef op 15 juli 2019 09:41:

Wanneer komt er eens goed nieuws ?
Niet.
JdeFL
0
quote:

Leefloon schreef op 10 juli 2019 10:26:

[...]
...
Wel "mooi" is dat kopers van de aandelen tegen zichzelf in bescherming worden genomen. De handelsonderbreking kan nog wel even duren, wanneer ...
Aan de andere kant is nu nog uitstappen ook niet mogelijk.

Het duurt wel lang voordat er enige duidelijkheid is. En na het debacle van de IPO bij inbev, die was toch ook in kannen en kruiken, zou Nyrstar toch nog omvallen?
Een deel van de acute problemen liggen toch in de 'boter bij de vis'-leveranciers. Dat zou mits nieuwe structuur en eigenaar in een klap opgelost zijn. Terug normaal handelskrediet. Werkkapitaal drastisch omlaag, …, 'k zou dan toch denken dat er wat vaart achter gezet wordt.
Beetje vreemd.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 17 juli 2019 13:29:

zou Nyrstar toch nog omvallen?
Een deel van de acute problemen liggen toch in de 'boter bij de vis'-leveranciers.
Omvallen kan zeker. Bijna het formeren van een nieuwe regering, maar dan zonder de meest laagwaardige politieke spelletjes (eerst met ING gaan praten, om zo uiteindelijk met het beoogde KBC aan tafel te kunnen). Er kan iets (relatief) moois uitkomen, er kan iets lelijks uitkomen, en het kan hopeloos mislukken. Om alle denkbare zinnige redenen.

Leveranciers kunnen dus inderdaad eveneens een probleem zijn. Bijvoorbeeld iets laten weten over hun eisen, waar Trafigura niet tevreden mee is. Ik verwacht onveranderd dat er teveel partijen met legale voorkennis bij betrokken zijn om preventie van misbruik van voorwetenschap te beheersen, in combinatie met de ernst van het op vele tafels liggende en het niet kunnen bepalen van de waarde van een aandeel Nyrstar.

De lange duur belooft toch weinig goeds voor aandeelhouders. Omdat het niet goed gaat met Nyrstar. Dan vallen enkele opties af, zoals een theoretische, enorme KV via kleinere aandeelhouders. Niet dat dat een plan B of C was, maar het quasi failliete Nyrstar heeft grote problemen en die problemen worden in deze fase zo mogelijk nog groter. Laat staan wanneer Trafigura afhaakt.
suskewiet
0
Heb ze toch durven kopen aan 0,21
Het bedrijf op zijn eigen met de werknemers bestaat nog altijd .
We zullen bang afwachten en hopen dat er genoeg controle is .
Eens de glorie en nu de afgrond ?
DeZwarteRidder
1
quote:

suske wiet schreef op 23 juli 2019 10:31:

Heb ze toch durven kopen aan 0,21
Het bedrijf op zijn eigen met de werknemers bestaat nog altijd .
We zullen bang afwachten en hopen dat er genoeg controle is .
Eens de glorie en nu de afgrond ?
Het bedrijf blijft heus wel bestaan, alleen met andere eigenaren.
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 17 juli 2019 14:48:

[...]
Omvallen kan zeker. ...
De lange duur belooft toch weinig goeds voor aandeelhouders. ...
Erg, erg lange duur. Eén speeltje minder. ALLEN naar Hamon, a.u.b. Een absoluut niet belangeloze tip. Aan Crescent heb ik niets. Dus, naar Hamon liefst.

Vingers glijden gewoonweg van het toetsenbord. Te warm. Ik stop ermee...
De Zwarte kat
0
Hoe zit het nu zijn de aandeelhouders nu als kwijt en zo niet wanneer wordt de koers hevat
48 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 21 jun 2024 15:41
Koers 0,059
Verschil 0,000 (-0,67%)
Hoog 0,059
Laag 0,058
Volume 9.214
Volume gemiddeld 49.434
Volume gisteren 64.343

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront