Facebook « Terug naar discussie overzicht

Meta 2023

147 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
DeZwarteRidder
1
Algemeen / 03 januari 2023
Meta neemt bedrijf achter 3D-geprinte lenzen voor brillen over

Meta, moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, neemt Belgisch-Nederlands bedrijf Luxexcel over. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het 3D-printen van lenzen voor brillen. Het gaat daarbij niet alleen om lenzen op sterkte, maar ook om lenzen waarin technologie is geïntegreerd.

Luxexcel is een bedrijf dat in 2019 is opgericht. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Eindhoven, terwijl R&D en operationele werkzaamheden plaatsvinden in het Belgische Turnhout. Het bedrijf beschikt ook over sales- en serviceteams in de Amerikaanse staat Georgia.
Complexe processen

Het produceren van lenzen omvat normaliter allerlei complexe processen, waaronder het schuren en polijsten van de lenzen. Dit proces kent diverse nadelen, waaronder een complexe afwerking, de noodzaak grote voorraden aan te houden en relatief veel verlies van materiaal.

Met 3D-printen wil Luxexcel een alternatieve productiemethode bieden. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een eigen platform genaamd VisionPlatform. Dit platform vervangt ongeveer dertig stappen in het traditionele productieproces van lenzen. VisionPlatform is een zogeheten ’turn-key’ oplossing, wat betekent dat partners direct met het platform aan de slag kunnen voor de productie van lenzen voor zowel traditionele als slimme brillen.
VisionPlatform

Het VisionPlatform bestaat uit meerdere onderdelen. Luxexcel VisionEngine is een schaalbaar en flexibel 3D-printplatform voor het produceren van lenzen. Het platform omvat daarnaast Luxexcel VisionClear, een reeks materialen die bestaat uit gepatenteerde inkt van het bedrijf en is geoptimaliseerd voor het 3D-printen van lenzen. Het laatste onderdeel is de software Luxexcel VisionMater voor het ontwerpen en printen van op maat gemaakte lenzen.

Tijdens het printproces maakt Luxexcel gebruik van een speciale inkt, waarmee druppel voor druppel een lens wordt opgebruikt. Een 3D-printer brengt miljarden kleine druppels nauwkeurig in positie, waardoor een glad oppervlakte ontstaat dat niet hoeft worden nabewerkt.
Project Aria

Meta neemt Luxexcel over. Helemaal onverwacht komt deze overname niet; al langer gaan er geruchten dat Meta en Luxexcel samenwerken. Binnen deze samenwerking zou de focus liggen op Project Aria, een onderzoeksinitiatief van Meta op het gebied van augmented reality (AR). Bij AR wordt een digitaal beeld over de werkelijkheid gelegd, zonder dat de omgeving uit beeld verdwijnt. Dit maakt het mogelijk lagen bovenop de echte wereld te leggen.

De markt voor slimme brillen is niet nieuw voor Meta. Het bedrijf kondigde bijvoorbeeld in september 2021 de Ray-Ban Stories aan. Met deze slimme bril die Meta samen met Ray-Ban ontwikkelde kunnen gebruikers onder meer foto’s en video’s maken, evenals handsfree gebruikmaken van de platforms van Meta.

De Ray-Ban Stories is overigens vooralsnog niet op de markt verschenen. Het bedrijf zou de bril in 2024 hebben willen introduceren, maar schaalde volgens geruchten zijn plannen voor de AR-bril afgelopen zomer af. Meta wilde niet reageren op deze geruchten.
Reality Labs

Het is niet het eerste bedrijf op het gebied van AR en Virtual Reality (VR) waarin Meta investeert. Eerder nam Meta Oculus over, dat inmiddels door het leven gaat als Reality Labs. Dit bedrijf richt zich op de productie van VR- en AR-headsets en -software. Een bekend voorbeeld zijn zijn de Rift en Quest VR-headsets van het bedrijf.

Financiële details over de overname zijn niet bekend gemaakt. De Tijd spreekt echter wel van een ‘stevige prijs’.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
nine_inch_nerd
0
Instagram en Facebook krijgen miljoenenboete vanwege schenden privacyregels
vandaag, 15:59

ANP
De Ierse datawaakhond DPC heeft Meta twee boetes opgelegd van in totaal 390 miljoen euro, vanwege privacyschendingen bij Facebook en Instagram. Het was volgens de toezichthouder voor gebruikers niet duidelijk wat er precies met hun data gebeurde.

Het onderzoek van de waakhond begon nadat op 25 mei 2018 twee klachten over Meta waren ingediend, waaronder een klacht van een Oostenrijkse privacy-activist. Op die dag traden ook de Europese privacyregels (GDPR) in werking.

De klagers vonden dat gebruikers gedwongen werden de nieuwe voorwaarden van Instagram en Facebook te accepteren, omdat ze anders de platforms niet meer konden gebruiken. In die voorwaarden stond dat gebruikers toestemming gaven om hun persoonlijke data te gebruiken.

Niet transparant genoeg

De toezichthouder gaf de klagers op het punt van gedwongen toestemming geven geen gelijk, maar vond wel dat Facebook en Instagram niet transparant genoeg waren over hoe en waarvoor ze de persoonlijke gegevens gebruiken. Dat is in strijd met de Europese privacyregels.

Facebook krijgt daarom een boete van 210 miljoen euro en Instagram van 180 miljoen euro. Het bedrijf van Mark Zuckerberg krijgt daarnaast drie maanden de tijd om wel aan de voorwaarden te voldoen.

Meta heeft, net als veel andere grote techbedrijven, een kantoor in Ierland vanwege het gunstige belastingstelsel. Om die reden handhaaft de toezichthouder daar de Europese privacyregels. Het is de vijfde keer dat Meta een boete krijgt van de Ierse waakhond.
nine_inch_nerd
0
Onze Eddy:

10 kansrijke aandelen
Eddy Schekman 4 januari 2023

De tech-aandelen zullen aantrekkelijker worden als de felheid uit de rentestijging verdwijnt, waar het wel naar uitziet.
10 kansrijke aandelenWe hebben een mandje van aandelen samengesteld van 10 aandelen uit de sectorensoftware, IT services en semiconductor. De aandelen zijn gerangschikt op koers/winstverhouding. (Bron data: Microsoft/Refinitiv).


1 Naam: Intel
Sector: equipment
Koers: 28,69 dollar
Hoog/laag 1 jaar: 56,28/24,59
Afstand naar high: 96%
Koers/winst: 8,7

2 Naam: Meta Platform
Sector: software & IT
Koers: 114,71 dollar
Hoog/laag 1 jaar: 352,71/88,09
Afstand naar high: 207%
Koers/winst: 11,1

3 Naam: Taiwan Semiconductor
Sector: semiconductor
Koers: 80,43 dollar
Hoog/laag 1 jaar: 145,00/59,43
Afstand naar high: 80%
Koers/winst: 15,0

4 Naam: NXP
Sector: semiconductor
Koers: 173,07 dollar
Hoog/laag 1 jaar: 234,90/132,08
Afstand naar high: 36%
Koers/winst: 16,9

5 Naam: Prosus
Sector: software & IT
Koers: 63,91 euro
Hoog/laag 1 jaar: 79,75/40,07
Afstand naar high: 25%
Koers/winst: 17,2

6 Naam: Alphabet
Sector: software & IT
Koers: 93,31 dollar
Hoog/laag 1 jaar: 151,55/83,34
Afstand naar high: 62%
Koers/winst: 18,4

7 Naam: Microsoft
Sector: software & IT
Koers: 252,51 dollar
Hoog/laag 1 jaar: 344,30/213,43
Afstand naar high: 36%
Koers/winst: 26,4

8 Naam: Netflix
Sector: software
Koers: 315,18 dollar
Hoog/laag 1 jaar: 620,61/162,71
Afstand naar high: 97%
Koers/winst: 30,2

9 Naam: Adobe
Sector: software
Koers: 338,17 dollar
Hoog/laag 1 jaar: 675,21/274,73
Afstand naar high: 100%
Koers/winst: 32,6

10 Naam: ASML
Sector: equipement
Koers: 569,10 euro
Hoog/laag 1 jaar: 724,50/375,75
Afstand naar high: 27%
Koers/winst: 37,8
nine_inch_nerd
0
Afdankingen bij Big Tech hervatten weer
Bijna 1.000 techbedrijven wereldwijd dankten sinds 2022 meer dan 150.000 werknemers af, op basis van gegevens van Layoffs.fyi. Die houdt publiekelijk gemelde ontslagen in de industrie bij en mocht na de 10.000 ontslagen bij Meta in december gisteren ook het aantal bij Amazon opkrikken van 10.000 (in november) naar 18.000. Ook de hakbijlronde van 10.000 Salesforce-werknemers werd aan het overzicht toegevoegd, terwijl er ook heel wat kleinere spelers blijven krimpen, weet financieel-econoom Tom Simonts.

De onzekerheid in de techwereld blijft daarmee hoog, omdat er aan de basis té veel werknemers werden aangetrokken in 2022. Die beweging wordt nu recent massaal tegengedraaid, in een industrie die matuur is geworden. Zelfs CEO’s zoals Mark Zuckerberg moeten luisteren naar aandeelhouders die niet meer dromen van een volgende applicatie, maar de kasstromen liefst gewoon zien aandikken. En wie moet vertrekken, vind snel een andere job.

Topje van de ijsberg

De techindustrie is berucht voor het meedogenloos ontslaan van werknemers. De recente ontslagrondes doen dan ook denken aan het ‘dot-com’-tijdperk, maar dat vergelijk is zonder basis. Niettemin is 150.000 een erg hoog cijfer, zelfs als dat afgezet wordt tegenover een arbeidsmarkt van zowat 170 miljoen werknemers. En daarvan maken de “Big Tech” banen slechts een klein deel uit.

Opvallend, dus, maar ook een uitschieter op blijvend een sterke banenmarkt, die nog steeds naarstig hengelt naar werknemers met talent. De ontslagen techneuten kunnen daarom relatief makkelijk elders aan de slag, niet zelden bij kleinere start-ups of de overheid. Of ze daar allemaal onbeperkt toegang hebben tot de (vaak overdreven) luxe, inclusief zwembaden, aandelenopties en altijd gevulde broodjesbar, is maar de vraag. Maar verlaagde concurrentie voor talent in de particuliere sector maakt dat andere werkgevers wel eens wat grote vissen kunnen lokken.

Kopieergedrag

Waarom wordt er plots zo veel ontslagen doorgevoerd? Kopieergedrag, of in iets chiquere woorden “sociale besmetting”. Denk daarvoor aan de massale aanwervingen sinds 2021, moment waarop COVID-19 voor een enorme vraag naar techoplossingen zorgde. Een grote speler die massaal talent aantrekt verkleinde de visvijver voor andere werkgevers, die de aanwervingen plots ook opschroeven.

In 2022 zagen we de omgekeerde beweging: wie massaal ontslaat, wordt meer kostenefficiënt en kan zo een voordeel scoren tegenover bedrijven die het personeelsbestand wel op peil houden. Het kan snel op en neer gaan, zeker in een bijzonder dynamische arbeidsmarkt zoals in de VS. In Europa is die ontslagtrend veel minder uitgesproken, omdat er veel minder techbedrijven actief zijn. Daarenboven is het hier veel moeilijker om personeel snel af te danken. Dat Europa in die optiek de voorbije jaren niet massaal heeft aangeworven verklaart waarom vandaag vooral Amerikaanse en Aziatische spelers het nieuws halen met ontslagrondes.

Wat ligt er aan de basis?

1. Recessievrees

Ontslagen zijn een noodstrategie indien de vraag naar producten en diensten afneemt. En dat is meestal zo in tijden van recessie, iets waar VS zich vandaag in zou bevinden. In juli 2022 werd alleszins voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een krimpende economie opgetekend, onder impuls van onder meer de oorlog in Oekraïne, het verstrakkende monetaire beleid en de uitwassen van de COVID-19-pandemie.

2. Afname van e-commerce activiteit

De COVID-19-pandemie dreef veel bedrijven online terwijl ze zich aanpasten aan lockdowns via massaal thuiswerk. Werknemers maakten van het thuiswerk gretig gebruik om zich over te leveren aan e-commerce, maar die spectaculaire groei is door de heropening van de economieën weggeëbd. Een studie van het IMF, Mastercard en de Harvard Business School concludeerde recent dat de e-commerce-activiteit in de VS en andere geavanceerde economieën op of onder het trendniveau van vóór COVID-19 ligt. De massaontslagen in de technologiesector zijn daarom deels het gevolg van het feit dat de wereld terugkeert naar de normale situatie van vóór de pandemie. Bedrijven hebben tijdens de pandemie misschien snel personeel aangenomen, maar ze hebben deze werknemers nu niet meer nodig.

3. Druk van investeerders

Investeerders dringen er meer en meer op aan dat er banen geschrapt worden om de kosten te drukken. Na een techhausse in 2021 zijn durfkapitalisten immers bezorgd voor een flinke daling van de winstgevendheid, niet in het minst bij Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Meta Platforms (het moederbedrijf van Facebook). Die eerste ziet door de recessie nogal wat advertentie-inkomsten verdampen, net zoals dat bij Meta het geval is. Maar die laatste is wel bezig aan een jaarlijkse investering van 100 miljard dollar in AI en de Metaverse, waardoor de winst inderdaad snel verdampt.

Van Tech Boom naar Tech Gloom?

Al deze elementen spelen een grote rol, maar meer algemeen is de meest passende verklaring voor de ontslagronde gebaseerd op de volwassenheidscurve van de “Big Tech”-bedrijven. Niet enkel hebben ze simpelweg té snel en té veel aangeworven, maar worden ze na jarenlang groeien meer en meer geconfronteerd met de natuurlijke groeifase waar elke volwassen bedrijf mee te maken heeft. Bij een expansieve economie, al dan niet voorzien van eindeloos veel gratis geld, is het weinig zinvol om mensen te ontslaan, maar worden die eerder verhuisd naar andere projecten of andere dochterondernemingen. Die vlieger gaat vandaag echter niet meer op.

Zijn de ontslagen dan een teken dat we overgaan van een Tech Boom naar Tech Gloom? Neen, dat ook zeker niet, omdat de omzetgroei blijft aanhouden, weliswaar in mindere mate dan voorheen. De grote techspelers genereren nog altijd massaal veel cash en kunnen terugvallen op structureel (bijzonder) hoge operationele winstmarges. En de toekomst wordt almaar digitaler, in al zijn facetten.

Maar dat neemt niet weg dat zelfs zijn kosten moeten besparen om erger te vermijden. De pandemie en de massaontslagen toonden immers aan dat de economische omstandigheden snel kunnen veranderen: gisteren kreeg je nog opslag, de andere dag misschien een afscheidsmail van Elon Musk.
nine_inch_nerd
0
Misschien toch niet zo dom om veel te investeren in Metaverse, blijkt nu (??)

Apple follows Mark Zuckerberg into the metaverse with plan to launch VR headset
Mon, January 9, 2023 at 2:49 PM GMT+1
finance.yahoo.com/news/apple-follows-...
nine_inch_nerd
0
The Apple and Meta Battle Is Moving to the Metaverse
Apple's ATT policy has a $10 billion impact on Meta's business and now Apple is coming after Mark Zuckerberg's metaverse vision.
www.fool.com/investing/2023/01/12/the...
nine_inch_nerd
1
Ik blijft het zeggen (al is het tegen mezelf in dit eenzaam draadje):
dit wordt de redding voor meta en de winner voor meta in 2023.
Het Meta-verse project wordt dadelijk 'de kerst op de slagroomtaart'

Map: Here are the states that have banned TikTok on government devices
finance.yahoo.com/news/map-here-are-t...
#longterm
1
quote:

nine_inch_nerd schreef op 17 januari 2023 17:56:

TikTok: Here's how Washington could take it on (even without banning the app)
finance.yahoo.com/news/tik-tok-heres-...
Kan zeer zeker een belangrijke koerstrigger worden!
#longterm
1
quote:

nine_inch_nerd schreef op 20 januari 2023 07:59:

Weg met die hap... :)

EU waarschuwt TikTok: aan onze regels houden, anders mogelijk verbod
www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5360384...
Dat moet ook de reden zijn dat Meta (en Google) gisteren als een van de weinige gewoon netjes 2% stegen
De dagkoers
2
Mijn zoontje zit veel op TikTok, en dat terwijl ik voor zijn beleggingsrekening Meta heb gekocht. Veel te veel natuurlijk, en ook nog eens al in augustus 2021.

Dat en alle privacy onduidelijkheid helpen me hopen dat TikTok wordt omgeruild voor Instagram. Iig in de Westerse wereld.

Google Shorts kan ook.
147 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 22:00
Koers 499,755
Verschil -0,005 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 5.346
Volume gemiddeld 17.197.454
Volume gisteren 8.120.593

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront