Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

Door Redactie op 29 april 2024 11:30 | Views: 2.816

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) en deglobalisering (kern productie terug naar eigen regio). Dat stelt de gerenommeerde Britse vermogensbeheerder Schroders.

Voor de korte termijn is de asset manager, die zo'n 900 miljard euro aan vermogen beheert, positiever over obligaties en fondsen die voornamelijk in obligaties beleggen. Dat omdat de inflatie nog te hoog blijft en de centrale banken de rente wat langer hoog moeten houden.

De verwachtingen voor aandelen in de VS en opkomende markten zijn iets verlaagd omdat Schroders lagere dividenden verwacht in de VS en opkomende markten als China, Zuid-Korea en Taiwan.

Klimaatverandering

De klimaatverandering is een essentiële factor voor de komende decennia, meent de vermogensbeheerder. De hoge kosten van aanpassingen in de productie, het gebruik en de opslag van energie zullen vooral voor opkomende markten lastig zijn om te verwerken. Verder is daar de kans op natuurrampen veel groter. En is er meer sprake van stranded assets. Dat zijn grondstoffen die vanwege de energietransitie in de bodem zullen blijven zitten, zoals olie, kolen en gas.

Niets doen

Schroders wijst erop dat de kosten van niets doen tegen klimaatverandering het hoogst zullen zijn. Directe actie wereldwijd is verreweg het beste. Er zijn drie scenario's voor de invloed van klimaatverandering op het rendement van bedrijven. 

  • Niets doen: 2 graden temparatuursverhoging in 2050.
  • Vrijwel niks doen: er wordt wel actie ondernomen, maar pas echt serieus vanaf 2030: temparatuur 1,6 graden hoger in 2050. Dit is het meest waarschijnlijke scenario volgens de vermogensbeheerder.
  • Direct beginnen: Er wordt veel geïnvesteerd in technologische innovaties die helpen bij de groene transitie. Dan zal de temparatuur met 1 tot 1,4 graden stijgen tot 2050.

Vergrijzing en deglobalisering

Anderzijds werkt de tweede D, demografie, in het voordeel van opkomende markten, aangezien de bevolking er veelal jonger is. Vandaar dat aandelen in die markten het beter gaan doen dan die in het Westen.

Het proces van deglobalisering, het zelf weer in de eigen regio maken van essentiële produkten, zal doorgaan zoals bijvoorbeeld te zien is aan de recente door de overheid mogelijk gemaakte investeringen in de chipindustrie (Intel) in de VS.

Desondanks verwacht Schroders dat aandelen in de emerging markets de komende dertig jaar een reëel rendement (na inflatie) van 5,2% op jaarbasis gaan behalen terwijl de ontwikkelde markten blijven steken op 3,7%.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.