Dit timing-systeem verslaat al decennialang de markt

Door Redactie op 19 april 2024 11:30 | Views: 7.719

Dit timing-systeem verslaat al decennialang de markt
Beeld: iStock

De markt timen. We weten dat het in de regel niet kan, maar toch proberen beleggers het. Als er dan een eenvoudig timingsysteem op de markt komt, dan wil iedereen instappen. Of uitstappen.

Dat hangt in een succesvol model alleen maar van de kalender af, valt te lezen op MarketWatch. Het beste markttimingsysteem is al vier decennia oud en presteert nog altijd beter dan een actieve buy-and-hold benadering. Alleen dat is al opmerkelijk, om twee redenen:

  1. Het is uniek dat een markttimingsysteem het over een periode van meerdere jaren beter doet dan de markt.
  2. Het is nog zeldzamer dat een succesvol systeem de markt blijft verslaan nadat de werking ervan is aangetoond.

Seizoenstiming

In de jaren ’70 kwam Norman Fosback met het Seasonality Timing System (STS). Fosback was verbonden aan het Institute for Econometric Research. Hij baseerde zijn systeem op niets anders dan een jaarkalender. Geen variabelen. Geen giswerk. Alleen een kalender.

Dan zorgen dat je rond de wisseling van de maand en vlak voor feestdagen op de beurs belegt in de Amerikaanse aandelenmarkt en de rest van de tijd in een geldmarktfonds. Dat is alles. Fosback beweerde in het begin van de jaren ‘80 dat dit het beste timingsysteem voor de aandelenmarkten was dat ooit was ontwikkeld. En daar zit wat in.

Afbeelding met tekst, lijn, Perceel, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

De grafiek laat het trailing vijfjaars rendement op jaarbasis zien van het Seasonality Timing System en van een buy-and-hold strategie. Twee dingen vallen op:

  1. Gedurende het grootste deel van de afgelopen vier decennia lag het vijfjaarsrendement van STS dicht bij dat van een buy-and-hold strategie. Dat is opmerkelijk, aangezien slechts gedurende een fractie van de tijd in aandelen wordt belegd. Op risicogecorrigeerde basis heeft de STS de markt verslagen gedurende de meeste voortschrijdende perioden van vijf jaar sinds het midden van de jaren tachtig.
  2. De afgelopen vijf jaar heeft STS een buy-and-hold strategie verslagen. In de afgelopen vijf jaar tot eind maart heeft de STS een rendement van 17,6% op jaarbasis opgeleverd, tegen 14,6% voor buy-and-hold. Bovendien verdubbelt het, op een voor risico gecorrigeerde basis, het rendement van de markt.

Saai, maar doeltreffend

Het belangrijkste bezwaar tegen STS is dat het saai is. Het grootste deel van de tijd belegt u in contanten. Geen opwinding over de ontwikkelingen op de aandelenmarkt. En juist dat blijkt voor veel beleggers verslavend te werken. Ook is het geen strategie om snel rijk te worden. Het is een langzame en gestage strategie die de markt geleidelijk verslaat op de langere termijn. 

Als beleggers een winstgevende strategie ontdekken, leidt dat er doorgaans toe dat ze ten slotte de kip met de gouden eieren slachten. Dat dit niet is gebeurd met STS, komt mogelijk door de saaiheid en de hoge inzet die nodig is om er op de lange termijn van te profiteren.

Voor beleggers die het geduld en de discipline op kunnen brengen, kan STS het overwegen waard zijn. Het Seasonality Timing System belegt momenteel in contanten en stapt pas tijdens de laatste twee handelsdagen van de maand weer vol in de aandelenmarkt.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.