7 aandelen die worden gekocht door beleggingsmiljardairs

Door Redactie op 16 juni 2023 08:44 | Views: 36.822

7 aandelen die worden gekocht door beleggingsmiljardairs
Beeld: Bill Ackman van Pershing Square. Foto: ANP

Beleggingsmiljardairs zijn vaak goed in het uitkiezen van koopwaardige aandelen en hebben toegang tot meer informatie dan gewone particuliere beleggers. Dat maakt het interessant om te kijken naar hun beleggingskeuzes. 7 aandelen die vermogende beleggers afgelopen kwartaal hebben gekocht.

Waarom zou je je als particuliere belegger laten leiden de beleggingskeuzes van vermogende beleggers? Daar heeft de Amerikaanse beleggingssite InvestorPlace wel een antwoord op: vermogende beleggers zijn goed in het selecteren van aandelen die nog een mooie rit omhoog voor de boeg hebben.

Dat komt mede doordat ze vaak toegang hebben tot veel meer informatie dan de gewone man. Ze kunnen experts op verschillende gebieden raadplegen en hebben makkelijker toegang tot bedrijven om vragen te stellen.

Blind aandelen kopen die beleggingsmiljardairs in portefeuille hebben, is echter wel riskant. Zelfs de beste beleggers maken weleens een zeperd. Omdat ze meestal nog veel andere aandelen in portefeuille hebben, maakt dat voor hun eigen rendement niet veel uit. Maar als u, als kleinere belegger, zelf slechts een handjevol aandelen bezit, kan één misser natuurlijk wél veel impact hebben. Maak dus altijd uw eigen keuzes.

De onderstaande zeven aandelen stonden afgelopen kwartaal op de radar bij beleggingsmiljardairs.

1. Plug Power: een keuze van twee hedgefonds-grootheden

Plug Power verkoopt waterstofmotoren die worden gebruikt om "e-mobility"-producten aan te drijven die worden gebruikt in fabrieken en magazijnen.

Point 72 Asset Management, het hedgefonds van multimiljardair Steve Cohen, nam afgelopen kwartaal een grote positie in Plug en verwierf bijna 2,3 miljoen aandelen van het bedrijf. Daarnaast kocht Ken Griffin van Citadel Advisors vorig kwartaal 4,56 miljoen aandelen. Ook de Canada Pension Plan Investment Board verwierf vorig kwartaal meer dan 215.200 aandelen.

Per saldo is het aandeel dit jaar 16% gedaald, maar in de voorgaande maand steeg het met 37%.

2. Array wordt in het zonnetje gezet

Array brengt een solar tracker op de markt. Door zonnepanelen zo te draaien dat ze in een optimale hoek ten opzichte van de zon staan, zorgen deze trackers ervoor dat de productie van de panelen met ongeveer 30% toeneemt.

Dit aandeel staat bij meerdere grote beleggers op de radar. Steve Cohen van Point72 Asset Management kocht in het eerste kwartaal 658.722 aandelen Array. Daarnaast nam John Tudor Jones van Tudor Investment Corp een grote positie. Deutsche Bank verwierf vorig kwartaal meer dan 412.000 aandelen Array, terwijl Canada Pension Plan Investment Board meer dan 92.500 aandelen kocht en Wells Fargo bijna 200.000 aandelen.

3. Rivian wekt weer vertrouwen

Multimiljardair Jim Simons van Renaissance Technologies koos het afgelopen kwartaal voor een positie in Rivian, een Amerikaanse fabrikant van elektrische pick-ups en SUV's. Daarnaast verhoogde Point72 Asset Management zijn positie in de automaker met meer dan 3 miljoen aandelen. Vanguard voegde bijna 24,4 miljoen aandelen toe, BlackRock verhoogde zijn belang met 1,4 miljoen aandelen en FMR kocht 8,4 miljoen aandelen bij.

Analisten van Barclays schreven recent dat zij meer vertrouwen hebben gekregen in het vermogen van Rivian om break-even te draaien, terwijl het van mening is dat de productieprocessen van het bedrijf verbeteren en minder duur worden.

4. Fastly zet vaart achter zijn koerswinst

Fastly levert edge computing-diensten voor zijn klanten. Het hedgefonds van George Soros kocht in het eerste kwartaal een partij aandelen van het bedrijf. Soros Fund Management verwierf 1,2 miljoen stukken. Citadel Advisors van Ken Griffin kocht 273.000 aandelen bij en Dimensional Fund Advisors, opgericht door miljonair David Booth, kocht vorig kwartaal zelfs bijna twee miljoen stukken.

Op 3 mei meldde Fastly dat de omzet met een indrukwekkende 15% op jaarbasis was gestegen tot 117,5 miljoen dollar. Per saldo is het aandeel in 2023 met 102% gestegen.

5. Alphabet: wie A zegt, koopt bij

Pershing Square Capital Management, het hedgefonds onder leiding van multimiljardair Bill Ackman, kocht het afgelopen kwartaal meer dan 8 miljoen aandelen Alphabet, waarmee zijn totale belang op iets meer dan 1 miljard dollar kwam.

Intussen meldde Altimeter Capital, het hedgefonds onder leiding van miljardair Brad Gerstner, dat het afgelopen kwartaal een belang ter waarde van bijna 118 miljoen dollar in het bedrijf had genomen. GQG Partners van Rajiv Jain meldde vorig kwartaal een positie ter waarde van bijna 2,6 miljard dollar. Tot slot verhoogde Point72 zijn belang van 1,16 miljoen aandelen vorig kwartaal naar 3,3 miljoen aandelen.

Ook opmerkelijk is dat JP Morgan in het eerste kwartaal zijn totale belang in het bedrijf liet groeien naar bijna 8,9 miljard dollar. Deze aankopen hebben deze beleggers geen windeieren gelegd: dit jaar staat het aandeel Alphabet op een koerswinst van 40%.

6. Intel staat op meerdere verlanglijstjes

Point72 Asset Management heeft vorig kwartaal een nieuw belang genomen in Intel. Multimiljardair Steve Cohen kocht 10,4 miljoen aandelen voor 344,1 miljoen dollar. Ken Griffin verhoogde zijn belang in Intel met 13,13 miljoen aandelen. Renaissance Technologies van Jim Simons sloeg bijna 2 miljoen aandelen in. Bank of America deed mee en kocht 2,19 miljoen aandelen, waarmee het totale belang in het bedrijf op bijna 860 miljoen dollar kwam.

De koers de Amerikaanse chipgigant steeg dit jaar met 25% en afgelopen maand met 13%.

7. Nvidia stijgt dit jaar met stip

Steve Cohen kocht met Point72 Asset Management afgelopen kwartaal aandelen Nvidia. Rajiv Jain deed hetzelfde met zijn investeringsfirma GQG Partners en kocht bijna 8,25 miljoen aandelen voor 3,256 miljard dollar.

Daarnaast verhoogde het hedgefonds van Stanley Druckenmiller, Duquesne Family Office, zijn positie in Nvidia. Volgens Seeking Alpha is Druckenmiller een "investeerder van faam". Hedgefonds Appaloosa van miljardair David Tepper kocht ook een partij aandelen.

Het aandeel Nvidia is afgelopen maand 35% gestegen. Daarmee is de koers dit jaar al met een duizelingwekkende 170% opgelopen.

Lees ook: Wat kochten en verkochten hedgefondsen in Q1?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.