Kunnen we vertrouwen op deze aandelenselectie van Googles AI-chatbot Bard?

Door Redactie op 8 februari 2024 11:30 | Views: 9.524

Kunnen we vertrouwen op deze aandelenselectie van Googles AI-chatbot Bard?
Beeld: iStock

Kunstmatige intelligentie (AI) is hot. Zou AI wél lukken wat mensen niet kunnen? Diep van binnen hopen we toch dat AI ons kan helpen om de markt te voorspellen.

Bard, de AI-chatbot van Google, presteerde beter dan specialisten wanneer het gaat om het kiezen van goed renderende aandelen. Omor Ibne Ehsan zette dit nieuwste en meest geavanceerde AI-model aan het werk om de beste aandelen te selecteren. Maar brengen die dan ook een groter risico met zich mee?

Omor Ibne Ehsan waarschuwt op InvestorPlace dat we moeten oppassen dat we AI geen orakelachtige vaardigheden toeschrijven bij het voorspellen van de markt. Dat kan gewoonweg niet, vindt hij. Geen enkel model of wezen is in staat om elke piek en elk dal in de markt te voorspellen.

Ja, geavanceerde AI-modellen kunnen snel bergen data verwerken om veelbelovende kansen te signaleren die mensen misschien over het hoofd zien. Maar Ehsan vindt dat we de keuzes van een AI-model vooral goed kunnen gebruiken als startpunt voor eigen onderzoek. De juiste aanpak is een combinatie van menselijk instinct en oordeel en de superieure dataverwerking van de AI-machine. Zo kunnen de beste resultaten worden behaald. 

Alphabet claimt dat Gemini Pro op dit moment het meest geavanceerde AI-model van het bedrijf is. Het is volop geïntegreerd in Bard. De spraakgestuurde AI-assistent van Google heeft overigens wat goed te maken na alle kritiek bij de lancering. Gemini moet helpen om Bard een trede omhoog te tillen.

Tijd voor een test. Welke aandelen kunnen volgens de zoekmachine rendementen van 1000% of meer realiseren?

1. Fastly 

De eerste keuze van Bard is Fastly. Dit bedrijf biedt een wereldwijd edge cloud-platform dat ontwikkelaars helpt om snelle, veilige en schaalbare digitale ervaringen te leveren. Het biedt content delivery, beeldoptimalisatie, video en streaming en applicatiebeveiligingsdiensten.

Beleggers zijn in de wolken met cloudaandelen omdat bedrijven hun activiteiten in hoog tempo digitaliseren. Veel aandelen worden verhandeld tegen hoge premies. Aandelen van Fastly worden nu verhandeld voor ongeveer 21 dollar per stuk - fors lager dan de piek van 126 dollar in 2020.

Het aandeel koerst tegen vijfmaal de verwachte omzet. Vergelijkbare bedrijven genereren vaak een omzetgroei met dubbele cijfers. Fastly blijft qua prestaties nog achter, maar analisten verwachten dat het bedrijf dit jaar quitte zal spelen en dat daarna de winst aanzienlijk zal groeien. Zij verwachten dat de koers/winst-verhouding van Fastly over vijf jaar minder dan 10x zal zijn en de koers/omzet-verhouding minder dan 2x. 

De optimistische visie van Bard kan wel op instemming rekenen van Omor Ibne Ehsan, gezien de groeivooruitzichten van het bedrijf. Toch tempert hij de verwachtingen voor een rendement van meer dan 1000% over een periode van vijf tot tien jaar. 

2. Bill Holdings 

Bill Holdings levert in de cloud gebaseerde financiële software voor kleine en middelgrote bedrijven. Het aanbod varieert van automatisering van crediteuren en debiteuren en connectiviteit tussen leveranciers en klanten tot beveiligingsdiensten voor e-commerce en fintech. Bill profiteert ook van groei als gevolg van digitalisering.

De omzet van het bedrijf steeg afgelopen kwartaal met 32,7% op jaarbasis. Tot 2028 zal de verwachte groei dubbele cijfers per jaar bedragen. Bill Holdings is winstgevend en de winst zou in lijn met de omzet moeten groeien. De balans lijkt ook gezond, met $2,65 miljard aan contanten tegenover $1,91 miljard aan schulden. Het aandeel wordt verhandeld tegen 11x de verwachte winst. De groeistrategie en hogere marges moeten de koers hoger stuwen. 

Net als Bard vindt Omor Ibne Ehsan het aandeel koopwaardig. Maar spectaculaire rendementen op korte termijn acht hij niet erg realistisch. Zonder een radicale verandering in het groeitraject of de winstgevendheid voorziet Ehsan geen rendementen met vier cijfers. Bill is een mooi bedrijf met veel rugwind, maar de kans op exponentiële winsten is zijns inziens beperkt.

3. ThredUp 

ThredUp is een online marktplaats voor tweedehandskleding en -accessoires. In dit inflatoire klimaat biedt ThredUp een mooi alternatief voor prijsbewuste shoppers. Dat verklaart ook de indrukwekkende omzetgroei van 21% op jaarbasis die het bedrijf het afgelopen kwartaal rapporteerde. De marges zijn ook aanzienlijk verbeterd. De cijfers maken duidelijk dat ThredUp op weg is naar winstgevendheid in 2027 of 2028. Onlangs verloor het aandeel 12% op één dag en dat lijkt een goed instapmoment.

Bard ziet ThredUp als speculatieve gok voor beleggers die op zoek zijn naar exponentiële groei. Dat beaamt ook Ehsan. De koers/omzet-verhouding ligt op 0,7x. Er is dus nog veel ruimte voor groei. Spaarzaamheid en wederverkoop zijn katalysatoren voor groei van het bedrijf, maar het concept lijkt meer iets voor de lange termijn.

Een vertienvoudiging van de koers lijkt Ehsan onwaarschijnlijk, zelfs onder gunstige omstandigheden. Ook hier kunnen beleggers hun rendementsverwachtingen daarom maar beter matigen.

Lees ook: Chatbot Bard selecteert deze 3 aandelen van 6 juli 2023, waarin Bard drie tips gaf die sindsdien als volgt hebben gerendeerd: Lovesac (-7,5%), Atlassian (+28,8%) en Cloudflare (+30,2%).

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront