7 veelbelovende biotechaandelen

Door Redactie op 15 februari 2024 08:25 | Views: 10.674

7 veelbelovende biotechaandelen
Beeld: iStock

De gezondheidszorg raakt ons allemaal en dat is een verschil met veel andere marktsegmenten. Biotechaandelen onderscheiden zich door hun directe relevantie. De ziekte van koning Charles III bewijst dat kanker niet discrimineert. En dat geldt ook voor andere ziekten. Wat zijn de beste biotechaandelen om de strijd aan te binden met de dodelijkste ziekten?

Josh Enomoto zet er op InvestorPlace zeven aandelen op een rij.

Bristol Myers Squibb 

Bristol Myers Squibb produceert geneesmiddelen op verschillende gebieden. Een van de specialiteiten betreft bloedkanker zoals leukemie of lymfoom. Bristol Myers Squibb heeft twee kandidaat-geneesmiddelen, die zich in Fase 1 van het onderzoek bevinden.

Daarnaast heeft het verschillende andere geneesmiddelen voor specifieke aandoeningen. Bristol Myers Squibb bedient een grote markt. Volgens Data Bridge Market Research was de markt voor bloedkanker in 2021 $43,71 miljard dollar groot en groeit deze tot $89,68 miljard in 2029. Dat is een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 9,4%.

Gilead Sciences 

Gilead Sciences loopt voorop in baanbrekend medisch onderzoek. Een van de kernactiviteiten van het bedrijf is het ontwikkelen van antivirale geneesmiddelen voor de behandeling van HIV/AIDS. Zo’n 1,2 miljoen mensen in de VS lijden daaraan, waarvan 13% het niet eens weet. Gezondheidsinstanties spreken van een epidemie. Gilead heeft 12 hiv-medicijnen ontwikkeld.

Volgens Grand View Research bereikte de wereldwijde markt voor hiv-therapieën een waarde van 10,33 miljard dollar in 2022, tegen 2030 gaat er in deze sector waarschijnlijk $11,34 miljard om. Het aandeel is dit jaar erg volatiel geweest en koerst zo’n 11% lager. Dat ziet Enomoto als een korting voor langetermijnbeleggers. Het hoogste koersdoel van analisten ligt op $115 dollar, wat een opwaarts potentieel van bijna 55% inhoudt.

Biogen 

Biogen is een van de meest bekende biotechaandelen. De aandelen zijn de afgelopen vijf jaar met zo’n 24% gedaald. Maar het leiderschap in met name neurologische ziekten, zou Biogen nog tientallen jaren relevant moeten maken. Het bedrijf richt zich op nieuwe behandelingen voor neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Wereldwijd lijden 55 miljoen mensen aan dementie, waarbij 60% tot 70% van de gevallen Alzheimer is.

Financieel gezien profiteert Biogen van uitstekende marges over de hele linie. Daarnaast heeft het een rendement op eigen vermogen (ROE) van 10,6%, waarmee het bijna 70% van de andere geneesmiddelenfabrikanten verslaat. Het gemiddelde koersdoel van $306,29 dollar houdt een opwaarts potentieel van meer dan 27% in. 

BioMarin Pharmaceutical 

BioMarin Pharmaceutical is een mid-cap biotechaandeel. Het is actief in de VS, Zuid-Amerika, Azië en Europa. De kernactiviteiten en het onderzoek richten zich op enzymvervangingstherapieën. Het bedrijf intrigeert Enomoto omdat het zeldzame genetische ziekten aan wil pakken. In de pijplijn van BioMarin zitten middelen ter bestrijding van zeldzame genetische botgroeistoornissen en stofwisselingsstoornissen.

Volgens Grand View Research heeft de wereldwijde markt voor de behandeling van zeldzame ziekten een waarde van $119,6 miljard dollar, wat groeit tot bijna $336 miljard dollar tegen 2030. De afgelopen 12 maanden is het aandeel met 19% gedaald. Het hoogste koersdoel van analisten bedraagt $170 dollar.

Alkermes 

Alkermes richt zich op de ontwikkeling van medicijnen voor psychiatrische en neurologische aandoeningen. De geestelijke gezondheid is een complexe materie. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de bestrijding van de verslaving aan opioïden. Het heeft diverse medicijnen in ontwikkeling, die zich in verschillende klinische stadia bevinden.

Volgens Grand View Research had deze sector een omvang van $116,2 miljard dollar in 2020 en kan deze tegen 2028 een omzet van $205 miljard dollar kunnen genereren. Dat zou een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 7,4% betekenen. Het hoogste koersdoel ligt op $42 dollar, wat een groei van meer dan 57% voorspelt.

Arrowhead Pharmaceuticals 

Arrowhead Pharmaceuticals ontwikkelt geneesmiddelen op basis van gentherapie. De pijplijn bestaat uit 14 geneesmiddelen in verschillende stadiums van de ontwikkelingsfase. Als specialist op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen heeft het een enorm opwaarts potentieel. Volgens Precedence Research bereikte de wereldwijde markt voor geneesmiddelenonderzoek een omvang van $55,46 miljard dollar en tegen 2032 kan dit stijgen tot $133,11 miljard dollar.

Dat is een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 9,2%. Mogelijk is dat zelfs aan de conservatieve kant. Acumen Research and Consulting schat de omvang tegen 2032 zelfs op $181,4 miljard dollar. De afgelopen 12 maanden daalde het aandeel met zo’n 3%, wat Enomoto als een kans ziet om in te stappen. Het hoogste koersdoel van $90 dollar betekent een winst van 184%.

Agios Pharmaceuticals 

Agios Pharmaceuticals pioniert met therapieën voor genetisch bepaalde ziekten. Het ontwikkelt therapieën voor hemolytische anemieën. Het is leider op het gebied van celmetabolisme en past dat toe voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. De activiteiten op het gebied van zeldzame stofwisselingsziekten maken het aandeel aantrekkelijk. Het is ook een aanzienlijke markt. Zo bereikte de wereldwijde testmarkt voor erfelijke stofwisselingsziekten in 2022 een waarde van $603,4 miljoen dollar.

Tegen 2030 zou dit kunnen uitgroeien tot meer dan $1,12 miljard. In het afgelopen jaar daalden de aandelen met zo'n 20%. Het gemiddelde koersdoel van $43 dollar impliceert bijna 82% opwaarts potentieel. 

Lees ook: Chatbot Bard selecteert deze 3 aandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!