5 stappen om je portefeuille aan te passen

Door Redactie op 22 februari 2024 08:30 | Views: 10.874

5 stappen om je portefeuille aan te passen
Beeld: iStock

Nu de markt op recordhoogte staat, is het tijd om de portefeuille te herzien en deze aan te passen op het einde van de aandelenrally. Dat kan volgens Daniel Foelber op The Motley Fool met 5 eenvoudige stappen.

Het nieuwe jaar is nog geen twee maanden oud en de Nasdaq is al met 6% gestegen, terwijl de S&P 500 5,5% is gestegen. Het is een ongelooflijk vervolg op de winsten van 43% voor de Nasdaq in 2023 en de 24% voor de S&P 500. Met deze nieuwe all-time highs, moet u misschien aanpassingen maken in uw portefeuille. Maar hoe doet u dat? Foelber geeft vijf stappen die u kunt nemen zonder uw hele portefeuille om te hoeven gooien.

1. Beleg nieuw vermogen in veiligere beleggingen

Als u denkt dat aandelen te duur zijn, kunt u gewoon uw nieuwe inleg toewijzen aan veiligere beleggingen. De koerswinstverhouding van de S&P500 is aan de hoge kant met 27,3. Toch zijn er veel sectoren die nog steeds onder het marktgemiddelde handelen, zoals energie, materialen, nutsbedrijven, basisconsumptiegoederen en financiële waarden.

Periodiek beleggen in de juiste aandelen hoort bij het samenstellen van een portefeuille voor de lange termijn. Periodiek beleggen neemt de noodzaak om een aandeel te verkopen om een ander te kopen. Natuurlijk kunnen sommige beleggers zich in een andere fase bevinden en nemen zij periodiek op in plaats van in te leggen. In dat geval is deze stap niet van toepassing. 

2. Spreid blootstelling en voorkom in een bepaald thema of sector overwogen te zijn

In de afgelopen vijf jaar is het vooral big tech die de markt aanjaagt. Technologie is de enige sector die het beter heeft gedaan dan de S&P 500. Meta Platforms en Alphabet (communicatie), Amazon en Tesla (consumentenproducten) presteren ook goed. Hoge blootstelling aan deze sectoren, maakt je extra kwetsbaar bij een terugval van de markt.

Een veelgemaakte fout is de aanname dat een portefeuille voldoende gespreid is omdat er veel verschillende aandelen in zitten, terwijl in werkelijkheid er van een hoge concentratie sprake is. Weging en allocatie zijn belangrijke factoren. Een portefeuille kan 100 aandelen bevatten, maar als 75% ervan geconcentreerd is in slechts een handvol bedrijven, dan is er niet echt van spreiding sprake. Het is nu een goed moment om uw portefeuille te herzien en ervoor te zorgen dat deze het diversificatieniveau bereikt dat past bij uw risicotolerantie.

3. Kijk of uw beleggingsthese nog steeds overeind staat

Bij te hoge concentratie in een bepaalde sector of thema, is de vraag welke aandelen verkocht moeten worden. Waardering is belangrijk, maar nog belangrijker is de beleggingsthese. Als een beleggingsthese nog altijd sterk is, kan het een goed idee zijn om een aandeel te houden, de beleggingsthese kan immers de koersstijging rechtvaardigen. Foelber wijst als voorbeeld op Microsoft, dat de afgelopen vijf jaar met 275% gestegen is. Maar de beleggingsthese voor het aandeel is ook sterker geworden.

De marges zijn hoog en groeien sneller dan een paar jaar geleden. De cloud business blijft groeien en kunstmatige intelligentie heeft een meetbaar effect in alle bedrijfsonderdelen. Een samengestelde jaarlijkse groei van 15% resulteert in een verdubbeling in vijf jaar. De gemiddelde groei van Microsoft kan zelfs nog hoger liggen. Vanwege deze beleggingstheorie vindt Foelber de huidige waardering redelijk.

4. Pas op voor hype-aandelen

Nvidia was het best presterende aandeel in de S&P 500 in 2023. Dit jaar staat de koerswinst al op 49,2%. Nvidia is een fenomenaal bedrijf en dat blijft zo de komende jaren of decennia. Maar het is een gehyped aandeel, Foelber noemt dat een “story stock”. De waardering van een gehyped aandeel is gebaseerd op wat het bedrijf op de lange termijn kan doen, niet op wat het waarschijnlijk zal doen op de korte of zelfs middellange termijn. Optimistische beleggers blijven zo’n gehyped aandeel kopen omdat ze een spectaculaire groei voorspellen zonder rekening te houden met tegenvallers.

Er zijn genoeg gevallen bekend van aandelen die na een hype minder goed presteerden dan de markt omdat er al zoveel groei in de prijs was verwerkt. Hoe meer Nvidia stijgt, hoe hoger de druk dat het elk kwartaal topresultaten moet leveren. Op een gegeven moment wordt dat onhoudbaar. Het is onduidelijk of Nvidia al overgewaardeerd is. Foelber adviseert af te bouwen als uw blootstelling door de koersstijging flink is gegroeid.

5. Verkoop niet alles

Het slechtste wat een belegger kan doen is zijn hele portefeuille verkopen omdat hij denkt dat de markt een piek heeft bereikt. Het is mogelijk dat de aandelenmarkt de rest van het jaar matig presteert, of zelfs in de uitverkoop gaat. Maar ook hoogwaardige, dure aandelen groeien na verloop van tijd in hun waarderingen.

Als u een langetermijnbelegger bent, moet het doel zijn om betrokken te blijven bij de aandelenmarkt, niet om in en uit te stappen wanneer het spannend wordt. Periodiek posities opbouwen is beter dan in- en uitstappen. 

Lees ook: Chatbot Bard selecteert deze 3 aandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!