Nederland heeft beste beleggingsfondsen

Door Belegger.nl op 13 september 2017 14:46 | Views: 2.377

Nederland heeft beste beleggingsfondsen

Ieder kwartaal meet Morningstar de kwaliteit van beleggingsfondsen aan de hand van de Morningstar Rating, ofwel met de bekende sterren. Op landenniveau scoort Nederland het hoogste, wat voor een groot deel te danken is aan de lage kosten vanwege het enkele jaren gelden ingevoerde provisieverbod.

Dat schrijft Robert van den Oever van Morningstar in een bericht op de website. 

Ieder kwartaal doet Morningstar onderzoek naar de kwaliteit van Europese beleggingsfondsen en fondshuizen. Welk land krijgt gemiddeld het hoogste aantal sterren? Ook ziet u de scores van de gedeeltes aandelen, obligaties en het percentage van het beheerd vermogen dat in fondsen zit die 4 of 5 sterren hebben.

Wat duidelijk wordt is dat Nederland aan kop gaat, maar dat ook de Scandinavische landen hoog scoren: in de top 5 vinden we Finland, Denemarken en Zweden. De onderlinge verschillen zijn maar klein.

Lage kosten

De landen die hoog scoren hebben een belangrijke overeenkomst: het lage kostenniveau. Van den Oever: “In Nederland is dat te danken aan het verbod op provisies dat enkele jaren in ging. Dat heeft het kostenniveau van het volledige fondsenaanbod drastisch en structureel verlaagd. Ook in het Verenigd Koninkrijk is zo’n verbod van kracht, en in Zwitserland is het provisiesysteem duidelijk op zijn retour.”

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.