Defensief met fastfood

Door Belegger.nl op 5 december 2019 09:20 | Views: 3.508

Defensief met fastfood

De handelsoorlog, de verkiezingen en een laatcyclische economie maken dat de markt op zoek is naar houvast in tijden van grote onzekerheid, aldus Morgan Stanley-strateeg Michael Wilson in dit artikel.

Volgens de bank zijn defensieve aandelen en consumentengoederen dan ook een aantrekkelijke investering.

Michael Wilson, hoofdstrateeg Amerikaanse aandelen, schreef op maandag in een notitie aan zijn klanten dat beleggers tegenvallende winstcijfers van ondernemingen in de S&P 500-index verwachten, wat bedrijven als Coca-Cola, Lowe's (huishoudelijke artikelen) en McDonald’s een zetje in de rug kan geven.

De mening van pessimisten

Volgens Morgan Stanley zal het Amerikaans bruto binnenlands product volgend jaar stabiliseren op een groei van minder dan 2%. De bank verwacht dat de arbeidskosten snel zullen stijgen. Verder voorspelt Wilson dat de S&P 500 volgend jaar niet boven de 3000 punten zal eindigen. Dat is een daling van 4,5% over de komende 13 maanden.

Morgan Stanley is dan ook een van de twee meest pessimistisch gestemde partijen die worden gevolgd door CNBC. De Zwitserse bank UBS heeft een voorspelling van 3000 voor de S&P 500.

Analisten gepolld door CNBC daarentegen verwachten dat de S&P 500 tegen het einde van 2020 op 3325 punten staat. Dat is bijna 6% hoger dan nu.

Aandelen te duur

Ook Lori Calvasina van RBC denkt dat aandelen te duur zijn geworden nadat de markten record op record braken in de maand november.

Calvasina waarschuwde vorige week dat de grootste geldbeheerders van Wall Street optimistischer zijn over aandelen dan ze in maanden zijn geweest. Dat is meestal een indicatie dat beleggers verwachten dat de markt in de komende maanden zal pieken.

Angst om de boot te missen

Calvasina noemt de positionering op de Amerikaanse aandelenmarkt door institutionele beleggers euforisch en in grote mate gedreven door FOMO, oftewel Fear Of Missing Out (de angst om iets missen).

Beleggingsadviseurs raden voor 2020 bedrijven aan die prioriteit geven aan lage schulden en consistente winstcijfers. Beleggers doen er goed aan zich te concentreren op bedrijven met solide fundamenten in plaats van op de groeiaandelen die de markt de afgelopen tien jaar hebben aangejaagd.

Coca-Cola en McDonald's

Wilson beveelt beleggers aan te kijken naar bedrijven als Coca-Cola en McDonald's, die beide een beter dan gemiddeld winstpotentieel en een grotere vrije cashflow beloven.

Coca-Cola heeft volgens Morgan Stanley een duidelijk superieure omzetgroei vergeleken met de concurrentie, vooral vanwege het sterke prijszettingsvermogen, focus op innovatie en momentum in opkomende markten. De investeringsbank ziet de aandelenkoers van de frisdrankgigant het komende jaar met 12,3% stijgen tot 60 dollar.

Lees ook: 'Beleg in bedrijven van miljardairs'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.