‘Beleg in bedrijven van miljardairs’

Door Belegger.nl op 2 december 2019 10:35 | Views: 13.294

‘Beleg in bedrijven van miljardairs’

Wie echt rijk wil worden, doet er goed aan net zo slim te beleggen als de rijkste mensen ter wereld. Deze aandelen gooien hoge ogen.

Uit onderzoek van de Zwitserse bank UBS en adviesbureau PricewaterhouseCoopers blijkt dat bedrijven die in handen waren van miljardairs, en genoteerd waren op de aandelenmarkt, over een periode van 15 jaar een jaarlijks rendement van 17,8% opleverden. Dat was bijna twee keer meer dan het rendement op MSCI ACWI-index in dezelfde periode.

De onderzoekers noemen dit het ‘miljardairseffect.’ De studie concludeert dat alle miljardairs drie persoonlijkheidskenmerken gemeen hebben die hen succesvol maken: risico’s nemen op een slimme manier, zakelijke focus en vastberadenheid.

Will Ashworth stelde in dit artikel op de website van Investorplace een lijst op van 10 favoriete aandelen van miljardairs.

1. Bill Gates: Berkshire Hathaway

Bill Gates bezit, als medeoprichter van Microsoft met Paul Allen in 1975, bijna 103 miljoen aandelen in de softwarereus.  Zijn aandelen zijn op dit moment zo’n 15,4 mijard dollar waard.

Verder bezit de liefdadigheidsstichting van Gates en zijn vrouw, Melissa 11,4 miljoen aandelen Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van superbelegger Warren Buffett. Deze positie heeft momenteel een waarde van 11,9 miljard dollar. Dat is ook niet zo verrassend, want Bill Gates en Buffett zijn al 30 jaar vrienden.

“Je weet dat het goed met je gaat als Microsoft en Berkshire Hathaway twee van de belangrijkste aandelen in je portefeuille zijn", meent Ashworth.

2. Jeff Bezos: Amazon

Met een vermogen van 109 miljard is Amazon-oprichter Jeff Bezos een van de rijkste mensen op aarde. Bezos belegde in 1998 ook een miljoen dollar in aandelen Google.

“Dat alleen zou hem zeer rijk hebben gemaakt als hij de aandelen had vastgehouden,” aldus Ashworth.

3. Warren Buffett: Apple

Alhoewel Buffett dit jaar zijn belang in Apple wat heeft teruggeschroefd, is de waarde van zijn pakket van 248 miljoen aandelen die hij nog steeds in bezit heeft dit jaar tot nu toe met 26 miljard dollar gestegen. Daar komt nog een dividendbetaling bovenop van ongeveer 756 miljoen dollar.

Buffett heeft momenteel een belang van 5,6% in Apple. Dat is goed voor circa 28% van de totale aandelenportefeuille van Berkshire Hathaway van 234 miljard dollar. 

4. David Tepper: Alphabet

Deze hegdefondsmiljardair, die eigenaar is van het Amerikaanse voetbalteam Carolina Panthers, heeft een totaal vermogen van 11,5 miljard dollar.

Zijn Appaloosa Management hedgefonds, dat goed is een vermogen van 3,4 miljard dollar, heeft Class C-aandelen van Google in de boeken ter waarde van 542 miljoen dollar. Verder heeft het grote posities in Facebook en Amazon.

5. Nelson Peltz: Procter & Gamble

Peltz, met een persoonlijk vermogen van 1,7 miljard dollar, heeft voor 4,6 miljard dollar aan aandelen Procter & Gamble in handen via zijn investeringsmaatschappij.

Hij is sinds twee jaar lid van de raad van bestuur van de Amerikaanse consumentengoederenreus, en in die periode is de koers met ongeveer 50% gestegen.

6. Jim Simons: Bristol Myers

Jim Simons is een voormalige wiskundeleraar die zich in 1978 toelegde op de handel in valuta. Hij deed dat door algoritmes te bouwen om handelspatronen te analyseren. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want hij heeft dankzij zijn hedgefonds Renaissance Technologies een persoonlijk vermogen opgebouwd van 20,8 miljard dollar.

Renaissance had vanaf het eind van september in totaal 3.394 aandelen in bezit met een totale waarde van 118,1 miljard dollar. De grootste participatie is biofarmaceutisch bedrijf Bristol-Myers Squibb met 1,7 miljard dollar.

7. Bill Ackman: Chipotle Mexican Grill

Ackman’s Pershing Square Holdings meldde in oktober dat investeringen in negen bedrijven netto rendementen (na vergoedingen) van 46,6% hadden opgeleverd.

Van deze deelnemingen is die in Chipotle Mexican Grill, ter waarde van 1,4 miljard dollar eind september, het grootst.

Hoewel Ackman zijn positie enigszins heeft verminderd, is Pershing Square nog steeds een van de grootste aandeelhouders van de restaurantketen, dat dit jaar de koers met maar liefst 80% zag stijgen.

8. Elon Musk: Tesla

Het aandeel Tesla is in minder dan zes maanden tijd in prijs verdubbeld. Dat komt onder meer door de bouw van elektrische auto’s in China en de succesvolle introductie van de F-150 cybertruck. Musk wil daarmee de concurrentie aangaan met de Amerikaanse autoreus Ford.

Verder heef Tesla een vrije kasstroom gegenereerd in twee opeenvolgende kwartalen. Het bedrijf verwacht dit in de toekomst te blijven doen, behalve in die kwartalen waar een nieuw voertuig wordt gelanceerd.

“Net als Jeff Bezos is Elon Musk een Amerikaanse innovator,” zegt Ashworth.

9. Ray Dalio: Vanguard FTSE Emerging Markets ETF

Dalio heeft zijn persoonlijk bezit van 16,6 miljard dollar opgebouwd door goed te luisteren naar mensen die het niet met hem eens zijn.

Hij is de oprichter van Bridgewater Associates, dat een vermogen beheert van 160 miljard dollar. Eind september bleek dat Bridgewater een positie heeft opgebouwd in Vanguard FTSE Emerging Markets ETF ter waarde van 1,5 miljard dollar, of 13,2% van de totale portefeuille.

Vanguard biedt beleggers blootstelling aan 24 verschillende opkomende markten, inclusief Brazilië, Rusland, India en China.

10. Carl Icahn: CVR Energy

Deze voormalige aandelenhandelaar heeft dankzij zijn activistische hedgefonds een persoonlijk vermogen opgebouwd van bijna 20 miljard dollar.

Icahn, een voormalige investeerder in Apple, gokt nu op de energiesector. Zo bezit hij 71,2 miljoen aandelen in CVR Energy, met een marktwaarde van 3,2 miljard dollar.

Het bedrijf, dat actief is in de olieraffinaderij en productie van stikstofmeststoffen, heeft zichzelf onlangs in de etalage gezet.

Icahn, die bijna 71% van het bedrijf in bezit heeft, heeft nog geen toestemming gegeven voor een eventuele overname, waardoor er een “kunstmatige bodem” ligt onder de koers van CVR Energy, aldus Ashworth.

Check ook: 10 techaandelen om te kopen voor 2025

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.