Dit zijn de 5 grote techtrends van 2021

Door Belegger.nl op 17 september 2020 10:30 | Views: 8.257

Dit zijn de 5 grote techtrends van 2021

De coronapandemie heeft het gebruik van hoogwaardige technologie versneld. De Amerikaanse bestseller-auteur en futuroloog Bernard Marr schreef een boek over technologische trends die onze toekomst zullen bepalen, Tech Trends In Practice

Hij zette voor zakenblad Forbes de vijf belangrijkste trends voor 2021 op een rij.

1. Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is ongetwijfeld een van de grootste technologische trends van dit moment. 

Marr wijst erop dat de hoeveelheid gegevens die we verzamelen over de gezondheidszorg, het aantal virusinfecties en het succes van de coronamaatregelen, zal blijven toenemen. Dit betekent dat de algoritmen voor machinaal leren steeds geavanceerder worden in de oplossingen die ze ons bieden.

Voor het bedrijfsleven zal het lastig zijn om de veranderende gedragspatronen van klanten te begrijpen. Steeds meer activiteiten vinden online plaats, van winkelen tot virtuele werkomgevingen, vergaderingen en de werving van personeel. In 2021 zullen de tools die worden gebruikt om deze gedragsveranderingen te analyseren steeds geavanceerder worden, zo voorspelt Marr.

2. Robotica, drones en automatisering van voertuigen

De initiatieven rond zelfrijdende voertuigen zullen in een steeds hoger tempo worden voortgezet. Ook efficiënt rijden in het openbaar vervoer zal een prioriteit zijn voor zowel de dienstverleners als de overheid.

In de afgelopen jaren hebben we de opkomst van robots in de schoonmaaksector, zorgsector en begeleid wonen gezien. Volgens Marr zullen robots steeds belangrijker worden; vooral wat betreft de interactie met de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor infecties, zoals ouderen.

De futuroloog verwacht niet dat robots de menselijke interactie met zorgverleners helemaal zullen vervangen. Maar hij denkt wel dat ze gebruikt gaan worden om eenvoudigweg gezelschap te bieden op momenten dat het misschien niet veilig is om verplegend personeel bij iemand langs te sturen.

Drones zullen worden gebruikt om vitale medicijnen te leveren of bijvoorbeeld ingezet worden om voetgangerszones in de openbare ruimte te bewaken om plaatsen te identificeren waar een verhoogd risico op besmetting is.

3. De ‘As-a-Service’ revolutie

'As-a-service' is de levering van diensten die we nodig hebben om te werken via on-demand platformen in de cloud. Het is volgens Marr de sleutel die de technologische trends voor iedereen bereikbaar maakt.

Dankzij het cloudaanbod van techbedrijven als Google, Microsoft, Amazon, kunnen bedrijven op allerlei gebieden geavanceerde technologie inzetten, zonder dat ze eerst grote investeringen in apparatuur of gespecialiseerd personeel hoeven te doen.

Zoom, het videobelplatform dat dit jaar binnen no time een begrip werd, is daar volgens Marr een goed voorbeeld van.

4. 5G en verbeterde connectiviteit

5G en andere geavanceerde en supersnelle netwerken maken alle andere trends die dit artikel worden besproken overal en altijd beschikbaar.

Een goed voorbeeld is de Noorse viskwekerij Salmar, dat een 5G-netwerk gebruikt om de zorg en het voeren van de vis te automatiseren. Met behulp van beeldherkenningsalgoritmen kan het bedrijf zien welke vissen te veel of te weinig voer hebben gehad. De machine voert dan automatisch bij en kan ook medicijnen verstrekken om de vissen gezond te houden.

Initiatieven als deze zullen in de loop van 2021 steeds belangrijker worden, zo voorspelt Marr.

5. Virtual en augmented reality

Deze termen hebben betrekking op de technologie die gebruik maakt van een bril of koptelefoon om beelden, gegenereerd door een computer, rechtstreeks in het gezichtsveld van de gebruiker te projecteren.

Marr verwacht dat deze trend in de loop van volgend jaar zal helpen bij het voorkomen van besmettingen met Covid-19. Zo kunnen bijvoorbeeld medische onderzoeken en diagnoses steeds vaker op afstand worden uitgevoerd.

Opticiens kunnen bijvoorbeeld oogtesten volledig in VR uitvoeren, met behulp van high-definition camera's die een duidelijk beeld geven van het oog van de patiënt. Met een AR-tool kan de klant vervolgens het aanbod aan brillen bekijken en zien hoe deze er op zijn eigen gezicht uitzien zonder dat hij zijn huis hoeft te verlaten.

We zullen volgens Marr ook een toename zien in het gebruik van VR- en AR-tools binnen het onderwijs; vooral op momenten dat het aantal coronabesmettingen in een school oploopt.

Verder kan deze technologie helpen om consumenten direct een waarschuwing te geven als ze zich in een gebied bevinden waar een coronabesmetting heeft plaatsgevonden of om hen eraan te herinneren om hun handen te wassen als ze een deurklink in een openbare ruimte aanraken.

Lees ook: 'Enige zorg voor techaandelen is de waardering'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.