ASML: Het kan nog gekker

Door Redactie op 10 november 2021 13:50 | Views: 18.524

ASML: Het kan nog gekker

Waar ASML vorige maand nog op 600 euro noteerde, staat er nu alweer meer dan 700 euro op het koersenbord. Veel beleggers vragen zich af of er nog meer in het vat zit. Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk laat zijn licht schijnen over deze kwestie. 

"ASML heeft de prettige gewoonte keer op keer de markt te verrassen met beter dan verwachte cijfers. Er is nog steeds ruimte om de winstgevendheid verder op te voeren."

Weeteling wijst erop dat de chipmachinespecialist tijdens de investeerdersdag in september aangaf de brutomarge op te kunnen voeren naar 54 tot 56%. "Die lag voor afgelopen kwartaal op 51,7% en dat zal ook voor het komende kwartaal zo zijn. Daar moeten dan nog de kosten voor onder andere R&D, afschrijvingen en belastingen vanaf, zodat er een nettomarge van 33,2% overblijft in het laatste kwartaal."

Lees meer: 'ASML vuurt op alle cilinders'

Orders lastig inschatten

Wat betreft de orderintake is het lastig een inschatting te maken, schrijft de tech-analist. Het is volgens hem duidelijk dat de vraag naar chipmachines de komende jaren behoorlijk toeneemt. "Maar er staat nu zoveel druk op de ketel bij chipfabrikanten dat de afgelopen kwartalen een vertekend beeld kunnen geven."

Toch is Weeteling positief gestemd. "Er is een scenario denkbaar waarin ASML de doelen voor 2025 al in 2023 ruimschoots overtreft. Het ijzersterke momentum in de sector helpt hier zeker aan mee. In zulke omstandigheden is een beperkte overshoot van de koers kansrijk."

'Niet met het hoofd in de wolken gaan lopen'

We moeten wel oppassen dat we niet met ons hoofd in de wolken gaan lopen, waarschuwt hij. "Blijf met beide benen op de grond staan, want als de marktomstandigheden afzwakken, dan gaat het ook meteen hard in deze sector."

Lees ook: 'Oerdegelijke cijfers ASML'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
Maan Arkenbosch
0
ASML kan nu wel aantrekkelijk zijn, maar zijn zeer hoge K.W. verhouding en laag dividend rendement kunnen beleggers parten spelen. Zoals bekend, mag ASML geen geavanceerde machines van de V.S.leveren aan China.,ook al omdat plagiaat voor de hand ligt.Dat kan veranderen als China Taiwan aanvalt, hetgeen meermaals door Ki Jimping uitgesproken is. Bij verovering, ingegeven door een zwakke en chaotische E.U. en V.S.van Taiwan, escaleren de financiële markten.Het hoeft geen betoog dat China zich direct over de door ASML aan TSMC geleverde geavanceerde machines gaat verzekeren.Dat kan ook gevolgen hebben voor de mondiale chip productie van semi conductors, welke liefst 59% bedraagt van het globale aanbod, geproduceerd door TSMC, terwijl nu al sprake is van een ernstig levering tekort..Een beetje filosofie in deze,met betrekking tot oorzaak en gevolg, kan geen kwaad!

Yourt
0
Jaja... de geopolitieke protectie. De Chinezen kunnen het zich in elk geval niet veroorloven om nu Taiwan binnen te vallen. Dat gaat als een jokari in hun gezicht terugklappen. Binnen enkele jaren kan het misschien weer anders zijn, maar de komende jaren zit het op dat vlak ok.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.