Het ene dividendaandeel is het andere niet

Door Justin Doornekamp op 16 maart 2022 08:40 | Views: 14.391

Het ene dividendaandeel is het andere niet

Of beleggers vooral op zoek zijn naar een betrouwbaar dividend of naar simpelweg een hoge winstuitkering, maakt nogal wat uit.

Beleggers hebben de keuze uit grofweg drie soorten dividendaandelen. We zetten ze voor u op een rij.

1. Dividendaristocraten

Beleggers die niet te veel risico’s willen nemen maar toch willen beleggen in aandelen, kunnen dividendaristocraten overwegen. Dit zijn bedrijven die vrijwel altijd geld verdienen, ook in tijden van een coronacrisis, internetzeepbel of oorlog.

Om te kunnen worden aangemerkt als dividendaristocraat, moet een bedrijf aan hoge eisen voldoen. In Europa moet een bedrijf minstens tien jaar op rij het dividend verhogen en in de Verenigde Staten zelfs minimaal 25 jaar.

Dividendaristocraten hebben dus een sterk track record en voor beleggers die op zoek zijn naar dividend zijn dergelijke aandelen een vrij defensieve keuze.

Vaak gaat het overigens om bedrijven die niet erg populair zijn in de hedendaagse maatschappij. Veel ondernemingen zijn actief in de wapen-, drank- of tabakshandel of in de olie- en gassector. Wie kiest voor dividendaristocraten kan zich daar maar beter van bewust zijn.  

In de regel zijn het ook dure aandelen, waardoor het daadwerkelijke dividendrendement niet erg hoog is. Dat is de prijs voor zekerheid op lange termijn.

2. High yield-aandelen

Aan high yield-dividendaandelen kleeft een beduidend hoger risico. De markt is er bij dit soort aandelen niet zeker van dat een bedrijf de winst kan blijven uitkeren, bijvoorbeeld omdat de onderneming veel tegenwind ondervindt. De koers van het aandeel staat daarom onder druk, waardoor het dividendrendement hoog is.

Marktcommentator Arend Jan Kamp wijst in de IEX BeleggersPodcast bijvoorbeeld op het aandeel KPN, dat enkele jaren geleden een dividendrendement bood van 11%. “De hele markt wist dat KPN het uitkeren van dividend zou stopzetten, het was niet langer houdbaar”, aldus Kamp. “En dat gebeurde ook.” 

Twee jaar geleden nog besloot Shell de winstuitkering fors te verlagen als gevolg van de onzekerheden door de coronacrisis. “Dat bracht heel veel schade met zich mee en veel scheve ogen bij beleggers”, aldus Kamp. 

Een hoog dividendrendement is vaak te vinden bij de wat zwakkere bedrijven, zo merkte aandelenanalist Niels Koerts van IEX op. “Veel aanbieders van winkelvastgoed hebben een hoog dividendrendement, maar dat is een sector waar je nu niet graag in wilt beleggen”, aldus Koerts.

Ook energiebedrijven bieden een hoog dividendrendement. “Deze bedrijven liggen er momenteel wel goed bij.”    

3. Dividendgroei-aandelen

Tot slot zijn er de aandelen die hun dividend in korte tijd enorm verhogen. Kamp van IEX wijst op ASML. “Het dividend knalt daar omhoog.”

Vaak gaat het dergelijke bedrijven voor de wind en is dat de reden dat het kan. Het nadeel van dit soort aandelen is dat de sterke groei van het bedrijf vaak is ingeprijsd in de koers. In de afgelopen vijf jaar is het aandeel ASML meerdere keren over de kop gegaan. Het dividendrendement is daardoor erg laag.

Lees ook: Dividendaandelen als bescherming tegen inflatie


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.