3 kroonjuwelen van Warren Buffett

Door Redactie op 6 april 2022 07:50 | Views: 22.469

3 kroonjuwelen van Warren Buffett

Sinds Warren Buffett aan het roer staat van Berkshire Hathaway heeft hij meer dan 790 miljard dollar aan waarde gecreëerd voor zijn aandeelhouders. Daarbij springen er drie beleggingen uit; het zijn de kroonjuwelen van Buffett.

Twee zeer succesvolle investeringen en een overname hebben Berkshire Hathaway karrevrachten rendement opgeleverd. Sean Williams zet ze op The Motley Fool voor ons op een rij.

Warren Buffett kreeg in 1965 de leiding over Berkshire Hathaway, sindsdien heeft hij een totaalrendement op de aandelen van het bedrijf gerealiseerd van 4.355.005%, gerekend tot 27 maart 2022. Zijn succes is toe te schrijven aan slimme investeringen en overnames.

Drie springen er met name uit: Apple, GEICO en Moody’s.

Apple – de rendementsdiamant

In termen van nominaal rendement spant zonder twijfel techkoning Apple de kroon. Buffett heeft 31,089 miljard uitgegeven om 907.559.761 aandelen Apple te verwerven. Dat is een gemiddelde aandelenprijs van 34,26 dollar.

Eind maart koerste het aandeel rond de 174,72 dollar. Dit komt neer op een marktwaarde van ongeveer 158,6 miljard en een ongerealiseerde winst van in totaal 127,5 miljard. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de bijna 800 miljoen dollar aan dividendinkomsten.

Dit ongelooflijke rendement is te danken aan de innovatieve kracht van Apple en de sterke marktpositie in smartphoneverkopen. De nadruk komt bij Apple steeds meer te liggen op abonnementsdiensten. Buffett is ook een grote fan van het kapitaalrendementsprogramma van Apple, dat eigen aandelen inkoopt en zijn dividend meerdere keren heeft verhoogd.

Zolang het bedrijf blijft innoveren en aandeelhouders blijft belonen, denkt Williams niet dat Buffett of zijn investeringsteam dit enorme belang snel zal afbouwen.

Lees ook: Is dit de tijd om aandelen te kopen? Wat vindt Warren Buffett?

GEICO – verzekerd van winst

De overname van verzekeringsmaatschappij GEICO is onbetwist de grootste overname van Berkshire Hathaway in de geschiedenis. Het begon allemaal in 1976, toen Buffett 23,5 miljoen dollar investeerde in GEICO.

Met bijkomende investeringen in de daaropvolgende jaren bezat Berkshire een derde van het bedrijf, terwijl het tegen 1980 ongeveer 46 miljoen dollar had geïnvesteerd. Uiteindelijk nam Berkshire Hathaway de verzekeraar helemaal over. In totaal werd tussen 1976 en 1996 bijna 2,35 miljard dollar uitgegeven aan investeringen en de uiteindelijke overname van GEICO.

Hoeveel is GEICO vandaag waard? Dat blijft giswerk, stelt Williams. Berkshire verwierf GEICO voor 15,2 keer de winst vóór belastingen, of 1,54 price-to-sales ratio. Dat zou nu een waardering opleveren tussen de 31,4 miljard en 55,6 miljard dollar. Dit komt neer op een winst in dollars van 29 miljard tot 53 miljard dollar.

Buffett stelt hoge eisen aan een verzekeringsaandeel. Het moet een bekende merknaam hebben en prijsstijgingen kunnen doorberekenen. Dat doet GEICO al 45 jaar. Hoewel de winst vóór belastingen de afgelopen jaren door COVID-19 over de hele linie schommelde, blijft het een winstgevende en fundamentele pijler in de portefeuille van Buffett.

Moody's – juist beoordeeld na scherpe analyse

Een andere winstmaker voor Berkshire Hathaway is het belang in kredietbeoordelaar Moody’s. Sinds het in 2000 werd afgesplitst van Dun & Bradstreet zit het in de portefeuille van Buffett. Het heeft hem in totaal 248 miljoen dollar gekost om 24.669.778 aandelen van Moody's te verwerven. Dat is een gemiddelde van 10,05 dollar per aandeel. Eind maart sloot het aandeel op 330,51 dollar. Daarmee is de initiële investering met bijna 3200% gestegen!

Daar is echter een kanttekening bij te plaatsen. Williams gaat hierbij voorbij aan de winsten die Berkshire Hathaway boekte door het belang in Moody's de voorbije 21 jaar af te bouwen en ook de dividenden die Moody's in die periode uitkeerde. Als we dat allemaal meetellen, dan komt het totale rendement in de buurt van 4000%.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom Moody's zo'n geweldige investering is geweest voor Warren Buffett. De lage rente heeft bedrijven aangemoedigd om te lenen op de kredietmarkten. Dat betekent omzet voor de kredietbeoordelaar.

Maar Moody’s is breder actief. De andere belangrijke katalysator voor bedrijf is zijn snelgroeiende analytische divisie. Deze divisie heeft tot taak bedrijven te helpen economische en kredietrisico's in te schatten en de regelgeving na te leven. Zelfs nu de Federal Reserve de rente verhoogt, zouden beide bedrijfssegmenten van Moody's een omzetgroei moeten blijven genereren.

Bekijk ook: 5 Warren Buffett-aandelen voor op de watchlist

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.