Is dit de tijd om aandelen te kopen? Wat vindt Warren Buffett?

Door Redactie op 4 maart 2022 08:30 | Views: 22.148

Is dit de tijd om aandelen te kopen? Wat vindt Warren Buffett?

In een brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway laat Warren Buffett iets van zijn huidige overtuiging zien. En volgens het Orakel van Omaha zijn er niet veel aandelen om enthousiast van te worden.

Ooit stelde hij gewoon bang te zijn als anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig als andere beleggers bang zijn. Maar in het huidige beursklimaat zijn beide sentimenten aanwezig en dat maakt het lastig voor beleggers, schrijft The Motley Fool. Is het dan nu wel de tijd om aandelen te kopen? En hoe doet Buffett dat?

Buffett wordt van weinig echt enthousiast

Buffett bevestigde in zijn recente aandeelhoudersbrief dat hij bij voorkeur aandelen in portefeuille houdt. Hij heeft altijd minstens 80% van de nettowaarde in aandelen gehouden, zijn voorkeur gaat uit naar 100% in aandelen.

Berkshire Hathaway heeft een oorlogskas die overstroomt, waardoor het investeringsvehikel momenteel dichterbij de 80% zit. Waarom zetten Buffett en zijn compagnons dan niet meer geld aan het werk? Simpelweg omdat er weinig te vinden is waar ze enthousiast van worden. Belangrijkste drempel zijn de hoge aandelenwaarderingen. Zelfs na de recente terugval ligt de koers/winstverhouding van de S&P500 met 19,7 ruim boven het historisch gemiddelde. 

Geen timing, en kies bedrijven in plaats van aandelen

In deze onrust op de beurzen is het goed om te merken dat ervaren rotten in het vak zoals Buffett en Charlie Munger de markt niet proberen te timen. Buffett schrijft dat zij aandelen bezitten op basis van de verwachtingen op de lange termijn. Dat is cruciaal. Buffett en Munger selecteren geen aandelen, maar aantrekkelijk geprijsde bedrijven met potentieel. 

De opmerkingen van Buffett moeten wel goed begrepen worden. Er kan niet uit afgeleid worden dat het nu beter is om geen aandelen te kopen. Integendeel, Berkshire heeft wel enkele aandelen gekocht. Die aankopen zijn illustratief voor de strategie van Buffett en Munger.

Chevron en Nu

In het laatste kwartaal van 2021 breidde Berkshire Hathaway zijn positie uit in vier aandelen en voegde het drie nieuwe namen toe aan de portefeuille. Nieuw in portefeuille was Activision Blizzard, waarmee Buffett in de roos schoot net voordat Microsoft met een overnamebod kwam. Berkshire ziet ook toekomst in Liberty Media Formula One Series C, ook wel bekend als Formula One Group, met Max Verstappen als uithangbord.

Berkshire heeft recent zijn positie in Chevron uitgebreid en voor het eerst aandelen van Nu Holdings gekocht. Twee heel verschillende bedrijven. Chevron heeft weliswaar op korte termijn de wind in de rug, maar vooral kansen op lange termijn. Nu is een Braziliaans fintechbedrijf met enorme groeivooruitzichten in Latijns-Amerika. Het kreeg pas een beursnotering in december 2021 en als Buffett een beursnieuweling koopt, dan moet het bedrijf wel potentie hebben.

De aanpak van Buffett is een goede strategie die beleggers kunnen toepassen. Zij moeten net als hij bedrijven selecteren in plaats van aandelen. En hoewel de primaire focus op de lange termijn moet liggen, kan het geen kwaad als een bedrijf ook positieve katalysatoren op de korte termijn heeft, zoals het geval is bij Chevron.

De belangrijkste les van Buffett

Misschien is de belangrijkste les van Buffett wel dat je selectief moet zijn. Koop geen aandeel alleen omdat het veel lager staat dan de piek. Het kan nog steeds duur zijn.

Daarnaast is het een goed idee om wat cash op te bouwen. De tijd kan wel eens dichtbij zijn dat er een heleboel geweldige bedrijven beschikbaar komen tegen aantrekkelijke prijzen. Buffett vond de periodes met veel geld in kas nooit aangenaam, maar ze zijn ook nooit blijvend.

Zie ook: 5 Warren Buffett-aandelen voor op de watchlist

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.