Beleggen in het apenpokkenvaccin

Door Redactie op 28 juli 2022 08:15 | Views: 6.986

Beleggen in het apenpokkenvaccin

Terwijl de wereldwijde uitbraak van het apenpokkenvirus steeds ernstiger wordt, stijgen de aandelen van het biotechbedrijf dat het belangrijkste apenpokkenvaccin ontwikkelt.

Barron's wijst daarom op vier aandachtspunten voor beleggers die geïnteresseerd zijn in de producent van het apenpokkenvaccin.

Apenpokkenvirus jaagt koers biotechbedrijf omhoog

De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde onlangs de huidige uitbraak van apenpokken tot een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang. Het aandeel Bavarian Nordic staat daardoor extra in de belangstelling.

Bavarian Nordic is het biotechbedrijf dat het belangrijkste apenpokkenvaccin maakt. Dit vaccin staat in de VS bekend als Jynneos. Het Deense bedrijf had begin mei een marktwaarde van 9,4 miljard Deense kroon (1,25 miljard euro). De marktwaarde van het bedrijf is intussen meer dan verdubbeld en bedraagt momenteel zo’n 24,6 miljard Deense kroon (3,3 miljard euro), volgens FactSet.

Boris Peaker, analist bij Cowen, heeft het aandeel Bavarian Nordic opgewaardeerd van Market Perform naar Outperform, met een koersdoel van 433 Deense kroon (58,16 euro). De uitbraak zou landen die geen voorraden hebben van het vaccin kunnen motiveren om grote bestellingen te plaatsen.

Josh Nathan-Kazis heeft vier aandachtpunten voor beleggers die willen beleggen in de fabrikant van het apenpokkenvaccin.

1. Jynneos blijft waarschijnlijk het belangrijkste apenpokkenvaccin

Het vaccin van Bavarian Nordic is al goedgekeurd in de VS, Canada en de Europese Unie. Het vaccin maakt gebruik van (aangepast) levend virus dat zich niet kan vermenigvuldigen. Dat moet dan het immuunsysteem te prikkelen tot het bestrijden de infectie.

Peaker verwacht niet dat er in de komende tien tot twintig jaar een beter vaccin zal worden ontwikkeld. Ontwikkeling is complex en aantonen dat een nieuw vaccin beter is, kost veel tijd. Grootschalige proeven op mensen zijn vanuit praktisch en ethisch oogpunt niet haalbaar.

2. Europese landen hebben nog geen voorraad van het vaccin

De VS kopen sinds 2003 doses Jynneos voor hun strategische nationale voorraad. Bavarian Nordic zegt dat het de VS vóór 2019 30 miljoen doses heeft verkocht, die nu allemaal zijn verlopen. Die worden vervangen door een gevriesdroogde versie van het vaccin die langer houdbaar is. Intussen heeft de VS ook ruwweg 7 miljoen doses van de oorspronkelijke formule gekocht, die medio volgend jaar geleverd worden.

De Europese Unie beschikte vóór de uitbraak niet over een voorraad. Peaker verwacht dat de EU-landen voorraden zullen aanleggen voor toekomstige uitbraken. De komende vier jaar kan dit 70 miljoen bestellingen opleveren, voor een totaal van 5,6 miljard dollar.

3. Bavarian Nordics fabriek ligt momenteel stil

Grootschalige productie bij Bavarian Nordic ligt momenteel stil in verband met uitbreiding van de productielocatie. Het bedrijf verwacht dat de fabriek in augustus weer opengaat, maar dat het nog zes maanden zal duren voordat het nieuwe bulkmateriaal klaar is.

In de tussentijd kan het bedrijf wel nieuwe doses maken met bulkmateriaal dat het eerder had geproduceerd.

4. Omvang vaccinatieprogramma’s is nog onduidelijk

Het gebruik en de beschikbaarheid van apenpokkenvaccins verschilt sterk per land. De deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben aanbevolen dat landen een gericht gebruik van vaccins overwegen voor de contacten van besmette mensen en voor mensen die risico lopen te worden blootgesteld.

Peaker denkt niet dat vaccinatieprogramma’s zo omvangrijk worden als die tegen corona. Toch verwacht hij dat het aantal vaccinaties zal toenemen, bijvoorbeeld voor groepen gezondheidswerkers. Een aantal gemeenten in Nederland heeft een inentingsprogramma opgetuigd voor de groepen waarin het virus op dit moment rondgaat. Dat gebruikt het pokkenvaccin Imvanex, dat enige bescherming zou bieden tegen apenpokken. Ook Imvanex wordt gemaakt door Bavarian Nordic.

Zie ook: Deze 5 soorten bedrijven zijn ankers voor de portefeuille

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.