7 dividendaandelen om het risico in uw portefeuille te verlagen

Door Redactie op 7 november 2022 09:10 | Views: 21.370

7 dividendaandelen om het risico in uw portefeuille te verlagen

In de huidige onrust op de beurzen is het wijs om risico’s te verkleinen. Dat kan door stabiele dividendaandelen te kiezen, die ook nog eens over een aantrekkelijk opwaarts potentieel beschikken. US News Money zet er 7 op een rij.

Sommige beleggers verkopen aandelen in deze economische onzekerheid. Het is meestal geen verstandige beslissing om te proberen de markt te timen. In plaats daarvan is het verstandiger om het risico van een beleggingsportefeuille te verlagen. Dat kan door stabiele dividendaandelen te selecteren.

Deze 7 aandelen leveren een rendement van meer dan 3% op en beschikken ook nog over aanzienlijk opwaarts potentieel zodra de huidige bearmarkt eindigt:

  • Unilever
  • Exxon
  • Intel
  • 3M
  • Dow
  • Citigroup 
  • Verizon

Unilever – kans om zichzelf opnieuw uit te vinden

Unilever is een van de grote spelers op het gebied van consumptiegoederen, van huishoudelijke verzorging, persoonlijke producten tot voedingsmiddelen. Unilever had de afgelopen jaren moeite om omzetgroei te realiseren omdat consumenten de ingetogen merken van Unilever links lieten liggen. Sinds het begin van de pandemie is het bestedingspatroon van de consument flink veranderd. Door de inflatie heeft Unilever ook meer mogelijkheden om de prijzen te verhogen en te werken aan de winstmarges van het bedrijf.

Activisten, gefrustreerd door jarenlange slechte resultaten, hebben ook aangedrongen op verandering bij Unilever. Dat lijkt aanstaande. De huidige topman Alan Jope is van plan om eind 2023 met pensioen te gaan. De combinatie van activistische beleggers, nieuw management en veranderende consumentenbestedingen, biedt Unilever een kans om zichzelf opnieuw uit te vinden en tegelijkertijd een dividendrendement van 4,3% te betalen.

Exxon Mobil – profiteert van investeringen toen anderen het lieten afweten

De energiesector is een bekende betaler van dividenden. Dat was vooral zo in 2022, toen olie en aardgas tot de weinige lichtpuntjes van de economie behoorden. De energieprijzen en de winsten van de fossiele energiebedrijven gierden naar het hoogste punt sinds 2014. Exxon Mobil was een van de grootste profiteurs.

Het bedrijf bleef een decennium geleden investeren in extra productie toen veel energiebedrijven hun uitgaven voor nieuwe projecten terugschroefden. Bovendien hield Exxon Mobil vast aan zijn raffinage- en chemische installaties. Die leveren nu enorme winsten op. Exxon is nog steeds goedkoop, zelfs na de grote stijging van het afgelopen jaar. Aandelen worden momenteel verhandeld voor zo’n 9 keer de verwachte winst en het aandeel levert een dividendrendement van 3,6% op.

Intel – overdreven afgestraft, terwijl het profiteert van de overheidsstimulering

Intel beleeft momenteel een vreselijk jaar. Na de historische stijging van de verkoop van personal computers en elektronica in 2020 en 2021, is de vraag van de consument gekelderd. De computerverkoop is het afgelopen kwartaal 19,5% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Niet alleen de verkoop daalt, maar ook de winstmarges staan onder druk, omdat kortingen nodig zijn om van overtollige voorraden af te komen.

De koers van Intel is het afgelopen jaar met meer dan 50% gedaald. Dat is een overdreven reactie van beleggers. Intel is veerkrachtig en kan ook sterk profiteren van het recente stimuleringsprogramma van de overheid voor halfgeleiderbedrijven die nieuwe productiefaciliteiten bouwen in de Verenigde Staten.

3M – een dividendkoning, schrijf dat maar op een Post-It briefje

3M is een dividendkoning. Het bedrijf is een industrieel conglomeraat dat van alles produceert, van onder meer Post-It briefjes tot tandheelkundig gereedschap, veiligheidshelmen en transportuitrusting. Het heeft zijn dividend al meer dan 50 jaar op rij verhoogd. Dat is echt een ongelooflijke prestatie, gezien alle verstoringen die de wereldeconomie in die periode heeft doorgemaakt. Nu twijfelen beleggers opnieuw aan 3M.

Het aandeel is met meer dan 50% gedaald ten opzichte van de piek. De vrees wordt gevoed door inflatie, economische zwakte en rechtszaken over productaansprakelijkheid. Allemaal terechte zorgen, maar 3M heeft in het verleden bewezen veerkrachtig te zijn. Aandelen worden verhandeld voor minder dan 11 keer de verwachte winst, ze leveren 5,5% dividendrendement op en zullen profiteren van de huidige opleving in de Amerikaanse productiesector.

Dow – profiteert van goedkoop gas en elektriciteit

Dow is het op twee na grootste chemiebedrijf ter wereld. De huidige vorm van het bedrijf ontstond na een reeks fusies en een uiteindelijke afsplitsing van DuPont de Nemours Inc. Dow maakt chemicaliën voor onder meer energie, verpakkingen en speciale kunststoffen, coatings, bouwmaterialen en consumentenoplossingen. Het is een cyclische industrie met een lage winstgevendheid. Dow overtreft echter veel rivalen door zijn enorme operationele omvang en zijn eigen producten.

Dow heeft nog een ander voordeel. Het opereert grotendeels vanuit de Verenigde Staten en profiteert dus van de relatief goedkope elektriciteit en het ruime aanbod van aardgas en andere chemische grondstoffen. Dit maakt een groot verschil met Europese rivalen, zoals BASF, die kampen met gastekorten en hoge elektriciteitsprijzen. Het aandeel wordt verhandeld tegen zo’n 8 keer de verwachte winst en het biedt een dividendrendement van 6,4%.

Citigroup – een koopje dat ook Warren Buffett is opgevallen

Citigroup is een van de grote banken in de VS, met activiteiten op het gebied van investment banking, consumentenfinanciering en internationale activiteiten. Citigroup staat duidelijk op de radar van beleggers. Dat komt omdat Berkshire Hathaway eerder dit jaar 55 miljoen aandelen Citigroup kocht. Dit is een duidelijk teken dat Warren Buffett vertrouwen heeft in Citigroup.

De aandelen worden tegen slechts de helft van de boekwaarde verhandeld. Het winstpotentieel is dus enorm als Citigroup kan terugkeren naar een gemiddelde waardering. Aandelen worden verkocht voor zo’n 6 keer de verwachte winst en leveren een dividendrendement van 5% op. 2023 kan een volatiel jaar worden voor de bank gezien de economische omstandigheden, maar de aandelen zijn meer dan goedkoop genoeg om deze macrozorgen te compenseren.

Verizon Communications – beleggers zijn bang, terwijl dividend verhoogd wordt

Verizon is een van de drie belangrijkste mobiele telefoonmaatschappijen in de VS. Het bedrijf is ook actief in glasvezel. Verizon dacht te kunnen profiteren van zijn zware investeringen in 5G om zijn netwerkkwaliteit en -snelheid te upgraden. Maar deze investeringen hebben minder snel vruchten afgeworpen dan verwacht. Daar komt de stijgende rente bij, waardoor de schulden van Verizon duurder worden om af te lossen, en het is begrijpelijk waarom sommige beleggers nerveus zijn.

Maar deze vrees is overdreven. Verizon wordt verhandeld tegen slechts 7 keer de winst en de inkomsten zijn stabiel. Het bedrijf heeft net zijn dividend verhoogd en zinspeelt op een aandeleninkoop. Het aandeel levert momenteel 7,3% rendement op.

Lees ook de Premium-analyse van Unilever door Martin Crum

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.