ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2023

12.131 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 ... 603 604 605 606 607 » | Laatste
Ikke
3
Imec en ASML werken samen om zo snel mogelijk sub-2nm-chips te kunnen produceren

Het Belgische onderzoeksinstituut Imec gaat samen met ASML werken aan het opzetten van een high numerical aperture (high-na)-euv-lithografielijn voor de ontwikkeling van sub-2nm-chips. Hiervoor gaat ASML zijn meest geavanceerde lithografie- en metrologieapparatuur verschaffen aan Imec, die daar vervolgens de 'proeflijn' mee gaat opzetten.

Volgens ASML is de pilotlijn van deze lithografietechnologie cruciaal voor de ontwikkeling van energie-efficiënte halfgeleiders die de vraag naar steeds forsere rekenkracht (onder meer voor AI-toepassingen) kunnen bijbenen, zonder dat dat ten koste gaat van de planeet. Het doel van beide bedrijven is om de technologie zo snel mogelijk klaar te stomen voor massaproductie.

Twee jaar geleden toonde Imec al een nieuwe transistortype dat in staat is om chips te bouwen op nodes die kleiner zijn dan 2nm. Deze zogenoemde forksheettransistors zouden moeten dienen als de opvolger van de gate-all-around (of gaa)-transistors, die op zijn buurt de finfet-transistors opvolgen.

Dit is overigens niet de eerste keer dat beide bedrijven samenwerken aan high-na-technologie. Ze hebben reeds een gezamenlijk high-na-lab opgezet, waar ze momenteel werken aan de eerste high-na-euv-scanner. High-na is een vorm van extreme ultraviolet lithography, die in staat is om euv-licht van een bredere hoek op de wafer te projecteren. Hierdoor kan om de resolutie van de halfgeleiders worden verhoogd en kunnen er nog kleinere kenmerken geprint worden.

Bron: ASML
Positivist
2
Zojuist op teletekst. Dit zou wel eens gevolgen kunnen hebben over een tijdje. Niet direct nog een tekort, maar wel over een half jaar.

bron NOS /teletekst
China slaat terug: exportrestricties voor grondstoffen computerchips

Nando Kasteleijn

redacteur Tech

Wie vanaf 1 augustus twee belangrijke grondstoffen voor onder meer computerchips wil exporteren uit China, moet hier toestemming aan Peking voor vragen. Dat heeft de Chinese overheid aangekondigd. Het bericht komt slechts enkele dagen nadat de Nederlandse overheid restricties bekendmaakte voor de export van ASML's chipmachines naar China.

Het gaat om de grondstoffen gallium en germanium. Beiden zijn belangrijk in de chipindustrie. In de praktijk betekent het besluit dat exporteurs een licentie moeten vragen om deze grondstoffen uit China te mogen verschepen. Daarnaast moeten zij informatie geven over de kopers en de toepassingen.

In China wordt maar liefst 97 procent van al het gallium en 68 procent germanium in de wereld gedolven. Beide grondstoffen zijn belangrijk voor de productie van chips en komen op die manier dus terecht in de meest uiteenlopende producten, van pacemakers en gevechtsvliegtuigen tot zonnepanelen en laptops.

"De technologisch geavanceerde democratieën mogen dan de chipketen domineren, maar China heeft controle over de grondstoffen", zegt Joris Teer, China-specialist bij het Haags Centrum van Strategische Studies. Hij doet onderzoek naar de afhankelijkheid van Chinese grondstoffen. "Kritieke grondstoffen zijn het skelet van de wereldeconomie en onze vitale sectoren."
Wapen tegen rivalen

De vraag is hoe de Chinese overheid na 1 augustus omgaat met licentieaanvragen. "Indien de exportvergunningen echt niet meer uitgegeven worden, dan heeft dat vergaande gevolgen", benadrukt Teer.

Hij ziet de stap van Peking niet als een directe reactie op het Nederlandse kabinetsbesluit van afgelopen vrijdag over ASML, maar denkt dat het een reactie is op door de VS geïnitieerde pogingen om te verhinderen dat China zelf geavanceerde chips leert bouwen. De nieuwe exportrestricties voor ASML waren daarbij waarschijnlijk de druppel. "China's ingreep is onderdeel van een trend: grootmachten zetten steeds vaker knelpunten in de wereldeconomie in als wapen tegen hun rivalen."

Zo heeft ASML nooit zijn nieuwste chipmachine naar China mogen exporteren: de Nederlandse overheid heeft dit tegengehouden onder druk van de Amerikanen. De VS kondigde in oktober ook restricties aan voor zijn eigen chipsector.

De nieuwste restricties voor ASML, waarin wordt bepaald dat sommige versies van oudere machines niet meer naar China mogen worden verscheept, gaan een maand na de Chinese regels in, op 1 september.
StartendeBelegger
1
mathijsjelle
0
quote:

Jalen schreef op 4 juli 2023 08:10:

Tijd voor een short op ASML vrees ik. En andere chippers.
Nou dat weet ik niet. Grondstoffen worden duurder hierdoor en wie kan prijsstijgingen prima doorbelasten aan haar klanten? Juist ASML. is maar een gedachtegang hoor.
Bertus
1
quote:

mathijsjelle schreef op 4 juli 2023 08:35:

[...]

Nou dat weet ik niet. Grondstoffen worden duurder hierdoor en wie kan prijsstijgingen prima doorbelasten aan haar klanten? Juist ASML. is maar een gedachtegang hoor.
Als er minder chips gemaakt gaan worden, dan zijn er minder machines nodig, dus niet positief voor ASML
[verwijderd]
0
quote:

Bertus schreef op 4 juli 2023 08:43:

[...]
Als er minder chips gemaakt gaan worden, dan zijn er minder machines nodig, dus niet positief voor ASML
Het gaat ook om de strijd tussen de VS en China voor rare earth materials. Rare earth materials zijn de 17 elementen in de periodieke tabel, zie plaatje.
Bijlage:
The voice
0
De vraag zal altijd hoog blijven.

De grondstoffen kunnen ook elders vandaag gehaald worden.

De extra kosten doorbelasten.

Over welke bedragen we het uberhaupt hebben?

Zal wel loslopen en allang over nagedacht zijn door de Strategie afdelingen.
[verwijderd]
0
quote:

The voice schreef op 4 juli 2023 08:54:

De vraag zal altijd hoog blijven.

De grondstoffen kunnen ook elders vandaag gehaald worden.

De extra kosten doorbelasten.

Over welke bedragen we het uberhaupt hebben?

Zal wel loslopen en allang over nagedacht zijn door de Strategie afdelingen.
We krijgen een nieuwe koude oorlog tussen de VS en China. Deze is veel gevaarlijker dan de koude oorlog tussen de VS en de Sovjet unie over kernwapens.
StartendeBelegger
0
quote:

The voice schreef op 4 juli 2023 08:54:

De vraag zal altijd hoog blijven.

De grondstoffen kunnen ook elders vandaag gehaald worden.

De extra kosten doorbelasten.

Over welke bedragen we het uberhaupt hebben?

Zal wel loslopen en allang over nagedacht zijn door de Strategie afdelingen.
Bijna alle mijnen zijn in het bezit van China. Ik wens je succes. Meer dan 90% van de wereldwijde mijnen zijn van China.

Een license zal je echt nodig hebben, anders heb je gewoon een grondstof te kort.

Succes met dat doorrekenen.
Skywatcher
1
The voice
2
Where else are the metals produced?

Excluding China, other countries with gallium production capacity include Russia and Ukraine, where the metal has been produced as a byproduct of alumina, as well as South Korea and Japan — as a byproduct of zinc. In North America, germanium is recovered alongside zinc, lead and other metals at Teck Resources Ltd.’s Trail smelter in British Columbia.

Other producers include specialty materials maker 5N Plus Inc., and Indium Corporation in the US. In Europe, Belgium’s Umicore SA is a producer of both metals.

And some mining projects contain higher concentrations of the metals and could offer an opportunity to increase supply — such as the Kipushi zinc project expected to start up next year in the Democratic Republic of Congo.
Straightouttabetuwe
2
Logische reactie vanuit China, maar niet onoverkomelijk. Er is wereldwijd meer dan voldoende Gallium en Germanium, de enige reden dat het leeuwendeel van de wereldmarkt uit China komt is dat het daar het goedkoopst de grond uit gehaald kan worden.

Op korte termijn zal het chips wellicht iets duurder maken, maar meer ook niet. Aan de vraag verandert het niets. Op langere termijn zou de winning ook in het westen opgestart/geïntensiveerd kunnen worden, dan ben je meteen je afhankelijkheid kwijt.

edit:
Zie ook: www.businesstoday.in/technology/news/...
The voice
2
quote:

Skywatcher schreef op 4 juli 2023 09:15:

Groot handelsconflict!


We wisten natuurlijk al heel wat nachtjes dat China alle grondstoffen toeeigende.

Er zullen dus bij de grote multinationals allang een plan b en c klaarliggen.

En China is afhankelijker van Europa en het buitenland dan we denken.

En de vraag is over hoeveel kosten hebben we het, mbt de betreffende grondstoffen.
*voetnoot
1
quote:

Skywatcher schreef op 4 juli 2023 09:13:

Gaan vandaag in het rood, is natuurlijk links- en rechtsom geen positief nieuws.
Klopt, had vandaag een rode dag verwacht. Beurs reageert altijd anders dan je denkt. Maarja dag is nog lang.
DeZwarteRidder
1
Miljoenen financiering voor versnelling materiaalontdekking
Door GABI OUWERKERK

Vandaag, 00:01
in ONDERNEMEN

AMSTERDAM - Technologiebedrijf VSParticle heeft €14,5 miljoen aan financiering opgehaald onder leiding van het Europese venture-platform Plural. Het bedrijf uit Delft heeft een machine ontwikkeld die in slechts enkele minuten materialen op atoomniveau kan splitsen. Hierdoor is het mogelijk in slechts enkele weken nieuwe geavanceerde materialen te maken.

De mogelijkheid om nieuwe materialen te ontwikkelen heeft een enorme impact gehad op de samenleving, maar tegenwoordig kan het tot tien jaar duren om nieuwe materialen in het laboratorium te ontdekken en nog eens vijf jaar om een nieuwe ontdekking te testen en op te schalen voor massaproductie. Door elke stap in de materiaalontwikkeling te versnellen, verkort VSP de totale tijd van materiaalontdekking van vijftien jaar tot slechts één jaar.

Dankzij de technologie kunnen materialen worden afgebroken tot de grootte van nanodeeltjes en met een druk op de knop worden geproduceerd, waardoor onderzoekers over de hele wereld nieuwe materialen kunnen creëren die de basis vormen van revolutionaire producten.

Hoewel de nanodeeltjestechnologie toepasbaar is in veel industrieën, richt het bedrijf zich momenteel op de productie van zogenoemde Catalyst Coated Membranes (CCM’s). Deze membranen zijn de sleutelcomponent in elektrolysers, een technologie die essentieel is voor de productie van groene waterstof, die wordt gebruikt om industrieën zoals de scheepvaart koolstofarm te maken, hernieuwbare elektriciteit voor transport en verwarming te produceren en de omzetting van koolstofdioxide in waardevolle chemicaliën mogelijk te maken, zoals duurzame luchtvaartbrandstoffen.

De financiering zal worden gebruikt om de productie van VSP's machines en diensten op te schalen en de operationele en commerciële teams te laten groeien.
mathijsjelle
0
quote:

Bertus schreef op 4 juli 2023 08:43:

[...]
Als er minder chips gemaakt gaan worden, dan zijn er minder machines nodig, dus niet positief voor ASML
Maar wie zegt er dat er minder chips gemaakt gaan worden? Productontwikkeling zorgt ervoor dat er steeds meer chips nodig zijn.
12.131 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 ... 603 604 605 606 607 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 30 apr 2024 10:38
Koers 843,700
Verschil -4,000 (-0,47%)
Hoog 852,300
Laag 838,300
Volume 54.630
Volume gemiddeld 551.508
Volume gisteren 326.342

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront