bpost « Terug naar discussie overzicht

Forum bpost geopend

10.781 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 ... 536 537 538 539 540 » | Laatste
JdeFL
1
Tsja, als we de 6.5 nog willen halen dit jaar, wordt het wel tijd... Neen, dat niet, maar gewoon een algemeen herstel van post-aandelen. Post Nl, Deutsche... Af en toe naar buitenlandse koersen kijken. Soms is het gewoon meegaan met een trendje.
Kijk eens bij marktmonitor, DAX, Deutsche Post, grafiekje... Daar sinds september, Post-NL vanaf begin juni, en bpost als laatste starter.
Vermoed dat het zoiets is.
belegger1981
0
EXCLUSIEF. Bpost kreeg 400 miljoen euro teveel van de Belgische staatskas voor bedeling kranten en magazines
POLITIEKDe voorbije weken stond Bpost meermaals in het oog van de storm. Maar hoe langer hoe meer andere spelers komen ook in een slecht daglicht. Uit de interne audit van Bpost, die onze redactie kon inkijken, krijgen nu zelfs Beweging.net en ‘The New York Times’ een bijrol in het feuilleton over het omstreden contract voor kranten en magazines. Vanaf 2015 werd een ingenieus systeem opgezet om de Belgische Staatskas jaarlijks minstens 50 miljoen euro extra te laten betalen - en waarvan velen konden meegenieten.

Lorenzo Terrière 14-07-23, 06:00
belegger1981
0
quote:

DMM schreef op 14 juli 2023 08:54:

Iemand het volledige artikel ?
Ja ik,wel heel veel leesinfo…het kan er niet allemaal op
Snovkov
0
Stel dat die 400 miljoen klopt. Dan moet er 200 miljoen terugbetaald worden. (50% vloeit al terug via aandelen naar de belgische staat. Hoe groot is dan de impact op bpost nog? Iemand een idee.
JdeFL
1
quote:

Snovkov schreef op 14 juli 2023 09:07:

Stel dat die 400 miljoen klopt. Dan moet er 200 miljoen terugbetaald worden. (50% vloeit al terug via aandelen naar de belgische staat. Hoe groot is dan de impact op bpost nog? Iemand een idee.
Zo werkt dat wel niet. Je mag dat niet halveren.
Snovkov
0
ok te kort door de bocht. 400 Miljoen over 8 jaar teveel ontvangen.
Stel je moet die terug betalen. Dan zijn er vier vragen:
1) Welke impact op de winst/dividend heeft dat met uitgangspunt dat pakjespost briefterugval minimaal opvangt? (50M/jaar?)
2) Wat zou de koers worden als we dezelfde kw waarde aanhouden die er vlak voor de terugval stond? (?)
3)Is de winst in de nieuwe situatie zo laag dat het bedrijfsmodel echt moet wijzigen? (Nee wel optimaliseren)
4) Wil de overheid om andere redenen de bedrijfsstructuur aanpassen? (Heeft geld nodig -> alleen optimaliseren)
DMM
0
quote:

belegger1981 schreef op 14 juli 2023 08:58:

[...]

Ja ik,wel heel veel leesinfo…het kan er niet allemaal op
Kan je dit in twee posts opdelen bvb?
belegger1981
0
quote:

DMM schreef op 14 juli 2023 09:37:

[...]

Kan je dit in twee posts opdelen bvb?
Ok doe ik,momentje…
belegger1981
0
Deel1 :

Wat voorafging:
Recente onthullingen over wantoestanden bij bpost brachten minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) en de voorzitter van de raad van bestuur Audrey Hanard (PS) in nauwe schoentjes. Een intern onderzoek van het postbedrijf ontdekte dat bpost voor verschillende van haar activiteiten (nummerplaten uitdelen, verkeersboetes verwerken en overheidsrekeningen beheren) al jaren teveel factureert aan de overheid. Voorts bleek bpost ook veel dure McKinsey-consultants in te huren en betaalde het gedetacheerde kabinetsmedewerkers.

Maar haar grootste hoofdpijndossier is het meerjarencontract voor de distributie van kranten en magazines over het hele land. Sinds 2015 krijgt bpost daar jaarlijks 175 miljoen euro voor, te royaal volgens critici. Daarom verlaagde de federale regering eind 2022 die subsidie naar 125 miljoen euro in 2023.

Over de interne audit was de afgelopen tijd veel te doen: pas na lang aandringen kregen Kamerleden inzage in het gevoelige onderzoeksdossier. Onze politiek journalist kreeg de kans van bpost om het document in te kijken, weliswaar onder strikte voorwaarden. Voor de interne audit werden exact 101.239 documenten tegen het licht gehouden en tien bpost-toplui op de rooster gelegd. Hun laptops en smartphones werden doorzocht: ex-directeur Dirk Tirez bleek zelfs twee verschillende laptops te hebben.

Onze journalist Lorenzo Terrière terwijl hij notities neemt.
Onze journalist Lorenzo Terrière terwijl hij notities neemt. © ID/ Sander Buyck

Dankzij de interne audit komen meer details naar boven over hoe het overheids­con­tract voor de verdeling van kranten en magazines jarenlang zo royaal kon zijn
‘Project Python’
Op 4 november 2022 valt bij bpost een anonieme brief in de bus. Die waarschuwt dat er “onregelmatigheden zijn gebeurd bij de toewijzing van het eerste perscontract in 2015”. Binnen het postbedrijf wordt “Project Python” opgestart: codetaal voor een gericht intern onderzoek. Dankzij grondig speurwerk van auditfirma IRS, samen met advocatenkantoren Jones Day en Eubelius, komen vervolgens meer details naar boven over hoe het overheidscontract voor de verdeling van kranten en magazines jarenlang zo royaal was.

belegger1981
0
Deel 2 (vervolg)

Hoe is het zover kunnen komen? Daarvoor moeten we terugspoelen naar begin 2015. Naast bpost staan ook verdelers AMP en BD klaar om te kandideren voor het eerste meerjarencontract, dat zal lopen van 2016 tot 2020. Op 14 april zegt BD echter niet langer deel te nemen aan de race. Bpost legt op 15 mei haar bod neer. Amper drie dagen later, op 18 mei kondigt ook AMP aan dat ze géén bod indienen. Bpost blijft als enige over nog voor de race echt begonnen is. Op 12 november krijgt het postbedrijf het overheidscontract - ook wel ‘tender’ genoemd - officieel in de schoot geworpen.

Op 11 maart 2015 vertrekt er om 8.58 uur een ‘zeer vertrouwe­lij­ke’ e-mail van bpost-top­man Dirk Tirez naar huisadvo­caat Eubelius
Maar uit de interne audit komt een explosief document naar boven dat een heel andere blik op de zaak werpt. Op 11 maart 2015 vertrekt er om 8.58 uur een “zeer vertrouwelijke” e-mail van bpost-topman Dirk Tirez naar huisadvocaat Eubelius. Tirez vraagt daarin om “zeer dringend” een mogelijke overname van AMP door bpost te analyseren voor een maximumprijs van 96 miljoen euro. Want inderdaad, bpost heeft grote plannen om zijn rechtstreekse concurrent botweg over te nemen. Al dan niet per ongeluk, schrijft Tirez: “AMP, zou weliswaar geselecteerd, geen bod uitbrengen op de tender voor kranten en tijdschriften. Het is dus niet om deze reden dat wij hen zouden kopen.” Daarmee praat Tirez zijn mond voorbij: hij weet dus dan al dat AMP níét meestapt in de race, lang voordat AMP officieel eruit zal stappen. Voorkennis dus, zwart op wit, wat illegaal en strafbaar is. Uiteindelijk zal AMP in februari 2016 gekocht worden door bpost voor ongeveer 81 miljoen euro - volgens sommigen een vriendenprijs.

En waarom trok distributeur BD zich terug, vraagt u zich misschien af? Wel, het intern onderzoek concludeert dat BD een stap terugzette nadat krantenvolumes van bpost in Antwerpen en Brussel verschoven worden naar BD. Marktverdeling dus, wat een illegale praktijk is.
belegger1981
0
Deel 3 (vervolg)

Doordat bpost zeker was dat het als enige speler overbleef, kon het de vraagprijs zelf bepalen - en dus gevoelig opdrijven.

Tweede meerjarencontract
Wanneer het eerste contract in 2020 afloopt, zit de federale regering in lopende zaken. Bpost slaagt erin om het gunstregime tijdelijk te verlengen. Ondertussen start een nieuwe procedure, maar in feite wordt dezelfde truc opnieuw uitgehaald. Ditmaal dient distributeur PPP zich aan als concurrent van bpost. De twee bedrijven zijn echter veel te ‘close’, zo staat te lezen in het onderzoeksrapport. Daardoor creëerden ze een “belangenconflict” en pleegden ze volgens de auditeurs “ernstige inbreuken op de concurrentieregels”. Hierop staan boetes die oplopen tot 10 procent van de totale jaaromzet van het bedrijf.

In de interne audit verschijnt ook ‘The New York Times’ plots op het toneel.
In de interne audit verschijnt ook ‘The New York Times’ plots op het toneel. © AP
In de audit verschijnt plots ‘The New York Times’ (NYT) op het toneel. Nadat bpost op 16 november haar initiële bod had neergelegd voor het tweede perscontract, zitten enkele toplui op 19 november samen met de NYT. Tijdens die meeting droppen vertegenwoordigers van de NYT een belangrijk nieuwtje: PPP - een bedrijf waarmee ze in de sector contact hebben - zal zich terugtrekken uit de race. Diezelfde dag nog vraagt bpost aan de Belgische overheid of ze haar ingediende bod nog kan aanpassen, maar die laatste weigert dat. Enkele maanden later, op 31 maart 2022, zal bpost toch nog aanpassingen kunnen doen wanneer ze haar finale bod indient.

Via de NYT krijgt bpost belangrijke informatie, want pas op 15 december zal PPP zich officieel terugtrekken. In ruil krijgt PPP nieuwe krantenvolumes toegeschoven in Gent. Lees: dezelfde techniek als in 2015 wordt nu opnieuw toegepast.

De federale overheid heeft de subsidie voor het perscontract intussen teruggeschroefd van 175 miljoen euro per jaar naar 125 miljoen in 2023. Dat betekent dat 50 miljoen per jaar dus ‘niet goed besteed werd’. “En dat contract loopt al sinds 2016”, bedenkt Kamerlid Michael Freilich (N-VA). Hij kloeg destijds als eerste in de Kamer de vermeende doorgestoken kaart aan. “Reken maar eens uit, aan minstens 50 miljoen euro fraude per jaar spreken we algauw over 400 miljoen euro belastinggeld sinds 2016.” Andere betrokkenen hebben het over winsten van 65 tot zelfs 100 miljoen euro per jaar.
belegger1981
0
Deel 4(laatste)

Iedereen betrokken partij
Hoe meer informatie er naar buiten komt over het perscontract, hoe meer organisaties betrokken partij lijken te zijn. De uitgevers staan daarbij al langer in de wind: tegen hen loopt momenteel een onderzoek door de Belgische concurrentiewaakhond. In aanloop naar het tweede contract worden een hele reeks gemeenschappelijke meetings georganiseerd die opgesomd staan in de audit. Naast bpost schuiven ook Mediahuis, DPG Media, Rossel en IPM aan tafel. “En hoewel zulke gemeenschappelijke meetings niet strikt verboden zijn volgens het concurrentierecht, verhogen ze wel het risico op inbreuken”, zo staat in de audit te lezen.

Zelfs het Christelijke Beweging.net komt op 26 maart 2021 in beeld, als aanwezige tijdens zo’n gemeenschappelijke vergadering. De middenveldsorganisatie maakt handig gebruik van het perscontract om haar ledenmagazines goedkoop te laten bussen. Wanneer echter blijkt dat Beweging.net niet voldoende oplages haalt om onder het gunstregime te vallen, zoekt bpost naar oplossingen om dat toch geregeld te krijgen. Verschillende pistes worden in intern communicatieverkeer echter als onwetmatig bestempeld.

De jarenlange huisadvo­caat van bpost is tegelijk én auteur van de interne audit én de ontvanger van de explosieve mail van Tirez op 11 maart 2015.
Tot slot wijst Freilich met een beschuldigende vinger naar de dubbele pet van advocatenkantoor Eubelius. De jarenlange huisadvocaat van bpost is tegelijk én auteur van de interne audit én de ontvanger van de explosieve mail van Tirez op 11 maart 2015. Dat schiet bij Freilich in het verkeerde keelgat: “Hoe kan je nu rechter en partij zijn? Eubelius schreef jarenlang mee aan de contracten voor bpost. Hun aanduiding is een grove fout van de raad van bestuur van bpost, die onder leiding staat van voorzitter Audrey Hanard (PS). Hoe kan die de opdracht voor de audit aan Eubelius overhandigen terwijl ze wist dat die betrokken partij waren?”.

De nieuwe elementen brengen Eubelius maar ook de politieke eindverantwoordelijken van het overheidsbedrijf opnieuw in problemen. Dit voorjaar werd een extern en onafhankelijk onderzoek naar de handel en wandel van bpost beloofd, maar tot op vandaag is dat niet van de grond gekomen.
DMM
0
quote:

belegger1981 schreef op 14 juli 2023 10:35:

www.hln.be/binnenland/exclusief-onze-...

Dit is de bron…

Hopende jullie hiermee een plezier gedaan.

Mvg
Dikke merci, top! Straks eens lezen ;-)
10.781 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 ... 536 537 538 539 540 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 3,725
Verschil +0,125 (+3,47%)
Hoog 3,750
Laag 3,650
Volume 283.397
Volume gemiddeld 239.138
Volume gisteren 268.869

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront