ageas « Terug naar discussie overzicht

'Waarom kregen wij geen staatsgarantie?'

2 Posts
Alex-Adam
0
Fortis: 'Waarom kregen wij geen staatsgarantie?'
Aandeelhouders woedend over reddingsplan Dexia

Aandeelhouders van Fortis zijn woedend dat de regering pas staatsgaranties toekent aan de grootbanken nadat Fortis is verkocht aan BNP Paribas. Ze bereiden juridische actie voor.

Aandeelhouders, kaderleden en directeuren van Fortis vielen gisterochtend van hun stoel toen ze hoorden dat de regering garanties geeft aan de Belgische grootbanken om het kernprobleem van de liquiditeit in de sector op te lossen. Het liquiditeitsprobleem was de reden bij uitstek om de grootste Belgische bank Fortis het afgelopen weekend te verkopen aan BNP Paribas. Dit gebeurde mogelijk tegen een negatieve waarde voor Fortis Bank België.

Talrijke aandeelhouders van Fortis begrijpen niet dat de regering niet eerder liquiditeitsgaranties gaf aan Fortis. 'Men had natuurlijk eerst de garanties moeten geven. Dan was het kernprobleem aangepakt en dan kon je Fortis aan een veel betere prijs doorverkopen, of Fortis op eigen kracht een doorstart laten nemen', zegt een institutionele aandeelhouder die anoniem wenst te blijven.

In regeringskringen zegt men dat het risico voor de overheid te groot ingeschat werd. 'Het toont aan dat men voor Dexia een heel andere oplossing voor ogen had en dat men verplicht is geweest dit als laatste plan uit de kast te halen', zei een betrokkene.

Bij talrijke aandeelhouders leeft de overtuiging dat Fortis tegen een te lage waarde uit handen werd gegeven en dat de regering Dexia heeft bevoordeeld ten nadele van Fortis. 'Ethias (socialistische verzekeraar), Di Rupo , Dehaene (ex-premier), premier Leterme en Arco (geldbeugel van het ACW) hebben allemaal belangen bij Dexia. Een groot deel van het geld van het ACW zit in Dexia. Ze hebben hun eigen probleem opgelost en Fortis is daar de dupe van', zei een bankier gisteren. Ook Lijst De Decker hekelde gisteren de verschillende aanpak.

De zaak krijgt een juridisch staartje. De Nederlandse Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), een beroepsfederatie van aandeelhouders, stapt naar de Amsterdamse rechtbank. Het Brusselse advieskantoor Deminor beslist vandaag over een procedure om een tijdelijke bewindvoerder te laten aanstellen die ruime bevoegdheden zou hebben en zowel een onderzoek zou kunnen instellen als de nodige stappen nemen om de belangen van de vennootschap te vrijwaren. (pdd)

mrQ
0
De regering keurde verder de maatregel goed voor de kleine aandeelhouders van Fortis, maar het is wachten op de details van die maatregel. (In belgie)

www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/...
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 2 mei 2024 17:35
Koers 42,900
Verschil -0,240 (-0,56%)
Hoog 43,380
Laag 42,900
Volume 292.295
Volume gemiddeld 421.987
Volume gisteren 271.098

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront