Van Lanschot ongewild zwaarder in vastgoed in 2012


AMSTERDAM (Dow Jones)--Van Lanschot nv (LANS.AE) heeft in 2012 het aandeel vastgoedleningen in zijn kredietportefeuille onbedoeld zien toenemen, terwijl de bank zijn vastgoedrisico's juist wil verminderen nu steeds meer klanten geld moeten toeleggen op hun vastgoedbelegging. Dat blijkt dinsdag uit het jaarverslag van de bank uit Den Bosch.

De portefeuille met vastgoedleningen was eind vorig jaar EUR2,45 miljard groot, op een totale kredietportefeuille van EUR13,5 miljard. Deze concentratie van risico is groter dan gewenst, stelt de bank, verwijzend naar toegenomen leegstand en dalende huurprijzen op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Van Lanschot zette daarom vorig jaar een speciaal team op het afbouwen van het vastgoedsegment. De mogelijkheden daartoe bleken echter nog steeds beperkt in deze vastgelopen markt.

Het aandeel van vastgoedfinanciering op de totale kredietportefeuille van Van Lanschot steeg zelfs licht, naar 18,2% van 17,9%. Reden voor die stijging is dat de bank vorig jaar afscheid nam van veel kleinere particuliere klanten, die niet langer tot de doelgroep behoren. Daardoor daalden de particuliere kredieten, die de hoofdmoot van de portefeuille vormen, sterker dan de vastgoedleningen, met 7% om 4%.

Van Lanschot zag het onderliggende resultaat in 2012 kelderen, vooral door een toename van de kredietvoorzieningen op vastgoed. Die verdubbelden naar EUR116 miljoen, van EUR58 miljoen een jaar eerder. Daarmee is 56% van de EUR208 miljoen aan onvolwaardige vastgoedkredieten gedekt. De problemen zitten vooral bij de zakelijke klanten, niet zozeer bij de particulieren.

Zo'n 8,3% van het vastgoed staat leeg, wat volgens de bank relatief laag is. De bank houdt echter 'extra scherp toezicht' op zijn vastgoedleningen, om snel in te spelen op mogelijke problemen.

Bijna een kwart (24%) van het gefinancierde vastgoed staat inmiddels technisch 'onder water', in die zin dat de huurinkomsten lager zijn dan de rente- en aflossingsverplichtingen. Eind 2011 was dit nog 14%.

De bank voorziet geen herstel van de vastgoedmarkt in 2013.

Ongeveer een kwart van het vastgoed (27%) betreft kantoren, de meeste problematische vastgoedmarkt in Nederland. De rest zijn bedrijfsruimten (35%), woningen (17%) en winkelpanden (14%). Terwijl de meeste leningen kleiner dan EUR10 miljoen zijn, zijn de tien grootste relaties goed voor EUR313 miljoen.

Bij de presentatie van de jaarcijfers gaf ING-analist Albert Ploegh aan zich zorgen te maken over de omvang van de vastgoedportefeuille.

Het ratingbureau Standard & Poor's, dat eind vorig jaar de rating van Van Lanschot al een stap verlaagde naar BBB-plus, zette vorige maand de vooruitzichten voor die rating opnieuw op 'negatief', vanwege de blootstelling aan commercieel vastgoed en andere MKB-leningen. S&P zal de rating mogelijk verder verlagen als het "onwaarschijnlijk lijkt dat de kredietverliezen de komende jaren weer geleidelijk afnemen van het verhoogde niveau van 2012".


Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; amsterdam@dowjones.com